logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TL-WN722N - Niski upload do VU+ Solo przez WiFi, transfer 6-8 Mbit/s

Bejziczek 13 Sty 2015 09:48 1308 4
REKLAMA
  • #1 14324691
    Bejziczek
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Witam
    W domu posiadam router Tp-Link TL- WR740N, a do niego podłączone ethernet tv samsung oraz dekoder tv satelitarnej VU+ Solo, a WiFi komputer z Windows 7, karta Wifi to TP-link TL-WN722N. Na routerze mam firmware DD-WRT v24-sp2 (12/15/14) std. Połączenie WiFi jest w standardzie N 2,4 Ghz 150 Mbit/s NGmixed; jak na routerze daje only-N to wówczas sieć jest wykrywana lecz komputer ani tablet nie może się połączyć.
    Do rzeczy. Do VU+ mam podpięty dysk zewnętrzny usb 3 500GB i udostępniony w samba, na komputerze jak i tablecie widoczny. Gdy coś z niego kopiuje na komputer to mam transfer rzędu 50-60 Mbit/s, problem się pojawia gdy próbuje z komputera lub tableta kopiować na VU+ Solo to wtedy transfer jest rzędu ok 6-8 Mbit/s. Taka sama sytuacja występuje gdy próbuje na vu+ kopiować przez ftp.
    Czy to normalne? Proszę o pomoc, sugestie
  • REKLAMA
  • #2 14324732
    dawidekch
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jaka jest odległość między routerem a urządzeniem z którego chcesz kopiować?
  • REKLAMA
  • #3 14324739
    Bejziczek
    Poziom 13  
    Przepraszam, zapomniałem o tym wspomnieć. Wszystkie urządzenia znajdują się w tym samym pomieszczeniu o wielkości ok 20m2, odległość router - komputer to ok 4m, między nimi cienka ścianka.
  • REKLAMA
  • #4 14324773
    dawidekch
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Ten dekoder obsługuje standard 10/100/1000 Mbit Ethernet Interface. Wygląda jakby dekoder korzystał z 10Mbitów . Może coś w dekoderze masz źle ustawione.
  • #5 14324803
    Bejziczek
    Poziom 13  
    W routerze nie mam możliwości ustawienia przepustowości portów ethernet jednakże dekoder na pewno nie korzysta z 10 Mbit.s tylko ze 100 Mbit ponieważ kopiowania z dekodera na komputer przez ftp to ok 60 Mbit, a z komputera na dekoder to ok 12 Mbit/s
    Przez sambę jeszcze gorzej.
    Dla upewnienia w konsoli poleceniem ethtool eth0 sprawdziłem i karta w dekoderze jest w trybie 100 Mbit/s
    Mych bojów ciąg dalszy, a mianowicie zmieniłem oprogramowanie routera na firmowe, podłączyłem komputer z routerem kablem ethernet i nadal to samo tzn komputera na tuner transfer mam w granicach 15-20 Mbit/s.
    Przed chwilą połączyłem bezpośrednio komputer z tunerem przewodem ethernet i wyniki identyczne niezależnie do którego portu podłącze dysk więc pewnie porty w tym tunerze mają taką przepustowość bądź procesor ogranicza.
    Problem rozwiązany; otóż słabym ogniwem okazał się system plików na dysku, a mianowicie NTFS.
REKLAMA