logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Alfa 200 - Problemy z ostrością w ciemnych warunkach

prokopek 13 Sty 2015 20:04 1911 7
REKLAMA
  • #1 14326636
    prokopek
    Poziom 11  
    Witam
    Mam problem posiadam aparat sony alfa 200 chodzi mi ostrość mianowicie jak jest jasno to ostrość łapie be problemu gdy chce robić zdjęcia w ciemnych pomieszczeniach lub w nocy to lampa się załącza błyska nie łapie ostrości nie moge zrobic zdljecia i nie mam w okienku czerwonej kreski.Proszę o pomoc może coś w ustawieniach mam źle.
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 14326838
    dida37
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    prokopek napisał:
    ostrość łapie be problemu gdy chce robić zdjęcia w ciemnych pomieszczeniach lub w nocy

To w czym problem?
  • REKLAMA
  • #3 14327266
    prokopek
    Poziom 11  
    Wlasnie nie dopisalem ze w ciemnych pomieszczeniach naduszam na zrobienie fotki i tylko lampa mruga a zdjecia nie mozna zrobic.Pozdrawiam
  • #4 14327615
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 170
    W każdym trybie ekspozycji tak masz? Sprawdź czy z przysłoną w obiektywie jest wszystko w porządku, tzn czy jest pełen otwór i czy przysłania do zadanego otworu.
  • REKLAMA
  • #5 14330704
    prokopek
    Poziom 11  
    Witam
    Właśnie sprawdziłem na wszystkich funkcjach na pokrętle tak samo się zachowuje tzn próbuję zrobić zdjęcie z otwartą lampą to lampa mruga a jak przytrzymam spust migawki to lampa parę razy mrugnie i zrobi zdjęcie ale bez tej czerwonej kropki czy kreski.Gdy zamknę lampę to nieraz złapię ostrość ta czerwona kropka czy kreska.Dałem do naprawy wcześniej i gościu powiedział mi że płyta poszła, kupiłem płytę główna gościu wymienił i nadal dzieje się to samo więc piszę do was bo domyślacie się o co tu biega.
    Pozdrawiam
  • #6 14333548
    gajmix
    Poziom 32  
    Generalnie niemożność wykonania zdjęcia jest wtedy gdy aparat w trybie autofokus nie potrafi prawidłowo ustawić ostrości i to mimo włączonego wspomagania lampy. Przełącz sobie w menu ten automatyczny, 9-polowy AF na punktowy i wtedy spróbuj, jak i to nie pomoże to masz rozkalibrowany moduł AF w aparacie. Przed wymianą płyty głównej objawy usterki były podobne?
  • #7 14336483
    prokopek
    Poziom 11  
    Byłem na pokazie orek i orka tak walnęła ogonem, że woda poleciała na aparat i po tym strzale wody aparat się wyłączył.Zaniosłem alfe 200 do naprawy i pan wyczyścił płytę główną i aparat działał ale niestety nie robił zdjęć jak wcześniej pisałem odwiedziłem ponownie pana od naprawy i powiedział mi żebym kupił płytę główną i się zamieni, no i tak zrobiłem.Płyta przyszła poszedłem do pana od naprawy wymienił płytę i niestety jest tak samo jak było przy mojej płycie głównej jestem teraz w kropce bo nie wiem co robić.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 14336871
    gajmix
    Poziom 32  
    Jak "orka tak walnęła ogonem, że woda poleciała na aparat" to należy wnioskować że woda była słona? Rzadko który serwis decyduje się na naprawę aparatu który był zachlapany słoną wodą i praktycznie nikt nie daje na taką naprawę gwarancji. Jeśli jak piszesz ktoś się jednak zdecydował to chyba "zapomniał" że w takim aparacie jak Sony alfa 200 oprócz płyty głównej jest jeszcze trochę innej elektroniki. Sam nic nie wykombinujesz, powinien aparat obejrzeć dobry fachowiec który jasno określi co mu dolega i ile to jeszcze może kosztować.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z aparatem Sony Alfa 200, który nie potrafi ustawić ostrości w ciemnych warunkach. W jasnym świetle aparat działa poprawnie, jednak w ciemnych pomieszczeniach lampa błyskowa mruga, a zdjęcia nie są wykonywane. Użytkownik sprawdził różne tryby ekspozycji oraz przysłonę, ale problem nadal występuje. Po wcześniejszej naprawie i wymianie płyty głównej, objawy nie uległy poprawie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w rozkalibrowanym module autofokusa lub uszkodzeniach spowodowanych zalaniem aparatu wodą, co może wymagać dokładniejszej diagnostyki przez specjalistę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA