logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdiagnozować uszkodzoną kość pamięci BGA na karcie graficznej?

Calineczka* 12 Maj 2005 14:38 1884 8
REKLAMA
  • #1 1485771
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ocena: 59
    Witam.
    Czy ktos z Szanownych Kolegow probowal kiedys wynalezc patent na zdiagnozowanie ktora kosc pamieci na karcie graficznej jest uszkodzona?Mam na grafice 8 kosci BGA i wolal bym w toto-lotka sie nie bawic ;-( ....bede bardzo wdzieczny za wszelkie pomysly....zapraszam do dyskusji w temacie napraw kart graficznych.Pozdrawiam.Arek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1486623
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Ja po logo startowym 98 odczytuje co jest uszkodzone ale raczej zdrać ci nie moge sorki. A tak poza tym to zrub zrzyt ekranu z loga i skan karty to zobaczy się
  • #3 1487248
    Calineczka*
    Poziom 31  
    ...wlasnie..Radzious..wiem ze jest taka metoda...slyszalem o niej....na ile jest skuteczna?To az taki sekret?Mozesz podpowiedziec gdzie tego szukac?Czy mozna konkretnie zdiagnozowac ze to jest dokladnie ta kosc pamieci...etc?Zrobie zrzut ekranu i Cie poprosze...dzieki ze w ogole sie odezwales. ;-). Pozdrawiam.Arek p.s. zrzut zrobie jutro...
  • REKLAMA
  • #4 1488265
    Calineczka*
    Poziom 31  
    ...witam ponownie-sorki za posta pod postem...dolaczam zdjecie ekranu i zdjecia karty-mam nadzieje ze taka jakosc wystarczy, zmniejszalem plki...w razie czego prosze pisac-wysle je na wskazany adres bo pewnie jakas prowizja sie wlaczy pomimo zer....dzieki serdeczne za chec pomocy ;-)
    Załączniki:
    • Jak zdiagnozować uszkodzoną kość pamięci BGA na karcie graficznej? k_872768_b_maly.jpg (206.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zdiagnozować uszkodzoną kość pamięci BGA na karcie graficznej? k_872768_a_maly.jpg (203.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • k_872768_win98.jpg (326.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1488522
    Radzious
    Poziom 28  
    zapodaj jeszcze biosa abym sprawdził cosik dla pewności
  • #6 1488578
    Calineczka*
    Poziom 31  
    ...czestotliwosci taktowania ok...porownywalem z inna dzialajaca...bios tez podmienialem...aha-zmienilem rozszerzenie pliku z rom na zip zeby moc wyslac na elektrodzie...
    Załączniki:
    • 872768 bios.zip (48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 1489657
    Radzious
    Poziom 28  
    Mam na razie cztery kostki na karcie ale która padła to jeszcze się upewnie. Wynik podam jutro z bardzo prostej przyczyny 13 maja (piątek). Posprawdzaj kondeny i zmniejsz taktowanie. Może sie tak zdarzyć że wszystkie są dobre tylko coś niełaczy sprawdż karte artifact-testerem oraz zobacz na ścieżki na dwie tylne u góry.

Na 99% to są te co zaznaczyłem tylko niewiem z której manki ale wiem że któraś z tych odpowiada za te artefakty
    Załączniki:
    • Pulpit.rar (381.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1497376
    Calineczka*
    Poziom 31  
    ...serdeczne dzieki Radzious.W przypadku tej karty pomoglo wygrzanie hot ai r procka, z gory zwykla stacja na 300C a od dolu opalarka na malej mocy...jak procek(z pasta pod spodem) zaczal juz plywac...poczekalem chwilke...baaardzo delikatnie podociskalem, poruszalem na boki....ostudzilem...i dziala.Zimne luty pod procem??Jak czesto to sie zdarza...bo tak juz z 5-7 kart w sumie mi wstalo z umarlych.Na ile to jest trwale?...a moze ktos z Was zna i moze podzielic sie owa metoda diagnozowania z logo win98? Ahh....bylo by latwiej moze....
  • Pomocny post
    #9 1546374
    Adixc
    Poziom 13  
    Moja metoda tyczy sie pierwszego i drugiego ekranu ktore widzisz po wlaczeniu kompa.. poprostu sciagajac poszczegolne koci fotografowalem sobie zmiany obrazu. opisalem fotki i porownuje obszary wystepowania smieci z nimi.. jednak skutecznosc tej metody jest niezadowalajaco niska bo wielu uszkodzen tak sie nie stwierdzi moze jeszcze ktos ma pomysl na to?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod diagnozowania uszkodzonych kości pamięci BGA na karcie graficznej wyposażonej w 8 kości. Jedna z proponowanych technik polega na analizie komunikatów i obrazów wyświetlanych podczas startu systemu Windows 98, gdzie można odczytać informacje o uszkodzeniach, jednak skuteczność tej metody jest ograniczona. Użytkownicy sugerują wykonanie zrzutów ekranu z logo startowego oraz porównanie ich z działającą kartą, co może pomóc w lokalizacji uszkodzonej kości. Inna metoda to fizyczne wygrzewanie procesora graficznego (np. stacją na 300°C i opalarką na niskiej mocy) w celu naprawy zimnych lutów pod procesorem, co w niektórych przypadkach przywraca działanie karty. Zalecane jest także sprawdzenie kondensatorów, zmniejszenie taktowania oraz testowanie karty narzędziami do wykrywania artefaktów. Wskazano, że diagnoza może wymagać analizy BIOS-u karty oraz dokładnej inspekcji ścieżek na PCB. Metody oparte na obserwacji zmian obrazu podczas uruchamiania komputera mają niską skuteczność, a problem zimnych lutów pod procesorem jest dość powszechny i może dotyczyć wielu kart graficznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA