logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przednie porty USB ładują, ale nie wykrywają urządzeń - co sprawdzić?

patrykoxd 14 Sty 2015 16:30 1170 7
REKLAMA
  • #1 14329568
    patrykoxd
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witajcie! Otóż mam taki problem, iż nie działają mi przednie porty USB. Kiedy podłączam do niej cokolwiek system tego nie widzi, ale gdy podłącze np. telefon to go ładuje. Płyta główna pracuje dopiero około miesiąca, na początku było wszystko dobrze.
  • REKLAMA
  • #2 14329578
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 14330251
    patrykoxd
    Poziom 11  
    Nie, nie posiadam miernika uniwersalnego. Jak narazie to podłączałem inne urządzenia pod porty, takie jak telefon, router itp. wszystkie się ładują z portu, tak jak napisałem wyżej, lecz nie wykrywa ich w komputerze.
  • #4 14330277
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    patrykoxd napisał:
    nie posiadam miernika

Przydałby się, tymczasem proponuję zacząć od sprawdzenia podłączenia wtyczki od FP do płyty głównej, czy nie jest poluzowana lub podłączona odwrotnie i przede wszystkim, czy jest podłączona zgodnie z instrukcją płyty gł. i obudowy.
    Dodatkowo z racji że nie jest to forum wróżkarskie podaj model płyty gł. i zasilacza.
    Być może USB na FP na płycie jest uszkodzone.
    Problemy są również ze zbyt długimi, cienkimi i zbyt marnej jakości kabelkami do FP.
    Dodatkowo spróbuj przywrócić ustawienia domyślne BIOS - może coś tam się nabałaganiło no i odsyłam jak zawsze do instrukcji płyty i BIOS.
  • REKLAMA
  • #5 14330439
    Kloszen12
    Poziom 8  
    Też mam taki problem jest to prawdopodobnie spowodowane zakłóceniami komputera.

Wystarczy zamienić tak panel portów który kosztuje ok. 15zł i wszystko zacznie działać
  • REKLAMA
  • #6 14330502
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 14332064
    ZIUTEK74
    Poziom 12  
    Problem są przewody sygnałowe, jeżeli masz płaskie lub skręcone i to na dużej długości sygnał jest zakłócany, trzeba wymienić porty z przewodami najlepiej na przewody w izolacji (okrągłe tzw. wielożyłowe najlepiej ekranowane) i problem zniknie.
  • #8 14343519
    patrykoxd
    Poziom 11  
    Ok, dzięki za pomoc. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przednimi portami USB, które ładują urządzenia, ale ich nie wykrywają. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie podłączenia wtyczki do płyty głównej, ewentualne uszkodzenie przewodów sygnałowych oraz przywrócenie ustawień BIOS. Wskazano również na możliwość zakłóceń sygnału z powodu niskiej jakości kabli. Proponowano wymianę panelu portów USB oraz użycie lepszych przewodów ekranowanych, co mogłoby rozwiązać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA