Co jakiś czas tutaj wracam z różnymi problemami natury "wirusowej" - a raczej tak mi się wydaję.
Odnośnie samego problemu.
Dzisiaj po odpaleniu komputera zauważyłem że komputer zwolnił chociaż najbardziej oberwało się chromowi który nie potrafi wczytać strony w normalnym czasie. Internet mam opłacony 40 mbit/s więc tą drogę dedukcji od razu odrzuciłem.
Jakiś czase temu zainstalował mi się znanym wszystkim tutaj na forum omega (powinno się pozwać osobę z tych stron które to wrzucają do innych programów, dziwne bo jestem uczulony na tym punkcie i zawsze odznaczam gdy program prosi o instalke toolbara"
Przeskanowałem progrma Spyhunterem - wyskoczyło ok 200 segmentów zainfekowanych, usunięte wszystko. Następnie wyskoczyły kolejne błędy musiałem przywracać system gdyż usunęło mi spdg.dll.
Obecnie przeskanowałem adwcleanerem i chyba omege mi usuneło jednak komputer dalej nie działa tak jak powinien.
Wszystko już wrzuciłem, powiedz mi proszę co dalej. Po wrzuceniu komputer się zrestartował, była mała zawiecha przy ponownym odpaleniu ( nie było ikon/ paska startu etc. przez 2 min )
Komputer dalej nie odpowiada tak jak należy, czy może być to spowodowane patchem windowsa który mi się ostatni zrobił ? Problemy zaczęły się od 15. a ja widzę w panelu sterowania że wskoczył mi akurat 14 chyba update Microsoft Visual C++ 2008 Redistributable - x86.9.0.21022.
Zainstalowalem avasta przy czym teraz komputer całkowicie odmowil posłuszeństwa niektóre aplikacje dzialaja ale zostalo odcięte połączenie z internetem całkowicie.
Wszedłem do dziennika zdarzen i po restarcie pierwsze z nich to explorer.exe ścieżka modułu powodującą błąd to system32\wwanapi.elo
Kolejny to - ciągi wydajności w wartości rejestru wydajności sa uszkodzone kiedy proces wykonuje następującą operacje na dostawcy licznika rozszerzenie: Performance. Wartość BaseIndex z rejestru wydajności to pierwszy wpis DWord w sekcji danych Data wartość LastCounter to drugi
Dodano po 3 [minuty]:
.dll wpisalo .elo. Drugi błąd to Nie można usunąć pamięci ciągow licznika wydajności dla uslugi WmiApRpl. Pierwszy wpis DWORD e sekcji danych (Data) zawiera kod błędu.
Udało mi się odpalić komputer w trybie awaryjny z włączonym połączeniem, komputer w tej formie działa o niebo lepiej ponieważ strony się wczytują prawie bez spowolnienia, aplikacje działają.
✨ Użytkownik zgłasza problemy z wydajnością komputera, szczególnie w przeglądarce Chrome, po zainstalowaniu złośliwego oprogramowania Omega. Po skanowaniu i usunięciu wirusów za pomocą SpyHunter i AdwCleaner, komputer nadal działa wolno. Użytkownik wykonuje kolejne kroki, w tym instalację narzędzi takich jak Farbar Recovery Scan Tool i Malwarebytes Anti-Malware, aby zdiagnozować i usunąć pozostałe zagrożenia. Problemy z wydajnością utrzymują się, a użytkownik podejrzewa, że mogą być związane z ostatnimi aktualizacjami systemu Windows. Po zainstalowaniu Avasta, komputer całkowicie odmówił posłuszeństwa, ale w trybie awaryjnym działa lepiej. Wygenerowane przez model językowy.