logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

excel - wyodrębnianie i ilość powtarzających się komórek

vwmaniaki 22 Sty 2015 12:36 1899 4
REKLAMA
  • #1 14356414
    vwmaniaki
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam
    Nie jestem wstanie sam ogarnąć problemu związanego z wyodrębnieniem i ilością występowania zdublowanych wartości w komórkach. Próbowałem z wieloma funkcjami i nic mi nie wychodzi, może trzeba zastosować funkcje tablicowe ale ich nie umiem zastosować.

Powiedzmy że mam 1500 komórek w jednej kolumnie z nazwiskami i teraz większość z nazwisk występuje pojedynczo, ale są nazwiska które są 2 lub 3 razy i oczywiście nie wiem które nazwisko jest zdublowane i ile razy.
    Potrzebowałbym by arkusz wyodrębnił mi te nazwiska wraz z ilością ich występowania.

serdecznie dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14357251
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 659
    Najprościej: Filtr zaawansowany>tylko unikatowe>kopiuj w nowe miejsce
    +LICZ.JEŻELI
  • REKLAMA
  • #3 14358343
    vwmaniaki
    Poziom 10  
    Kurcze zrobiłem to w arkuszu próbnym na liczbach od 1 do 5 i jedna z liczb występuje tylko raz i fajnie bo przenosi wszystkie liczby występujące kilka razy ale tą pojedyńczą też potem dałem =licz.jeżeli i przy każdej wyodrębnionej liczy ile razy występuje.
    A jak zrobić by przy zaznaczeniu okienka z " tylko unikatowe" nie zwracało mi nazwisk występujących tylko raz w danym zakresie tylko wszystkie powtarzające się choćby dwa razy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14358657
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 659
    Filtruj wg kolumny z wynikami LICZ.JEŻELI

excel - wyodrębnianie i ilość powtarzających się komórek

i ostatnia czynność: kopiuj > wklej specjalnie/wartości - w z góry upatrzony arkusz.

Przy odrobinie wprawy wszystko "idzie piorunem" ;)
  • #5 14359215
    vwmaniaki
    Poziom 10  
    Recz jasna oczywiście :) dziękuję bardzo
REKLAMA