logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta głowna w laptopie MSI - spalenie elementu na płycie głownej

Renewowski 22 Sty 2015 16:15 3129 6
REKLAMA
  • #1 14357021
    Renewowski
    Poziom 2  
    Witam,

zalałem laptop niewielką ilością coli i oddałem swój laptop do serwisu MSI, gdyż nadal jest na gwarancji (wiem, że zalanie nie podlega gwarancji ale gdy oni mi go naprawią za opłatą to nie stracę gwarancji na resztę elementów). W wyniku oględzin sprzętu dostałem wycenę naprawy na 1700 zł ! (w tym wymiana płyty głównej ~1300zł i klawiatury ~150zł ). Dostałem zdjęcie spalonego elementu na płycie. Stąd moje pytanie: czy taki kondensator (może to coś innego, nie wiem, zdjęcia poniżej) można wymienić na nowy i przylutować czy jest to niewykonalne? czy da się w ogóle naprawić płytę główną po spaleniu się jakiegoś elementu? Nie jestem pewny czy serwis MSI w ogóle to rozważał, gdyż zapewne łatwiej płytę wymienić niż naprawić, ale być może naprawa nie kosztowała by tak dużo...

Płyta główna:
    607-17571-11S od MSI
    Laptop:
    MSI GE70 2OD-240XPL
    Zdjęcia:
    Płyta głowna w laptopie MSI - spalenie elementu na płycie głownej Płyta głowna w laptopie MSI - spalenie elementu na płycie głownej

Pozdrawiam

EDIT:
    Dostałem jeszcze takie zdjęcie przedstawiające laptop pod klawiaturą, widać nadal smugę po resztkach coli. Rozbierałem go przed wysłaniem do serwisu, nie było śladów zalania płyty głównej a jedynie tej czarnej obudowy (na moje oko nic z niej nie spłynęło na płytę, chyba że między tą czerwoną obudową a czarną lub tym złotym gwintowanym otworem po prawej), co mogłem to wyczyściłem patyczkiem. Wiedziałem, że klawiatura do wymiany. Co ciekawe komputer mi nawet nie zwrócił uwagi na te zalanie - nie wyłączył się i działał cały czas. Użytkowałem go jak gdyby nic się nie stało przez 2-3 dni i nagle usłyszałem trzask jakby łamiącego się kawałka plastiku ze środka laptopa (pewnie spalenie się tego elementu z drugiej strony) i smród spalonego plastiku. Co ciekawe, laptop nadal działał, sam go wyłączyłem normalnie przez menu start i znów rozebrałem nic nie znajdując... może ten element był pod innym, jedynie zdejmowałem kawałek obudowy, nie zdejmując podzespołów jak procesor lub karta graficzna. Mimo wszystko wiedziałem, że coś się spaliło i wtedy dopiero wysłałem go do serwisu.

• REKLAMA
  • #2 14357042
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 551
    Serwis autoryzowany nie bawi się w naprawę płyt tylko wymienia na nowe.
    Oddaj do normalnego serwisu.
  • REKLAMA
  • #3 14357080
    Renewowski
    Poziom 2  
    grubas napisał:
    Serwis autoryzowany nie bawi się w naprawę płyt tylko wymienia na nowe.
    Oddaj do normalnego serwisu.

Czy tego typu naprawy są typowe, jeśli tak to ile mniej więcej taka naprawa może kosztować i czy serwis daje gwarancję na naprawiany element? Pytam, gdyż to wiąże się z utratą gwarancji a laptop nie ma nawet jednego roku, więc ma jeszcze ponad rok okresu ewentualnej gwarancji, która pozostanie ważna, jeśli MSI mi go naprawi. Nie chciałbym koniecznie go naprawiać jeżeli taka "naprawiana" płyta nie wytrzyma mi długo i znów ulegnie awarii (nie wiem czy to prosta, rytunowa robota czy ryzykowny proces nie dający pewności, że płyta będzie "jak nowa").
  • #4 14357145
    adeq4
    Poziom 30  
    Ocena: 128
    Jeśli zalanie nie jest duże, to jest szansa naprawy płyty. W zależności od serwisu za naprawę płyty po zalaniu kasuje się klienta 100-300zł jeśli nie trzeba wymieniać układów BGA.
  • REKLAMA
  • #5 14357232
    Renewowski
    Poziom 2  
    Dostałem jeszcze takie zdjęcie przedstawiające laptop pod klawiaturą, widać nadal smugę po resztkach coli. Rozbierałem go przed wysłaniem do serwisu, nie było śladów zalania płyty głównej a jedynie tej czarnej obudowy (na moje oko nic z niej nie spłynęło na płytę, chyba że między tą czerwoną obudową a czarną lub tym złotym gwintowanym otworem po prawej), co mogłem to wyczyściłem patyczkiem. Wiedziałem, że klawiatura do wymiany. Co ciekawe komputer mi nawet nie zwrócił uwagi na te zalanie - nie wyłączył się i działał cały czas. Użytkowałem go jak gdyby nic się nie stało przez 2-3 dni i nagle usłyszałem trzask jakby łamiącego się kawałka plastiku ze środka laptopa (pewnie spalenie się tego elementu z drugiej strony) i smród spalonego plastiku. Co ciekawe, laptop nadal działał, sam go wyłączyłem normalnie przez menu start i znów rozebrałem nic nie znajdując... może ten element był pod innym, jedynie zdejmowałem kawałek obudowy, nie zdejmując podzespołów jak procesor lub karta graficzna. Mimo wszystko wiedziałem, że coś się spaliło i wtedy dopiero wysłałem go do serwisu.

• #6 14357342
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Renewowski napisał:
    Stąd moje pytanie: czy taki kondensator (może to coś innego, nie wiem, zdjęcia poniżej) można wymienić na nowy i przylutować czy jest to niewykonalne? czy da się w ogóle naprawić płytę główną po spaleniu się jakiegoś elementu?

Usterkę można bez problemu naprawić za normalne pieniądze.
  • REKLAMA
  • #7 14357827
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6811
    Cytat:
    Użytkowałem go jak gdyby nic się nie stało przez 2-3 dni i nagle usłyszałem trzask

I to był Twój kol. wielko błąd, czas pracował na niekorzyść.
    Ponieważ ten model z serii GP-70 , płyta jest robiona dla MSI przez Chiny
    Cytat:
    platforma MSI MS-17571 /-15572... mainboard 607-17571-11S

pod procesory i5/i7 4th generacji Haswell, zależnie od rev. płyty mamy
    - chipset HM87/ *lub HM76
    + GTX 765M (2GB GDDR5);
    - matryca Chi Mei N173HGE-L11
    - KBC KB3930QF B1
    - procesory : i5-4210M/ i7-4700MQ/ i7-4700HQ (podkręcona FSB grafiki wewnętrz. Intel HD4000 )

Nie ma SM na ten model , ale można posłużyć się np. platformą Quanta BDBE
    ( Haswell i HM86/87 )

(':idea:')
    Ten "eksplodujący" kondensator PC22 jest niebezpiecznie blisko translatora sygnałów firmy Analogix ANX1122.

Cytat:
    Chip Analogix ANX1122 and ANX1123 convert built-in output DisplayPort to dual channel LVDS interface, widely used in flat panels. This allows OEMs to choose from a wide range of high-resolution displays, not limited to models with support for DisplayPort.

Tylko pomiary i diagnostyka może wyjaśnić czy tylko PC22 jest winny > czy poszło dalej .... po płycie i wielowarstwie.(w głąb)
    Sama płyta jest droga ponad 350.$

Modele GE70 to platforma MS-17561.
    - w 0ND 17,3 Full HD (1920×1080), LED,/ lub w 0NC 17,3 HD+ (1600×900) LED backlight,
    np. Chi Mei N173HGE-L11 (17,3 LCD)

MSI GE60 2OE jest na Intel Haswell paltform ( CPU Core i7 4700QM )
    - chipset HM87
    - mainboard model MS-16GC
    - grafika GTX 750/765M w/2GB GDDR5
    - matryce 15,6"
    reszta np. na Link

Jeszcze wcześniejsza seria GP60 na HM86 + GT740 1GB DDR3 była na "podobnej" płycie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zalał laptopa MSI GE70 2OD-240XPL niewielką ilością coli, co spowodowało uszkodzenie płyty głównej. Po oddaniu do serwisu MSI otrzymał wycenę naprawy na 1700 zł, w tym wymianę płyty głównej za około 1300 zł. Użytkownik zastanawia się, czy uszkodzony kondensator można wymienić i czy naprawa płyty głównej jest opłacalna. Odpowiedzi wskazują, że autoryzowane serwisy zazwyczaj wymieniają płyty, a naprawa może kosztować od 100 do 300 zł, jeśli nie wymaga wymiany układów BGA. Istnieje również ryzyko, że inne elementy płyty mogły zostać uszkodzone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA