logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sanyo CE28GA1-P Chassis EB5-A - Tranzystor odchylania pali się po włączeniu TV

Góral X 13 Maj 2005 19:07 1749 7
REKLAMA
  • #1 1489839
    Góral X
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Pali tranzystor w odchylaniu zaraz po włączeniu TV. ( zwarty we wszystkie strony ). Elki podstawione, mało tego wymieniony trafopowielacz i dalej to samo. Na żarówce nie chce chodzić, idzie jakąś sekunde może dwie i przechodzi w St-by. Dioda miga trzy razy wskazując na awarię w horizontal. Udało mi się jednak w tym czasie zmierzyć napięcie na kolektorze HOT-a, które wynosi 146V. Czego się czepić ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1489881
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1773
    Witam
    Mozesz miec zimny lut na ktoryms kondensatorze odchodzacym od nogi kolektora tego tranzystora lub korys znich siedzi.
    Sprawdz jeszcze elko w sterowaniu
  • REKLAMA
  • #4 1489892
    Góral X
    Poziom 15  
    Wszystkie elki zmieniłem, zarówno w odchylaniu jak i w przetwornicy.
    Zimnych lutów nie ma, zresztą żal ruszać - płyta wygląda jak nowa.
  • #5 1489910
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1773
    Witam
    Sprawdz przewody od cewek kineskopu z doch stron
  • #6 1489979
    noe1
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Dołóż między kolektor tranzystora w/n a masę kondensator np.2,2 nf/1500 V- unikniesz przepięć na kolektorze. Jeżeli pomoże, poszukaj kondensatora , który spełnia tą samą funkcję w układzie i wymień go.
    To są kond.bezindukcyjne-najczęściej prostokątne o wartościach od 1,5 nF do 12 nF. Nie mam schematu więc nie mogłem sprawdzić jaki jest w danym TV.
  • REKLAMA
  • #7 1490006
    El Procek
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    A między C-E nie ma czasem niebieskiego lizaczka kilkaset pF. Jeśli jest - trzeba go "obejrzeć".
  • #8 1498270
    Góral X
    Poziom 15  
    Wymieniłem wszystkie " suche" kondensatory i nic. Dopiero wymiana diody BY228 ( D650) załatwiła sprawę.
    PS.
    A mierzyła się dobrze. Kosztowała mnie nieszczesna cztery tranzystory!
    dzięki za wszystkie rady - TV działa.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sanyo CE28GA1-P z podwoziem EB5-A występował problem z przepalającym się tranzystorem odchylania zaraz po włączeniu urządzenia. Pomimo wymiany wszystkich elektrolitów w układzie odchylania i przetwornicy oraz trafopowielacza, problem nie ustępował. Diody sygnalizowały błąd w układzie horizontalnym (miganie trzy razy). Pomiar napięcia na kolektorze tranzystora HOT wykazał 146 V. Wskazano na konieczność sprawdzenia kondensatorów w kolektorze tranzystora BU, zimnych lutów, przewodów od cewek kineskopu oraz dodania kondensatora bezindukcyjnego (np. 2,2 nF/1500 V) między kolektor a masę w celu eliminacji przepięć. Po wymianie wszystkich suchych kondensatorów problem pozostał, a ostatecznym rozwiązaniem okazała się wymiana diody BY228 (D650), która była uszkodzona mimo prawidłowych pomiarów. Po tej wymianie telewizor działał poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA