logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć hasło startowe w laptopie Compaq Armada 1120?

VooYoo 14 Maj 2005 12:04 2570 6
REKLAMA
  • #1 1491481
    VooYoo
    Poziom 11  
    Znalazłem na "strychu u babci" laptopa Compaq ARMADA 1120. Chciałbym się nim pobawic, ale niestety mam z nim niewielki problem. Jest na nim power on password, ktorego nie znam. Porobowalem juz poradzic sobie z tym poprzez wyjecie baterii. Cala noc lezala obok kompa i nic to nie dalo. Za każdym razem jak włącze kompa pyta mnie o to haslo. Co moge zrobić?? Jest możliwość ćeby obejść, zmienić, usunać to hasło? :sm1:
    Temat postu zmienił (TJT)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1491745
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    to jest haslo na biosie czy hdd?
  • REKLAMA
  • #3 1491985
    VooYoo
    Poziom 11  
    pokazuje sie gdy sie wlaczy kompa...
  • REKLAMA
  • #4 1496814
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    prawdopodobnie masz haslo na dysku. mozna je sciagnac podlaczajac po przez spejalna przejsciowke. sa firmy, ktory tym sie zajmuja kosztuje to okolo 200.
  • REKLAMA
  • #5 1498211
    VooYoo
    Poziom 11  
    dzieki za pomoc...
  • #6 1536925
    gerlach38
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Miałem kiedyś coś takiego w tym modelu .Wystarczyło rozebrać laptopa na czynniki pierwsze.Pod spodem na płycie głównej jest eprom bodajze 24lc02.Wystarczy go wykasować i komp startuje ,tylko z pewnym opóźnieniem.Po jakims czasie wszystko wraca do normy i nie ma hasła.
  • #7 1646034
    gieniush
    Poziom 11  
    witam

w jaki sposob , poprosze jakas instrukcje jak to zrobic krok po kroku

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Compaq Armada 1120 posiada ustawione hasło startowe (power on password), które pojawia się przy włączaniu urządzenia. Próba usunięcia hasła poprzez wyjęcie baterii CMOS nie przyniosła efektu. Istnieje podejrzenie, że hasło może być ustawione na dysku twardym, co wymaga specjalistycznej przejściówki do jego zdjęcia, a usługa ta może kosztować około 200 zł. Alternatywnie, w modelu Armada 1120 hasło BIOS można usunąć poprzez rozebranie laptopa i wykasowanie pamięci EPROM (prawdopodobnie 24LC02) znajdującej się na płycie głównej, co powoduje tymczasowe opóźnienie w starcie komputera, a następnie przywrócenie normalnej pracy bez hasła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA