logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[PHP] Jak wysłać maila z załącznikiem PDF bez funkcji mail()?

przeqpiciel 29 Sty 2015 20:17 756 2
REKLAMA
  • #1 14381475
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    Ok, problem jest taki. Nie mogę wykorzystać mail(); - ograniczenie serwera. Zatem za pomocą podczepienia się pod SMTP (login, hasło, serwer) i skonstruowaniu nagłówków, wiadomości prostą wiadomość jestem w stanie wysłać, jednak jak dochodzi do momentu posłania pliku pdf jako załącznik jest padaka.

Dotarłem do takiego momentu:
    Kod: PHP
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Kod: PHP
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • REKLAMA
  • #2 14384396
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Ocena: 225
    Skorzystaj z jakiegoś gotowca, np. PHPMailer. Nie ma sensu bawić się w ręczne sklecanie maili.

Jeśli się uprzesz - jaki jest wynik?
  • #3 14384839
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    Widzisz, miałem za zadanie przerobić coś co istnieje, była tam funkcja, która działała i do niej chciałem się dostosować, jednak po wielu nie udanych próbach i desperackim umieszczeniu tutaj postu skorzystałem z PHPMailer'a

Jednak nie było tak kolorowo jakby się mogło wydawać bo dostawałem przez kilka godzin komunikat Could not access file. Dziwne dla mnie to było, ja plik widzę, file_exists() nie widzi sprawdzałem ścieżki getcwd(); i inne głupstwa. Dopiero później po wylistowaniu za pomocą PHP całego katalogu dostrzegłem, że w nazwie pliku jest znak diakrytyczny, który mi przeszkadzał. Poszło w końcu za pomocą PHPMailera i nie wracałem więcej do próby, którą tutaj umieściłem aczkolwiek śmiem twierdzić, że powinno w ten sposób także zaskoczyć.
REKLAMA