Dymion_N_S napisał:
Strasznie to wszystko jest dla mnie niezrozumiałe, do tej pory myślałem, że jeśli mam kolumny o impedancji 8Ω to wystarcza kupić podobny wzmacniacz i wszystko będzie pięknie grało :/
Muzyka to nie matematyka, jak będzie grał zestaw, nie określisz na podstawie cyferek z instrukcji. Nawet dwa wzmacniacze o niemal identycznych parametrach zagrają różnie. Tak samo kolumny, bo co tam w zasadzie podają : efektywność dB, wytrzymałość W i bliżej nieokreślone pasmo w nieokreślonych warunkach.
Cyferki są ważne i coś mówią najwyżej przy wydajności zasilacza we wzmacniaczu, a reszta to wróżenie z fusów. Wiadomo naprawdę dużych 4Ω podłogowych kolumn, nie podepniesz pod plastikową mikro wieżę która ciągnie z gniazdka 40W.
Bardziej od cyferek, jeśli nie masz szansy posłuchać w sklepie audio , istotne jest czytanie testów. Ale nie jednego tylko kilku np. podobnych ceną wzmacniaczy, wtedy wyłapiesz który jak jest opisany i jak może zagrać.
Płynny loudness jak np. w as300 lub as500 , czy przycisk loudness jak w innych firmach, może pomóc i pomaga przy cichym słuchaniu, ale nie zmieni całkiem charakteru wzmacniacza, czy kolumn.
Mam i miałem relatywnie tanie zestawy i muzyki słuchałem z wciśniętym "pure direct" i brzmiały najlepiej nic nie brakowało w tym basu, który lubię. Przy słabo nagranych płytach, czy nocnych odsłuchach korygowałem tonami na plus, natomiast loudness używam raz na ruski rok.
Kwestia jak pisał
telecaster1951 wzmacniacza i kolumn o odpowiednim charakterze, wzmacniacza wcale nie 2x100W, a kolumn wcale nie wielkich, czy "dyskotekowych".
telecaster1951 napisał: to zły wzmacniacz, ale 27 przy 8 omach i 0,5% THD, to nie jest coś na dzisiejsze czasy.
Takie THD 0,5% to nie tragedia. Jest sporo dobrych i bardzo drogich wzmacniaczy które grają dużo lepiej mimo "zniekształceń" 0,5% od takich 0,0005%. Tak samo odtwarzaczy CD. Oczywiście są mini wieże z thd 10%, ale tam problem słabego dźwięku jest gdzie indziej;) .
Zresztą kwiaty temu który rozpozna taki wielki przyrost zakłóceń jak 0,004% a 0,008%, nawet 0,04%. To jest też wartość płynna zależna od obciążenia.
Dymion_N_S napisał: żonę która bardzo groźnie na mnie spogląda gdy próbuję położyć na meblach jakiś sprzęt.
Żona rozumiem nic nie stawia, są wolne przestrzenie w pokoju, łazience i kuchni

Facetów chciałaby ograniczyć do roli, postaci która tylko pracuje, a w domu ma prawo się przespać, a przyjemności ograniczyć do gorącego kubka;) Ech życie:(