logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba 258S7G - rozmycie obrazu po 5-10 minutach, jak zdiagnozować?

Krzysztof T 15 Maj 2005 11:12 1625 11
REKLAMA
  • #1 1494012
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    Ocena: 78
    Witam.

Gdy TV włączony jest zimny obraz prawidłowy. Po około 5-10minutach pracy następuje nagłe rozmycie obrazu. Obraz traci ostrość. Wyłączenie i ponowne włączenie nie poprawia sytuacji. Obraz reaguje na regulację pokrętłami FOCUS i SCREEN lecz mimo to nie można wyregulować dokładnie. Obraz nie zmienia wymiarów geometrycznych. Sprawdziłem gniazdo kineskopowe - sprawne, brak upływności WN. Napięcie focus obecne lecz dokładnej wartości nie mogę podać, gdyż nie posiadam sondy WN. Podejrzewam uszkodzenie a dokładniej upływność trafopowielacza lub kineskopu. W jaki sposób mogę się upewnić po której stronie leży problem?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1494118
    snake83
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Być może wina leży po stronie zimnych lutów bądź padniętych elektrolitów.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1494119
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Jak wygląda napięcie żarzenia, czy jest stabilne ?
  • #4 1499110
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    Podstawowe napięcia w TV stabilne, nie zmieniają się gdy obraz jest prawidłowy jak i po kilku minutach gdy jest rozmyty. Jestem pewien, iż występuje upływność napięcia ogniskowania w trafopowielaczu lub w kineskopie. Wykonałem pewien eksperyment. Po włączeniu zimnego TV i pojawieniu się prawidłowego obrazu dokonałem zwarcia napięcia focus do masy poprzez rezystory w łącznej sumie około 70Mohm i uzyskałem ten sam efekt na ekranie. Po odłączeniu rezystorów obraz był jeszcze prawidłowy przez kilka minut.
  • #5 1499130
    adam12
    Poziom 26  
    Ocena: 17
    Wymień podstawke kin
  • #6 1499491
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 865
    Zdejmij PK. Na wyprowadzenia szpilek kineskopu jest nałożony tzw. klucz. Zdejmij go ostrożnie, jest on przyklejony klejem lub silikonem, który zdarzyło mi się niejednokrotnie zdiagnozować jako przyczynę ciemnienia po czasie, braku ostrości po czasie. Przyznam się że błąd w poszukiwaniach okupiłem kiedys zakupem trafopowiielacza. Podejrzewałem zespół potencjometrów ostrość focus.
  • REKLAMA
  • #7 1505407
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    Podstawkę na kineskop wymieniłem na inną. Silikon spod nasadki na cokół usunąłem. Powyższe działania nie przyniosły poprawy.
  • #8 1505492
    adam12
    Poziom 26  
    To albo kinol albo trafo(regulacja fokus)
  • #9 1519305
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    W opisie mojego problemu postawiłem pytanie w jaki sposób mogę się upewnić po której stronie leży problem?
  • #10 1519807
    adam12
    Poziom 26  
    Trudno mi powiedzieć ale na 100% czeba by było mu podstawić napięcie ostrości ale skąd wziąść?
    Tylko podstawienie cię ratuje lub pociągnięcie zinnego TV ale tego nie robiłem(zawsze podstawiełem lub ryzyk fizyk )
  • REKLAMA
  • #11 1519913
    iskrownik
    Specjalista AGD
    Ocena: 729
    Hej. Walczyłem z podobym problemem,tylko że w oklicach UG2. Uszkodone okazało się trafo,a po dobraniu się do potenjcjomertów wyszło że w powoli zaczęły odpadać napylone grafitowe scieżki od ceramiki.(pewnie ze starości)
    POZDRO
  • #12 1981427
    Krzysztof T
    Poziom 21  
    W omawiany temacie uszkodzony okazał się kineskop (zwarcie napięcia focus). Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Toshiba 258S7G po 5-10 minutach pracy pojawia się rozmycie obrazu, które nie ustępuje po wyłączeniu i ponownym włączeniu. Obraz reaguje na regulację pokrętłami FOCUS i SCREEN, jednak nie można uzyskać pełnej ostrości. Sprawdzono gniazdo kineskopowe i napięcie focus, które jest obecne, lecz brak sondy WN uniemożliwia dokładny pomiar. Podejrzewano upływność trafopowielacza lub kineskopu. Wskazywano również na możliwe zimne luty lub uszkodzone elektrolity. Wymiana podstawki kineskopu oraz usunięcie silikonu spod nasadki nie przyniosły poprawy. Problem może leżeć po stronie kineskopu lub trafopowielacza (regulacja focus). Eksperyment z zwarciem napięcia focus do masy przez rezystory potwierdził wpływ upływności na rozmycie obrazu. Ostatecznie uszkodzony okazał się kineskop z zwarciem napięcia focus, co zakończyło temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA