logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wprowadzić ujemne nastawy PID z MatLab do PLC GE Fanuc?

roadrunner335 07 Lut 2015 20:51 2160 10
  • #1 14415172
    roadrunner335
    Poziom 9  
    Witam, realizuję regulator PID na sterowniku PLC GE Fanuc. W celu dobrania nastaw zbadałem odpowiedź skokową rzeczywistego obiektu, następnie przeprowadziłem identyfikację układu w programie MatLab. Kolejnym krokiem był dobór nastaw za pomocą narzędzia wbudowanego w MatLab. Tu pojawia się problem, nie wiem jak wprowadzić wyniki które otrzymałem do bloku PID IND w sterowniku. Otrzymałem ujemne nastawy, a wartości jakie należy wprowadzić w bloczku muszą być dodatnie.
    Nastawy dobrane programem MatLab:

Wprowadzanie nastaw do bloczka PID IND:

Proszę o pomoc w zinterpretowaniu nastaw z MatLaba. W jaki sposób zastosować te nastawy w sterowniku?
  • #2 14418819
    Rariusz
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 126
    Witam,

Masz źle dobrane parametry PID. Zobacz ze wartość w stanie ustalonym
    to 0.18. Powinna być 1. Czyli najpierw przełącz "Response" na "Reference tracking"
    i wtedy dobierz nastawy PID. Po drugie widać że Twój układ w zamkniętej pętli będzie niestabilny. Widać to w oknie parametrów na samym dole.
    Proponuję przenieść wszystko do Simulinka i tam skorzystać z bloczka PID.
    Bloczek pozwala na wprowadzenie szeregu ograniczeń np. na minimalne wartości
    parametrów regulatora. Dodatkowo można zdefiniować typ zmiennej jaka ma przechowywać nastawy.

Pozdrawiam,
  • #3 14419205
    roadrunner335
    Poziom 9  
    Czy to ma coś wspólnego z wartością skoku jednostkowego? W badaniu rzeczywistego obiektu skokiem jednostkowym było napięcie o wartości 8V, zadane na wejście wzmacniacza mocy sterującego grzałką, natomiast sygnał wyjściowy to napięcie z przetwornika temperatury, napięcie to miało wartość od 0,7V na początku badania do 1,5V w stanie ustalonym. Rzeczywiście w Simulinku zwiększając wartość skoku jednostkowego charakterystyka dąży do jedynki.
  • #4 14419227
    Rariusz
    Specjalista Automatyk
    Witam,

Kolega pomylił pętlę otwartą z pętlą zamknięta układu automatycznej regulacji.
    Przy wykorzystaniu pidtool mamy pętlę zamknięta i tam zmieniamy np. czas odpowiedzi układu przez co wpływamy na zmianę parametrów regulatora.

roadrunner335 napisał:
    Rzeczywiście w Simulinku zwiększając wartość skoku jednostkowego charakterystyka dąży do jedynki.

Ta umowna "jedynka" ma być w pętli zamkniętej a nie otwartej. Proszę
    o podanie transmitancji obiektu.

Pozdrawiam,
  • #5 14419246
    roadrunner335
    Poziom 9  
    Transmitancja wyznaczona MatLabem:

G(s)=0.00414/(s+0.02368)
  • #6 14419297
    Rariusz
    Specjalista Automatyk
    Witam,

Mi tak wyszło:)

Pozdrawiam,
  • #7 14419311
    roadrunner335
    Poziom 9  
    To już wygląda sensownie. Mógłbyś proszę zmienić typ regulatora z PI na PID i pokazać mi co wyszło?
  • #8 14419333
    Rariusz
    Specjalista Automatyk
    Witam,

W oknie komend wpisujesz:

s=tf('s');
    G(s)=0.00414/(s+0.02368)
    pidtool(G)

W przypadku ustawienia regulatora na PID człon D wychodzi zerowy.
    Może w Simulinku wyszedłby inny. Można również skorzystać z
    Simulink Design Optimization (Link) i robić cuda.
    Pozdrawiam,
  • #9 14419360
    roadrunner335
    Poziom 9  
    Dziękuję za pomoc. Teraz pozostaje kwestia wprowadzenia otrzymanych nastaw do regulatora. PID Tuning podaje wzmocnienia części proporcjonalnej, całkującej i różniczkującej, w jaki sposób przekształcić je na wzmocnienie regulatora, czas całkowania i czas różniczkowania?
  • Pomocny post
    #10 14419408
    Rariusz
    Specjalista Automatyk
    Witam,

Kp oraz Kd bezpośrednio a Ki = 1/Ki. Ale mogę sie mylić.

Pozdrawiam,
  • #11 14419425
    roadrunner335
    Poziom 9  
    Dziękuję jeszcze raz. Jutro sprawdzę nastawy na obiekcie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wprowadzenia ujemnych nastaw PID z programu MatLab do sterownika PLC GE Fanuc. Użytkownik zidentyfikował układ i dobrał nastawy, jednak napotkał trudności, ponieważ wartości te były ujemne, a wymagane są dodatnie. Uczestnicy sugerowali, aby najpierw przełączyć tryb "Response" na "Reference tracking" w MatLabie oraz przenieść projekt do Simulinka, co umożliwi lepsze dostosowanie parametrów regulatora. Wskazano również na konieczność zmiany typu regulatora z PI na PID oraz na sposób przekształcenia wzmocnień PID na odpowiednie parametry w PLC. Ostatecznie, podano formuły do obliczenia wartości Kp, Ki i Kd.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA