logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Z710 - Unauthorized Wireless network card is plugged in

MaydayX 09 Lut 2015 20:59 20214 16
REKLAMA
  • #1 14422556
    MaydayX
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Posiadam Lapka Lenovo z710. Standardowo jest w nim karta Intel Wireless-N 7260 (7260HMW BN). Chcąc przyspieszyć wymianę plików poprzez WiFi zakupiłem kartę Intel Dual Band Wireless-AC 7260 (7260HMW). Po zamontowaniu laptop uraczył mnie sympatycznym komunikatem:

"Unauthorized Wireless network card is plugged in. Power off and remove it"

Okazuje się, że w biosie jest tzw. whitelist i w tejże liście znajdują się informacje o kartach autoryzowanych przez Lenovo. Dziwi mnie to trochę, przecież to prawie ta sama karta :/ Czytałem, że są na to sposoby typu modyfikacja biosu poprzez dodanie ID karty lub wyłączenie sprawdzania whitelist, zmiana ID karty. Niestety jest to ponad moje umiejętności. Mój angielski też nie pozwala mi na dobre zrozumienie anglojęzycznych for. Może ktoś z zacnych forumowiczów przygotowałby zmodowany bios dla mnie? Czy wgrywanie takiego jest w ogóle bezpieczne?
    Widziałem też gdzieś programik o nazwie no1802.com, który załatwia sprawę, ale tyczyło się to jakiegoś starszego modelu. Nigdzie nie znalazłem info o z710...

Znalazłem listę wspieranych modeli kart i widnieje tam Intel Dual Band Wireless-AC 7260 (7260HMW). ID jest to samo co na karcie. Nie ogarniam tego.
  • REKLAMA
  • #2 14423041
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8316
    Witaj.
    Karta ma inny Subsystem ID i gdyby nie blokada - działałaby poprawnie. Ot taka drobna złośliwość od Lenovo (ale, żeby nie było, że tylko Lenovo jest złośliwe - Dell i HP robią to samo). Pozostaje Ci:
    - zakupić kartę dla Lenovo (rozpoznasz ją po numerze FRU - oznaczeniu charakterystycznym dla sprzętu Lenovo/IBM, w tym przypadku FRU S/N: 04W3814). Taka karta, o ile laptop rzeczywiście obsługuje AC-7260 będzie na pewno działać i jest to najbezpieczniejsza opcja.
    - modyfikować BIOS - to już trochę niebezpieczna opcja. Tutaj był jakiś temat o tym laptopie, ale z tego co w pośpiechu przeczytałem nowy BIOS był wgrywany programatorem. Być może jest już jakiś "gotowiec", który można wgrać normalnie - musisz poszukać. To ta mniej bezpieczna metoda.
  • #3 14423116
    MaydayX
    Poziom 11  
    A zmieniając ID karty?
  • REKLAMA
  • #4 14423221
    dt1
    Admin grupy komputery
    W teorii możesz przeprogramować układ pamięci na karcie, który zawiera między innymi identyfikator urządzenia. Nie robiłem nigdy takiej sztuczki, ale jest teoretycznie jak najbardziej możliwa i prawdopodobna.

Rozkładając na czynniki pierwsze BIOS Twojego laptopa w najnowszej wersji znalazłem w nim obsługę następujących kart Intela:

8086:08b2 80864262 Wireless-N 7260
    8086:08b2 80864270 Wireless-N 7260
    8086:08b1 80864070 Dual Band Wireless-AC 7260
    8086:08b2 80860270 Dual Band Wireless-AC 3160

Jako że Twoja oryginalna karta to Wireless N zgaduję, że ma ona identyfikator sprzętu jeden z tych pierwszych dwóch (sprawdź w menedżerze urządzeń z ciekawości). Karta numer 3 to Wireless-AC 7260 i taki identyfikator jest na dopuszczonej przez BIOS liście. Możesz też poszukać karty AC-3160, na białej liście również i taki model był (identyfikator 4). Obsługa AC-3160 jest wymieniona w ostatniej aktualizacji, więc tylko najnowszy BIOS ją pewnie obsługuje.
  • #5 14423293
    MaydayX
    Poziom 11  
    Jest to pierwsza z listy. Czyli nieistotne jest, że nowa karta teoretycznie jest obsługiwana przez bios, problem w tym, że nie jest "przeznaczona" do Lenovo?
    Znalazłem takie forum:
    http://forums.mydigitallife.info/forums/33-BIOS-Mod-Requests-Post-Requests-Only
    Może warto poprosić o zmodowany bios?
    Na ile to bezpieczne? (nie znam tego forum)

Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:

Znalazłem taki oto wątek:

https://www.bios-mods.com/forum/Thread-REQUEST-Lenovo-Ideapad-Z710-Whitelist-removal

Czy ja dobrze rozumiem, że w ostatnim poście jest link do zmodyfikowanego biosu?
    Można go wrzucić z dosa czy potrzebny jest programator?
  • Pomocny post
    #6 14423455
    dt1
    Admin grupy komputery
    MaydayX napisał:
    Czyli nieistotne jest, że nowa karta teoretycznie jest obsługiwana przez bios, problem w tym, że nie jest "przeznaczona" do Lenovo?

Tu jest właśnie błąd. Twoja najwyraźniej nie jest "obsługiwana" przez BIOS. Albo precyzyjniej - nie jest na liście dopuszczonych, więc jest blokowana. Aby była "zgodna", według danych które wydobyłem, musi mieć dokładnie identyfikator:
    PCI\VEN_8086&DEV_08B1&SUBSYS_80864070...

A żeby uzmysłowić Ci, ile możliwości innych jest (z czego duża część to AC-7260, pozostałe są w wersji N-7260) zerknij tutaj:
    https://pci-ids.ucw.cz/read/PC/8086/08b1
    https://pci-ids.ucw.cz/read/PC/8086/08b2

Szczególnie na sam dół, jest cała lista identyfikatorów występująca w miejscu SUBSYS - mimo, że to te same karty. Z tych obu list będą pasować identyfikatory, które wymieniłem wyżej. Zapewne karty robione dla Lenovo je właśnie mają.

Co do BIOSu z ostatniego postu wygląda na kompletne rozwiązanie wraz z programem do flashowania spod DOS. W archiwum jest również krótka instrukcja użycia. Niestety nie ma żadnych postów potwierdzających jego działanie (poprawne lub niepoprawne). Z tego forum już pobierałem modyfikowane BIOSy, ale nigdy nie ma żadnej gwarancji powodzenia (szczególnie, jeśli brakuje komentarzy dotyczących działania przeróbki).
  • #7 14423909
    MaydayX
    Poziom 11  
    Muszę znać ryzyko. Laptop jest na gwarancji. Czy w razie czego bez problemu wrócę do oryginalnego biosu? Czy w najgorszym przypadku, jeśli coś pójdzie nie tak, będzie trzeba użyć programatora? Ile taka przyjemność kosztuje? Co jeszcze powinienem wiedzieć przed próbą wgrania?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 14424706
    dt1
    Admin grupy komputery
    W najgorszym wypadku będzie trzeba wgrać BIOS za pomocą programatora, jeśli coś pójdzie nie tak lub BIOS jest zły. O ceny pytaj w lokalnych serwisach komputerowych, podejrzewam że koło 100zł może coś takiego kosztować, może nawet więcej (kwestia serwisu).
  • REKLAMA
  • #9 14426276
    MaydayX
    Poziom 11  
    Ciężko się zdecydować ;) Jeszcze mi powiedz czy w razie wgrywania programatorem stracę gwarancję. Spodnią klapę można zdjąć np. żeby wymienić dysk czy wspomnianą kartę, ale gdzie się trzeba dostać aby wgrać bios to nie wiem.

Dodano po 2 [godziny] 33 [minuty]:

Przy próbie wgrania dostałem coś takiego. Co to oznacza?
    Załączniki:
    • Lenovo Z710 - Unauthorized Wireless network card is plugged in 2015-02-11_00_54_00.jpg (1.95 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo Z710 - Unauthorized Wireless network card is plugged in 2015-02-11_00_53_17.jpg (1.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 14426687
    MaydayX
    Poziom 11  
    Dobra leje na ten bios. Pytanie jest takie: Czy karta o numerze FRU 04W3814 na pewno będzie działać? Bo takie idzie znaleźć na ebayu.
  • #11 14427922
    dt1
    Admin grupy komputery
    Powinna działać, ale wykonałbym szybki telefon do supportu Lenovo aby to potwierdzić, bo gwarancji nie ma.
  • #12 14429028
    MaydayX
    Poziom 11  
    Tak uczynię, ale jutro, support do 18stej. Bios sprawdza kartę po numerze ID czy FRU? Bo czytam sprzeczne informacje na ten temat.
  • #13 14429978
    dt1
    Admin grupy komputery
    Po PCI ID - identyfikatory urządzeń "zgodnych" są zaszyte w BIOSie.
  • #14 14430061
    MaydayX
    Poziom 11  
    A te ze zgodnym (swoim) PCI ID oznaczane jest przez Intela - FRU Lenovo? Wybacz jeśli głupio pytam, ale lubię mieć jasność ;)
  • #15 14430114
    dt1
    Admin grupy komputery
    Części Lenovo (wszystkie) mają numer FRU, części dla Dell mają numer DPN, części dla HP mają numer SPS - każdy producent ma swoją wewnętrzną numerację wszystkich podzespołów. Jak zobaczysz zdjęcia tej karty (ot choćby obrazki google), to łatwo rozróżnisz, która karta pasuje do którego komputera ;)
  • #16 14432018
    MaydayX
    Poziom 11  
    Więc tak. Wisiałem na telefonie z godzinę, pierw infolinia, potem serwis w Suwałkach. Nikt mi nie zagwarantował, że bios przygarnie kartę z oznaczeniem FRU 04W3814. Nie mają takich danych. Twierdzą, że zdarza się, że czasem przychodzą do nich m.in. karty sieciowe do konkretnych modeli, a potem okazuje się, że bios ich nie akceptuje i odsyłają.
    Proponują mi dwa rozwiązania:
    1. Przesłać im laptopa i dobiorą kartę (wycenę mam dostać jutro/pojutrze, ale podejrzewam, że będzie drogo)
    2. Przysłać laptopa z nową kartą (tą z którą mam problem), a oni zmodyfikują bios ściągając whitelist, wgrają programatorem i wszystko będzie śmigać. Pan kierownik serwisu twierdzi, że będzie notka, że oni to zrobili i nie wpłynie to na dalszą gwarancję. Cena jaką chcą za taką usługę to 123zł.

No i teraz nie wiem co zrobić. Czy odesłać kartę i kupić tą z FRU i spróbować, czy skusić się na opcję nr 2. Minus tego byłby taki, że nie mógłbym później zaktualizować biosu. No i nie mam pewności, że zmodyfikowany bios będzie działał poprawnie... Jakieś sugestie? ;)
  • #17 14456871
    MaydayX
    Poziom 11  
    A więc kupiłem kartę Intel Dual Band Wireless-AC 7260 (7260HMW) z oznaczeniem FRU 04W3814 i..... działa! ID:
    PCI\VEN_8086&DEV_08B2&SUBSYS_42708086&REV_4B
    Dziwi mnie, według linków przysłanych przez kolegę jest to karta Wireless-N?!?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada laptopa Lenovo Z710 z kartą Intel Wireless-N 7260 i po wymianie na kartę Intel Dual Band Wireless-AC 7260 napotkał problem z komunikatem "Unauthorized Wireless network card is plugged in" z powodu whitelisty w BIOSie. Użytkownicy sugerują zakup karty z numerem FRU 04W3814, która jest autoryzowana przez Lenovo, jako najbezpieczniejszą opcję. Inne rozwiązania obejmują modyfikację BIOSu, co wiąże się z ryzykiem, w tym możliwością utraty gwarancji. Użytkownik ostatecznie zakupił kartę z oznaczeniem FRU 04W3814, która działa poprawnie, mimo wcześniejszych wątpliwości co do jej identyfikacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA