logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć pamięć RAM w terminalu HP5720?

pernaczy 11 Lut 2015 13:21 594 2
REKLAMA
  • #1 14427630
    pernaczy
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,
    Posiadam terminal HP5720 z 1 GB DDR SDRAM (terminal ma jedno gniazdo pamięci). Zamiast karty flash wpiąłem 2'5" HDD, zainstalowałem Windowsa XP i używam tego zestawu do obsługi stacji pogodowej. Terminal "chodzi na okrągło" i pracują na nim stale dwa programy do zbierania danych pogodowych i przekazywania ich na serwer oraz chodzi też skrypt pobierający obraz z kamery bezprzewodowej i przesyłający go na serwer. Przy takim "zestawie" pracujących programów nie ma problemów z pamięcią RAM. Uruchomienie dodatkowych programów (np antywirusa) "przytyka terminal i informuje, że ma za mało RAM-u.
    Pytanie: Czy jest jakakolwiek możliwość zwiększenia pamięci RAM w tym terminalu?
    Pozdrawiam,
    Piotr
  • REKLAMA
  • #2 14427909
    ziomus90210
    Poziom 35  
    Ocena: 560
    Jak najbardziej tak w środku jest slot na pamięć DDR taki jak w laptopie. Wystarczy zamienić kostkę na większą.
  • #3 14428029
    pernaczy
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    ziomus90210 napisał:
    Jak najbardziej tak w środku jest slot na pamięć DDR taki jak w laptopie. Wystarczy zamienić kostkę na większą.

Problem w tym że jest to "zwykła" stara POJEDYŃCZA (czyli 1x1G) pamięć SO-DIMM 1024MB 333MNz DDR nonECC CL2,5. Z tego co zdążyłem się dowiedzieć "z internetu" tego rodzaju pamięci większych niż 1G nigdy nie produkowano. Stąd moje pytanie o ewntualne "inne tricki" pozwalające na zwiększenie pamięci.
REKLAMA