logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

University of Manchester czy Politechnika Warszawska

maestroOfBass 11 Lut 2015 16:24 1515 9
REKLAMA
  • #1 14428205
    maestroOfBass
    Poziom 11  
    Proszę pomóżcie! :<

Jestem w trzeciej klasie LO, za 82 dni mam maturę i dalej nie wiem co wybrać jeżeli chodzi o studia.

Interesuję sie trochę elektroniką, ale tak de facto to interesuje się wszystkich (ekonomia, finanse, księgowość (seriously...), itd... )

W 2. klasie liceum zostałem finalistą Olimpiady Fizycznej więc już od dawna mam studia w Polsce "załatwione". Kandydowałem również na elecktronikę (Electronic Engineering) na Oxford (niewiele zabrakło ale sie nie udało), Edenburg (czekam na decyzję) oraz Manchester (zostałem przyjęty pod warunkiem określonego wyniku z matury).

I teraz mam dylemat: studia na Manchester (matma napisana na 90% to nie taki problem, więc mam duże szanse się dostać) to wydatek (samo czesne, dzisiejszy kurs funta) 205 tyś złotych (wraz z kosztami utrzymania to ponad 400 tyś. złotych). Bardzo duże pieniądze... Jeżeli nie jestem tak 100% przekonany do kierunku studiów (raczej na 90% będę zadowolony z wyboru kierunku) i najważniejsz po studiach wracam do Polski (na 100%) to czy jest waszym zdaniem warto? Myślicie, że z punktu widzenia późniejszych zarobków to opłacalne?
  • REKLAMA
  • #2 14435008
    maestroOfBass
    Poziom 11  
    Nikt nie wyrazi swojej opinii?
  • REKLAMA
  • #3 14435105
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    maestroOfBass napisał:
    po studiach wracam do Polski[/b] (na 100%) to czy jest waszym zdaniem warto? Myślicie, że z punktu widzenia późniejszych zarobków to opłacalne?
    Podpowiem nie wprost: starszy syn skończył elektroniczne (wtedy, dziś tam króluje informatyka i ,,symulacja zjawisk'', brak warsztatów szkolnych zlikwidowanych sporo lat temu) Technikum Kasprzaka i wydział Elektryczny na PW, po pięciu latach prób ułożenia sobie sensownego życia zawodowego na miejscu spasował, zarabia bardzo dobrze ale nie w kraju. Ja też po TK oraz elektronice na PW ale żyłem w czasach, gdy działały CEMI, WZT, Radmor, Tonsil, GZT, Kasprzak, Róża i wiele innych zakładów elektronicznych, dziś żaden z nich nie istnieje, w sklepach nie ma wyrobów rodzimej elektroniki co chyba daje do myślenia. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 14435178
    bodzio507
    Poziom 30  
    Ocena: 579
    Bo pytanie z górnej półki :)

Z pewnością studia za granicą dadzą Ci lepszy start w życiu.
    Tylko pytanie jak je zamierzasz sfinansować, bo start z -400 tyś nie wygląda zbyt obiecująco.
  • #5 14435206
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    bodzio507 napisał:
    Z pewnością studia za granicą dadzą Ci lepszy start w życiu.
    Tak myśli większość a czego jest dużo to jest tanie......
  • REKLAMA
  • #6 14435237
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 522
    Elektronika na PW stoi, moim zdaniem, na bardzo dobrym poziomie. To, ile zostanie Ci w głowie, nie zależy od uczelni, ale od studenta.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • #7 14435637
    StanislawK
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    @bodzio507 400 tysięcy na semestr, bo czesne to 40 tysięcy funtów + życie
  • #8 14437629
    maestroOfBass
    Poziom 11  
    StanislawK napisał:
    @bodzio507 400 tysięcy na semestr, bo czesne to 40 tysięcy funtów + życie

Te studia nie są aż tak drogie :D Czesne to 9tyś funtów rocznie a po uwzględnieniu kosztów utrzymania cały 4 letni cykl krztałcenia kosztuje "tylko" 400tyś złotych. (Można zdecydować się na rok płatnych staży między 3 a 4 rokiem studiów ale brak danych o tym, jak wpływa to na całkowity koszt)

Aktulne pozostaje moje pytanie: czy elektronik w Polsce (na etacie) ma szanse na zarobki które uzasadniałyby 0,4mln złotych inwestycji w edukację?

A jeżeli nie to jaki kierunek, zgodny z moimi zainteresowaniami czyli "okołoelektroniczny" (Elektronika, Telekomunikacja, Mechatronika, odrobinie mniej chętnie Informatyka) daje najfajniejsze perspektywy pod wzgl. finansów/rozwoju kariery?

A tak wogóle to DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI :)

@Futrzak VY 73 :)
  • #9 18876098
    fuspepro
    Poziom 6  
    Ocena: 9
    Zna ktoś autora? Ostatnio widziany w 2015. Sam stoję przed takim samym wyborem dzisiaj.
  • #10 18877592
    Imekxus
    Poziom 20  
    Ocena: 236
    inwestycja 400 tysięcy żeby wrócić do polski i pracować w zawodzie elektronika? nieopłacalne, chyba, że zrobią tam z Ciebie Billa Gatesa

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik, będący finalistą Olimpiady Fizycznej, zastanawia się nad wyborem studiów pomiędzy University of Manchester a Politechniką Warszawską. Interesuje się elektroniką, ale również ekonomią i finansami. Został przyjęty na elektronikę w Manchesterze, jednak koszt studiów (około 400 tys. zł) budzi wątpliwości, zwłaszcza w kontekście przyszłych zarobków w Polsce. Uczestnicy dyskusji podkreślają, że studia za granicą mogą zapewnić lepszy start, ale inwestycja może być nieopłacalna, jeśli po ukończeniu studiów planuje wrócić do Polski. Wskazują również na spadek jakości kształcenia w elektronice w Polsce oraz na znaczenie samodzielnej pracy studenta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA