logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak hostować stronę WWW na serwerze Windows 2008 R2?

Viper2215 12 Lut 2015 20:43 1275 10
REKLAMA
  • #1 14432723
    Viper2215
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Mógłby mi ktoś pomóc i objaśnić.
    Jak postawić serwer na Win serwer 2008 R2 aby chodziła na nim strona WWW.
    Chodzi o to aby na serwerze hostować stronę np. stronę szkoły coś w tym stylu aby była dostępna dla wszystkich na każdym komputerze.
  • REKLAMA
  • #2 14433744
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    Masz do wyboru kilka opcji. Albo wbudowany w W2k8 serwer www o nazwie IIS, albo wydlubanie z internetu gotowych paczek zawierających Apache'a + PHP (np. powszechnie znany xampp)

Aby strona była dostępna z zewnątrz potrzebujesz posiadać publiczny adres IP :) i w zasadzie tyle.

Jakie role masz na tym serwerze ?
  • REKLAMA
  • #5 14434804
    Viper2215
    Poziom 9  
    A co z publicznym IP?
  • REKLAMA
  • #6 14434812
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    albo masz albo nie masz, swoj adres IP mozesz latwo sprawdzić chociażby tutaj. przekonfigurować router aby puszczał ruch na port 80 i sprawdzić czy strona się ładuje.

zawsze możesz podać tutaj co za łącze masz - gsm'y ogólnie nie mają publicznego chyba, że dogadasz sie z operatorem. UPC, Orange itp posiadają publiczne. Więc wiesz, kryształowej kuli nie mam :)
  • #7 14435186
    Viper2215
    Poziom 9  
    Dzięki myślę że uda mi się uruchomić i zadziała.
  • #8 14582718
    Viper2215
    Poziom 9  
    Mam pytanie mianowicie jeśli sprawdzam stronę na localhost to jak skonfiguruje na publicznym IP to będzie działać?
  • REKLAMA
  • #9 14582741
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 782
    Zacznijmy od meritum, najlepiej postawić apacha a owy działa nawet na windowsie XP , ba, nawet na dziadku win2000. Nie rozumiem po co do samej www od razu stawiać serwerowego windowsa , biorąc pod uwagę wiedzę zainteresowanego i to jak się do tego zabiera brzmi to co najmniej jak 1 kwietnia ale już chyba minął.

No ale żeby nie było żem ja ten zły, idźmy dalej.

Cytat:
    Mam pytanie mianowicie jeśli sprawdzam stronę na localhost to jak skonfiguruje na publicznym IP to będzie działać?

W ogóle co rozumiesz przez stwierdzenie sprawdzam stronę ?Chodzi o samo działanie w sensie kodu (boisz się o ścieżki ) czy o samą sieć ?
    Stronie to różnicy nie robi, sam 'serwer' nie wie czy ma publiczne, prywatne czy hebrajskie IP, załóż sobie że on to zawsze tłumaczy z local na dowolne inne.

Jeśli idzie o sieć to zależy od konfiguracji reszty sieci jak i samego serwera, nic nie wiemy o topologii sieci i reszty sprzętu.

O ile masz od dostawcy publiczne IP to musi działać ale dostarczyć to IP na serwer można na 10 spodobów, skąd my to mamy wiedzieć ?
  • #10 14583298
    Viper2215
    Poziom 9  
    Przez stwierdzenie "sprawdzam stronę" chodzi o to ze w przegladarke wpisuje localhost i wyswietla sie strona ktora ustawilem w domyslnej zawartosci. Chce sie tez dowiedziec jak to konkretnie skonfigurowac aby strona dzialala.
  • #11 14585375
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 782
    To podaj jakieś konkrety, dostawca, sprzęt, obecną konfigurację.

Podsumowanie tematu

✨ Aby hostować stronę WWW na serwerze Windows 2008 R2, można skorzystać z wbudowanego serwera IIS lub zainstalować Apache z PHP, np. za pomocą pakietu XAMPP. Kluczowe jest posiadanie publicznego adresu IP oraz odpowiednia konfiguracja routera, aby umożliwić dostęp do serwera przez port 80. Użytkownik powinien również zweryfikować, czy jego dostawca internetu oferuje publiczne IP, co jest niezbędne do udostępnienia strony w sieci. W przypadku lokalnego testowania strony, dostęp do niej przez localhost nie powinien się różnić od dostępu przez publiczny adres IP, o ile serwer jest poprawnie skonfigurowany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA