logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Candy cdtf1406 - zwarcie od pompy - nie działa wyświetlacz i programy

Fragoon 16 Lut 2015 16:11 8496 5
REKLAMA
  • #1 14444636
    Fragoon
    Poziom 10  
    Od jakiegoś czasu pralce zdarza się zakończyć pranie z błędem E03 i wodą w bębnie. Włączając w takiej chwili sam program "wypompowanie wody", słychać tylko buczenie pompy. Wszystko wraca do normy jeśli się jej pomoże zastartować potrącając łopatkę śmigiełka, ale tylko na kilka prań.

Filtr oraz węże są wyczyszczone.

Wczoraj rozebrałem silnik pompy, a w nim wszystko jak nowe. Po ściągnięciu stojana/elektromagnesu, wirnik nie ma żadnego oporu i bez problemu się kręci (na wszelki potraktowałem go wd40). Po złożeniu wszystkiego, na samym pompowaniu robiłem jej włącz/wyłącz, chyba z 50 razy i startowała bez problemów. Zrobiła jedno pranie i znów E03.

Szukając na forum spotkałem się w takich przypadkach tylko z rezultatem "silnik pompy do wymiany". Ale w takim razie który z elementów tej pompy jest zużyty/zepsuty?

Mogę chyba podejrzewać tylko ten element który widać nad jedną z cewek, ale nawet nie wiem co to jest.
  • REKLAMA
  • #2 14445291
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2032
    Fragoon napisał:
    słychać tylko buczenie pompy

Czyli pompa ma zasianie. Możesz zmierzyć napięcie jej zasilania - ale to tak profilaktycznie. Jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś to sprawdź wiązki i poprawność kantaku we wtyczkach.
    Ja bym wymienił jak najszybciej pompę. Jeżeli pompka zrobi zwarcie to może uszkodzić sterownik.

Zobacz podobny temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2915895.html#14056141
  • REKLAMA
  • #3 14451919
    Fragoon
    Poziom 10  
    Nie zdążyłem nawet przeczytać ostatniej porady, a pompka już zrobiła zwarcie :cry: Rezultat taki, że nie działa w ogóle wyświetlacz i pralka na każdym programie prócz "wył" sama, bez potrzeby naciskania "Start" zamyka zamek i po chwili zaczyna nabierać wodę (jeśli mam otwartą klapę czeka na zamknięcie).

Po sprawdzeniu modułu, znalazłem tylko uszkodzony triak:
    Widać na nim tylko Z3. Po przeczesaniu internetu założyłem że był to Z3M i wlutowałem Z0103MN który to ponoć jest zamiennikiem.
    Niestety to w żaden sposób nie zmieniło zachowania pralki.

Są jeszcze jakieś szanse tanio z tym oblecieć, czy już mam szukać nowej pralki?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14452221
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2032
    Jeżeli spali się triak i jakimś cudem od razu wyłączy się pralkę, nie dokona dalszych prób, to są minimalne szanse, że coś się naprawi. Lecz zazwyczaj tak dobrze nie ma. Nie znam tego modelu, więc napiszę ogólnie: sprawdź, dla formalności, że ten triak połączony jest z mikrokontrolerem bez pośrednictwa opto-izolatora. Jeżeli po drodze jest tylko rezystor to sterownik jest zapewne do wymiany, ponieważ mikrokontroler padł - dostał 230V. Sprawdź koniecznie, czy wspomniany rezystor jest OK. Generalnie powinien tez być uszkodzony, co świadczy też o uszkodzeniu mikrokontrolera.
    Możesz też wlutować ten wymieniony element i zobaczyć czy pralka normalnie ruszy - wtedy masz informację, że problemem jest niedoskonała naprawa :-)
    Na Twoim miejscy spróbował bym wymienić sterownik. Może dostaniesz używany, bo cena nowego zapewne może zachęcać do kupienia nowej pralki :-(

Dodano po 7 [minuty]:

Nie rób prób na starej pompie...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14453525
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    Fragoon napisał:
    znalazłem tylko uszkodzony triak
    Dobrze się przypatrz; są jeszcze uszkodzone dwa rezystory smd.
  • #6 14471809
    Fragoon
    Poziom 10  
    Wymieniłem oba rezystory. Niestety rezultat zerowy.

Nowa pralka już do mnie jedzie więc zakładam, że sprawa rozwiązana.
REKLAMA