Witam po raz drugi, wiem że był już taki temat ale został zamknięty. Mam tylko małe pytanie w sprawie obliczeń rezystancji zaporowej diody, bo nie znalazłem nigdzie na to odpowiedzi.
Muszę to zrobić dla prądu 10mA i proszę modernizatorów o niezamykanie po raz drugi tematu, ponieważ wszystko tutaj wykonuje sam i nie proszę nikogo o zrobienie za mnie jedynie o wskazówkę, który z podanych (prze ze mnie wzorów) jest prawidłowy gdyż robię to po raz pierwszy. Pozdrawiam.
Poniżej podaję tabelkę dla diody zaporowej Zenera, z tym że pytanie czy mV może być? bo pierwsze wartości są w mikro i wychodzą kosmiczne sumy.
A tutaj wstawiam podstawione do wzoru przykłady nie wiem, które jest prawidłowe może ktoś mi podpowiedzieć?
Wiem, że wzór na to jest: Rd = ∆U/∆I = (|U2-U1|)/(|I2-I1|).
Czyli podstawiając dane z tabeli będzie to np:
(|6474-4603|)/(|46,04-10|)= =51,914 ΩmA?
Czy może w ten sposób trzeba to podstawić:
(|6474-5526|)/(|64,75-10|)=17,315 Ω?
Muszę to zrobić dla prądu 10mA i proszę modernizatorów o niezamykanie po raz drugi tematu, ponieważ wszystko tutaj wykonuje sam i nie proszę nikogo o zrobienie za mnie jedynie o wskazówkę, który z podanych (prze ze mnie wzorów) jest prawidłowy gdyż robię to po raz pierwszy. Pozdrawiam.
Poniżej podaję tabelkę dla diody zaporowej Zenera, z tym że pytanie czy mV może być? bo pierwsze wartości są w mikro i wychodzą kosmiczne sumy.
A tutaj wstawiam podstawione do wzoru przykłady nie wiem, które jest prawidłowe może ktoś mi podpowiedzieć?
Wiem, że wzór na to jest: Rd = ∆U/∆I = (|U2-U1|)/(|I2-I1|).
Czyli podstawiając dane z tabeli będzie to np:
(|6474-4603|)/(|46,04-10|)= =51,914 ΩmA?
Czy może w ten sposób trzeba to podstawić:
(|6474-5526|)/(|64,75-10|)=17,315 Ω?