Witam. Mam problem z laptopem Acer Aspire v3-571G. Chodzi o to, że laptop okropnie się grzeje (temperatury się gają 95st. na procesorze i karcie graf.), przez co sprzęt obniża taktowania i spada wydajność. Najgorsze jest to, że pomimo tak wysokich temperatur wentylator nie chodzi na max obrotach. Próbowałem rożnymi programami wyłączyć zjawisko obniżania taktowania, czy ustawić max obroty wentylatora lecz niestety nie dało się :/ Muszę to zrobić z pozycji BIOSu, ale nie wiem jak wgrać odblokowaną wersje.
Robiłem według poradnika, gdzie trzeba było plik z rozszerzeniem .fd skopiować na sformatowanego wcześniej pendrive, wyłączyć pc i zasilanie, podłączyć pena, podłączyć zasilanie, włączyć pc przytrzymując przyciski fn+esc, ale tutaj dupa bo nic się nie dzieje, a WIN 8.1 włącza się jak zawsze.
Dodam jeszcze, że mam najnowszą wersję BIOS czyli v2.21, komputer czyściłem, wymieniałem pastę, ale temperatury obniżyły się tylko o około 3 stopnie.
Prosze o pomoc!
@tutaj poradnik z tego wgrywania BIOSu, gdzie zatrzymuje się na 6 pkt :/
@Głównie zależy mi na jakimś sposobie żeby ten wentylatorek chodził np przy 85C na 100% obrotach czy coś.
Robiłem według poradnika, gdzie trzeba było plik z rozszerzeniem .fd skopiować na sformatowanego wcześniej pendrive, wyłączyć pc i zasilanie, podłączyć pena, podłączyć zasilanie, włączyć pc przytrzymując przyciski fn+esc, ale tutaj dupa bo nic się nie dzieje, a WIN 8.1 włącza się jak zawsze.
Dodam jeszcze, że mam najnowszą wersję BIOS czyli v2.21, komputer czyściłem, wymieniałem pastę, ale temperatury obniżyły się tylko o około 3 stopnie.
Prosze o pomoc!
@tutaj poradnik z tego wgrywania BIOSu, gdzie zatrzymuje się na 6 pkt :/
Spoiler:
Prepare USB
1. Format a USB flash drive to use the FAT (FAT16) file system
2. Copy Q5WV1X64.fd to root of the newly formatted USB drive
Performing the flash
1. Shutdown the netbook
2. Remove all peripheral devices
3. Remove AC power cord
4. Put the USB stick in the USB port
5. Hold FN + ESC
6. Now press the power button (whilst still holding FN + ESC), then release all keys
7. The fan will run for about 2-4 minutes and the USB drive activity LED will blink
8. I think the netbook rebooted automatically. If it doesn't, unplug the AC power cord once the fan has turned off
9. Your netbook should be updated BIOS, and boot as per normal
1. Format a USB flash drive to use the FAT (FAT16) file system
2. Copy Q5WV1X64.fd to root of the newly formatted USB drive
Performing the flash
1. Shutdown the netbook
2. Remove all peripheral devices
3. Remove AC power cord
4. Put the USB stick in the USB port
5. Hold FN + ESC
6. Now press the power button (whilst still holding FN + ESC), then release all keys
7. The fan will run for about 2-4 minutes and the USB drive activity LED will blink
8. I think the netbook rebooted automatically. If it doesn't, unplug the AC power cord once the fan has turned off
9. Your netbook should be updated BIOS, and boot as per normal
@Głównie zależy mi na jakimś sposobie żeby ten wentylatorek chodził np przy 85C na 100% obrotach czy coś.