logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell D430 - Pisk z płyty głównej, ustaje przy aktywnym module GSM

westler 21 Lut 2015 11:31 651 4
REKLAMA
  • #1 14461235
    westler
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, niedawno kupiłem netbooka dell D430 używkę więc jeszcze dobrze go nie znam, ale zauważyłem dziwną rzecz, otóż gdzieś z płyty głównej wydobywa się dziwny nieregularny aczkolwiek wyraźnie słyszalny pisk. Jest to dosyć irytujące. Zauważyłem również, że pisk ten ustaje w momencie uruchomienie połączenia przez moduł GSM (wbudowany), kiedy połączenie GSM jest nieaktywne to piszczy cały czas. Moje pytanie czy spotkaliście się z tym, że moduły GSM potrafią piszczeć czy raczej powinienem szukać przyczyny gdzieś indziej?

PS.

Dodam, że źródłem tego dźwięku nie jest HDD, a poza tym komputer wydaje się działać sprawnie.
  • REKLAMA
  • #2 14462147
    Argennto_1
    Poziom 33  
    Ocena: 291
    Piszczą cewki na płycie ewentualnie zasilacz. Nie ma to żadnego wpływu na stabilność. Nie wiem czy da się coś z tym zrobić.
  • REKLAMA
  • #3 14462218
    westler
    Poziom 11  
    Jeżeli to jest tylko taka jego uroda to ok, chcę mieć tylko pewność, że nie zwiastuje to nadchodzącej awarii mobo czy innego elementu.
  • REKLAMA
  • #4 14463340
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2771
    W niektórych laptopach jest to normalne zjawisko. Nie ma się czym przejmować.
  • #5 14469796
    westler
    Poziom 11  
    Zmieniłem system na Debiana i problem zniknął. Mało tego Debian miał wbudowane sterowniki do tego modułu w przeciwieństwie do Win7. Wniosek z wątku taki, że Linux poprawia kulturę pracy sprzętu :D Dziękuję za odpowiedzi, można zamykać :)
REKLAMA