logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki antywirus polecacie? AVG 2015 nie ochronił mojego systemu przed wirusami

Maykel_7 22 Lut 2015 13:29 708 3
REKLAMA
  • #1 14464789
    Maykel_7
    Poziom 8  
    Witam wszystkich użytkowników forum. Tydzień temu przestały mi się uruchamiać niektóre programy. Jak się przyjrzałem sprawie bliżej okazało się, że wszystkie były zainstalowane na tej samej partycji. Próbowałem otworzyć tą partycje w widows - zero możliwości eksploracji, komunikat o błędzie, propozycja formatu.
    Oddałem dysk do znajomego informatyka - jak się okazało system zawirusowany jakby miał AIDS; wirusy poczyniły na tyle zniszczeń w sektorach danych, że nie udało się ich odzyskać. Na szczęście nie miałem tam nic ważnego, czego stratę bym mocno odczuł. Zaalarmowało mnie to jednak na tyle, że zastanawiam się nad zakupem licencji na pełną wersję jakiegoś porządnego av.
    Do tej pory korzystałem z darmowej wersji AVG 2015 - jak się okazało nie wystarczyło to, żeby się ustrzec przed zagrożeniami płynącym z sieci.
    I tutaj pojawia się moje pytanie. Czy ktoś kto zna się na programach AV mógłby mi polecić jakiś porządny, na którym się nie zawiodę tak jak na AVG? Ewentualnie, czy ktoś mógłby polecić mi jakiś solidny ranking/recenzje programów tego typu? Zależy mi bardziej na opinii znawcy niż komentarzy typu "ja mam xxx i do tej pory nie miałem problemów", na których nie można do końca polegać.
    Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14464829
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Trudno zapytać google o test takich AV? http://www.komputerswiat.pl/artykuly/redakcyj...antywirusow-i-pakietow-internet-security.aspx
    IMO kupno licencji to wywalanie pieniędzy, wykrywalność nadal jest identyczna co darmowych wersji a dostajesz podstawowy pakiet + jakieś bonusy typu firewall, lepsze wsparcie itp.
    W każdym bądź razie nie ma skutecznych antywirusów i nie będzie. Wszystko zależy od użytkownika.
  • #4 14464841
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Zanim temat zamknę, napiszę solucję.
    Nie ma w 100% skutecznego antywirusa, a jedynie zdrowy rozsądek, przestrzeganie kilku podstawowych zasad w korzystaniu z komputera podłączonego do sieci, uchroni Cię od zainfekowania systemu.
    Owszem, możesz profilaktycznie używać któregoś z AV, ale czy potrzebujesz obciążać system z w tle działającym monitorem z któregoś programu?
    Odpowiedz sobie sam.
REKLAMA