logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do pożarówki nie może wczytać bazy danych

MAJSTER XXL 22 Lut 2015 18:51 1662 10
REKLAMA
  • #1 14466197
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    Ocena: 430
    Mam specyficzne oprogramowanie do nietypowej centrali pożarowej. Mam do każdej centrali osobne pliki wsadowe, których nie mogę otworzyć. Program korzysta z jakiś dao jet 3.5, podczas wczytywania pliku mdb wywala screen:
    Dodam, że jeszcze niedawno wszystko mi działało, nawet nie wiem co się stało.
    Na laptopie firmowym Win 7 32 bit wszystko ok, teraz na stacjonarnym Win 7 64 bit nie działa. Proszę o jakieś podpowiedzi, wszystko kilkakrotnie odinstalowałem i na nowo, ręcznie usuwanie folderów i na nowo, restartowanie, podczas nowej instalacji pojawia się ekran:
    daję ok i wali błąd:
    Najgorsze jest, że to przecież wcześniej działało na 64 bitach, u dystrybutora też jest ok. Nie wiem, czego się chwycić, a jest to szalenie ważne.
    Może jakaś aktualizacja Windowsa zamieszała?
  • REKLAMA
  • #2 14469078
    rafcio363
    Poziom 30  
    Ocena: 266
    1.Recovery do punktu w którym działało ostanio

lub

2.Weź innego kompa z win7 64bit i tam zainstaluj.
    Jak zadziała to bym porównał na obu kompach wpisy z baz - odbcad32.exe

lub

3.Zrobić na tym 64bit nowy profil użytkownika i tam zainstalować
  • REKLAMA
  • #4 14469478
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Utwórz czystą partycję i zainstaluj sobie tam czystego windowsa. To rozwiązanie bardzo dorywcze ale skuteczne gdy nie ma się więcej czasu.
  • REKLAMA
  • #5 14469486
    rafcio363
    Poziom 30  
    Ocena: 266
    To postaw 7 na virtualboxie testowo.

Ostatni screen świadczy o niekompatbilności x86-x64. Tu niema raczej cudów.
  • #6 14469552
    GarrutoSan
    Poziom 29  
    Ocena: 170
    Jak nic widać tutaj problem z działaniem programu w architekturze 64-bitowej.
    Najprościej o kompatybilność z architekturą x64 będzie zapytać osobę, która ten program napisała.
    Pisałeś, że jest specyficzny, więc zakładam, że ma swojego małego, prywatnego wykonawcę..

A jeszcze prościej jest postawić Windows 7 w wersji 32 bity.
  • #7 14469678
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    Niestety to francuskie ustrojstwo, a program jeszcze parę dni temu działał normalnie na 64bit.
    Podczas instalacji instaluje kilka różnych programów, ten właściwy gdzie wszystko wklepuję, jakiś Dao Jet 3.5, jakiś Sentinel chyba od zabezpieczeń. Baza na pewno jest ok, bo mam jej kilka kopii w różnych miejscach, jedynie mój komputer zwariował albo odinstalowałem jakiś współdzielony plik. Nie wiem, czekam aż znajdę system 64bit na innym komputerze. Spokojnie nie ma pośpiechu, centrale działają.
  • #8 14472073
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Ocena: 189
    Co z aktualizacjami systemu Windows?
    Jeśli były włączone - Jaki był harmonogram instalacji?
    Kiedy program przestał działać?
  • REKLAMA
  • #9 14472971
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    Windows aktualizuje się automatycznie, w trakcie lub podczas zamykania systemu.
    Program przestał działać w ciągu paru ostatnich dni, trudno dokładnie mi określić.
  • #10 14473253
    powerm
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Witam

Po pierwsze
    Windows 7 ma dwie instalacje odbc, jedna 64 bitowa jest widoczna w panelu sterowania, druga 32 bitowa jest na ścieżce c:\windows\syswow64\odbcad32.exe
    Sugeruję po pierwsze sprawdzić.

Po drugie
    Komunikat mówi że jest kłopot z plikiem, pytanie więc brzmi, czy na pewno jest on dobry. Poszukaj gdzieś Acessa w wersji co najwyżej 2010 aby otworzyć plik w celu oglądnięcia.

Po trzecie
    DAO, data access object będzie się dobrze instalowało na XP ale na Win7, 64 bit tego nie zrobi. Zamiennikiem jest Access Database Engine, mimo wszystko polecam 32 bit wersję.

Po czwarte.
    BDE może być zastępowane oprogramowaniem darmowym Firebird.

Po piąte i ostatnie.
    Zważ na ścieżki dostępu, programy 32 bitowe ładują się do Program Files (X86) a 64 tylko do Program files.

Mam nadzieję, że te informacje Ci pomogły, tak czy siak zmiana oprogramowania już wkrótce, bo w Win 8 podobno takich luksusów nie ma.

Pzdr
    Powerm
  • #11 14473506
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    powerm napisał:
    Po pierwsze
    Windows 7 ma dwie instalacje odbc, jedna 64 bitowa jest widoczna w panelu sterowania, druga 32 bitowa jest na ścieżce c:\windows\syswow64\odbcad32.exe
    Sugeruję po pierwsze sprawdzić.

Tu jest ok, obie aplikacje się uruchamiają, choć kompletnie nie mam pojęcia co to jest:
    Program do pożarówki nie może wczytać bazy danych Program do pożarówki nie może wczytać bazy danych
    powerm napisał:
    DAO, data access object będzie się dobrze instalowało na XP ale na Win7, 64 bit tego nie zrobi. Zamiennikiem jest Access Database Engine, mimo wszystko polecam 32 bit wersję.

Musiało się jednak zainstalować, bo działało i pamiętam, że była jakaś biblioteka daojet.dll

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z oprogramowaniem do centrali pożarowej, które nie może wczytać bazy danych w systemie Windows 7 64-bit. Program działał wcześniej, ale przestał po ostatnich aktualizacjach systemu. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym reinstalacji oprogramowania i tworzenia nowego profilu użytkownika, jednak bez skutku. Wskazano na możliwe problemy z kompatybilnością architektury 64-bitowej oraz na konieczność sprawdzenia instalacji ODBC. Sugerowano również użycie wersji 32-bitowej DAO oraz sprawdzenie plików bazy danych w Accessie. Użytkownik czeka na dostęp do innego komputera z systemem 64-bit, aby porównać ustawienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA