logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tektronix 2205GN - Oscyloskop działa poprawnie przez pierwszą minutę

kempa007 24 Lut 2015 19:47 1104 7
REKLAMA
  • #1 14473631
    kempa007
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam,

Mam Osyloskop Tektronix 2205GN. Sprzęt markowy, wiekowy i nie do końca działa tak jak powinien. Nie jestem specem od oscyloskopów, ale objawy usterki mogą wskazywać na nieduże uszkodzenie. Lampa oscyloskopu dobrze swieci, po podlaczeniu do sieci i wlaczeniu kilka sekund trzeba odczekac az pojawi się linia podstawy czasu. Problem w tym, ze po kilkudziesięciu sekundach sygnal sie urywa zawsze w ten sam sposób. Oscyloskop wyswietla tylko krótką poziomą kreskę w prawym górnym roku ekranu. Przesuwanie pozycji niewiele pomaga, a zabawa podstawą czasu sprawia jedynie, ze po ekranie w poziomie przesuwa się kropka. Sprzet testowałem zarówno na wbudowanym generatorze kalibracyjnym, jak również podłączyłem pod płytkę Arduino, podając różne przebiegi +5V 0V naprzemiennie. Przez pierwsze sekundy wszystko jest okay później obraz ucieka, pomaga już tylko wyłączenie i ponowne włączenie oscyloskopu.

Przede wszystkim chcę ustalić czy naprawa tego oscyloskopu jest warta świeczki...?
  • REKLAMA
  • #2 14473885
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 571
    Jak się "psuje" to wyświetla tylko w prawym górnym rogu, czy wyświetla tez kropkę na środku?

Sprawdź zasilacz, napięcia ujemne.
  • REKLAMA
  • #3 14473924
    kempa007
    Poziom 9  
    Jutro sprawdzę. Sygnał prostokątny zamienia się na dwu centymetrową kreseczke w prawym górnym rogu lub gdy zmienie podstawe czasu kropka wedruje sobie od prawej do lewej strony. Przesuwajac pokretlem position (lewo prawo) moge jedynie sprawić, że owa kreska lub kropka startuje od srodka ekranu (przesunięta do góry). Oscyloskop wtedy nie reaguje na zmiany pokretla volts/div.
  • #4 14474013
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Kreska jest pozioma, czy pionowa?
    Kiedy jest kreska, a kiedy kropka.
  • REKLAMA
  • #5 14475768
    kempa007
    Poziom 9  
    Witam,

Wrzuciłem na Youtuba filmik, ktory jasno pokazuje co się dzieje z oscyloskopem. Podaje dwa linki:

Film 1
    oraz
    Film 2

Dzwoniłem także do serwisu Elktra, gdzie Pan stwierdził przez telefon, że to może być uszkodzenie lampy i naprawa średnio jest opłacalna... Może jednak ktoś ma lepszy pomysł lub diagnozę?
  • REKLAMA
  • #6 14475820
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    @kempa007 Uszkodzony wzmacniacz odchylania Y, lampa jest dobra. Widać, że jak podniesiesz przebieg do góry to się zawęża. A od pewnego momentu robi się kreska, sprawdź to czy podnosząc max w górę robi się kreska i tak zostaje. Jeśli tak, to na pewno jest problem z wzmacniaczem odchylania, lub preampami wejściowymi, co możesz sprawdzić, porównując czy przebieg się zawęża również dla drugiego kanału.

Dodano po 6 [minuty]:

Co to za serwis?

Dodano po 5 [minuty]:

Masz serwisówkę.
    Na stronie 141 masz schemat toru Y. Po prawej masz złącze P904, to jest wyjście na lampę, wetknij je odwrotnie i zobacz czy obraz zwęża się teraz na dole czy na górze lampy.
    Załączniki:
    • 2205_Oscilloscope_sm.pdf (9.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 14476036
    kempa007
    Poziom 9  
    Dzięki, już wcześniej ściągnąłem ten dokument, ale mimo, ze jestem elektrykiem z wykształcenia chyba nie za bardzo czuje się na silach, zeby grzebac w tym sprzecie. Na obu kanalach jest ten sam efekt. Gdy przesuwam obraz go góry pojawia się kreska, ale tez ucieka na prawo po pewnym czasie, tak jak na zalaczonym wideo.

Później sprawdze to złącze P904, natomiast kwestia któa mnie interesuje to koszt naprawy takiego uszkodzenia. Osyloskop stał długi czas w piwnicy i podobno yl nie używany.

Dodano po 31 [minuty]:

Rozkręciłem oscyloskop, w środku wygląda jak nowy, praktycznie w ogóle nie zakurzony. Złącze P904 niestety ma trzy piny wlutowane na stałe i nie mam jak nawet tego sprawdzić.

Jeżeli zakładać iż Twoja diagnoza jest prawdziwa, to ile może kosztować naprawa tego sprzętu i komu ją najlepiej zlecić? Najchętniej w Warszawie.
  • #8 14476220
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    @kempa007 w Warszawie naprawi Ci go Rubens, koszt musisz go zapytać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z oscyloskopem Tektronix 2205GN, który działa poprawnie przez pierwszą minutę, a następnie sygnał przestaje być wyświetlany, pozostawiając jedynie poziomą kreskę w prawym górnym rogu ekranu. Po podłączeniu do generatora kalibracyjnego oraz płytki Arduino, oscyloskop reaguje na sygnały przez krótki czas, a następnie obraz znika. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie wzmacniacza odchylania Y lub preampów wejściowych, co potwierdzają inni uczestnicy dyskusji. Zasugerowano również sprawdzenie zasilacza oraz napięć ujemnych. Użytkownik rozważa koszt naprawy, która może być nieopłacalna, a serwis wskazany w Warszawie to Rubens.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA