Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

LCD Panasonic TX-L42ET5 - Nie włącza się, dioda miga 10 razy

janomo 26 Lut 2015 09:34 2835 4
  • #1 26 Lut 2015 09:34
    janomo
    Poziom 24  

    Witam.
    Usterka identyczna jak w tym temacie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=14451086#14451086
    Niestety nie ma zakończenia tematu - podłączyłem się pod temat ale też bez efektu więc zakładam nowy.
    Matryca LC420EUD
    Main: TNPH0993
    Moduł "wspomagania 3D" : TNPA5587.
    TV jak w temacie, po włączeniu dioda zapala się na zielono na moment po czym gaśnie i zaczyna migać czerwona - 10 razy.
    W cytowanym powyżej temacie był wymieniany moduł wspomagania 3D, ale bez efektu. Znalazłem moduł PNPH0993 w dobrej cenie - kupiłem. Po wstawieniu włącza się podświetlenie - dokładnie w tym samym czasie gdy dioda świeci na zielono, potem gaśnie i dioda miga 10 razy na czerwono.
    Podmieniłem kwarc na module wspomagania. Bez efektu.
    Gdy mierzę komunikację na magistrali między Main i modułem wspomagania 3D to na nowym module mam przez chwilę komunikację, na starym brak - tylko stan wysoki.
    Ale żeby oba moduły "padły" jednocześnie?
    Człowiek który sprzedawał mi main miał go z rozbitego TV ale z inną matrycą, TV był również 3D.
    Wydaje mi się że problem będzie z zawartością pamięci na obu modułach - mnie bardziej interesowały by zawartości pamięci na module wspomagania.
    Pomoże ktoś?

    0 4
  • #3 27 Lut 2015 10:44
    janomo
    Poziom 24  

    Dzięki za zainteresowanie.
    U mnie 12V na moduł TNPA5587 jest podawane w czasie gdy dioda świeci na zielono - jakieś 3 sekundy po włączeniu. Nie ma tam żadnego zwarcia - napięcie jest prawidłowe.
    Dzięki za manual-Panasonic, są tam ciekawe informacje ale na nic nie niestety nie naprowadzają. Według mnie miganie 10 razy czerwoną diodą oznacza brak komunikacji pomiędzy Mainem a TNPA5587. Tylko dlaczego jeśli miałbym uszkodzony TNPA5587 - nie ma nawet próby komunikacji miedzy tym modułem a "starym" mainem? Gdy go wymienię to jest próba komunikacji. Chyba że płyty główne jednak się różnią - na "nowej" płycie głównej widać jeden maleńki rezystor koło złącza LVDS którego nie ma na "starej" płycie.
    Z manuala-Panasonic wynika że 10 mignięć diody może oznaczać co innego w zależności od wersji TV. Jeśli się mylę to proszę mnie "naprostować".
    Dziękuję.

    0
  • #5 02 Mar 2015 10:40
    janomo
    Poziom 24  

    Dzięki Lisek za pomoc.
    Trochę na początku nie zrozumiałem tego ostatniego Twojego postu i wrzucenie do pamięci przesłanego przez Ciebie pliku nic nie dało. Zawartość mojej pamięci miała na końcu wartość FE - wpisałem FF - zaprogramowałem i poszło.
    TV działa na oryginalnym module main, ten co kupiłem nie pasuje - jest prawie identyczny - numer TNPH0993 zgadza się ale matryca jest inna. W efekcie moduł z matrycą LC420EUD nie działa - uruchamia podświetlenie i dioda czerwona miga 10 razy pomimo tego że na module TNPA5587 mam już prawidłową zawartość pamięci.
    Jeszcze raz dziękuję Liskowi i pozdrawiam.

    0