logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Creative P5800 - Szum i buczenie nawet przy wyciszeniu, co może być przyczyną?

tracer44 26 Lut 2015 21:06 1749 9
REKLAMA
  • #1 14481236
    tracer44
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam, dostałem dziś głośniki Creative P5800, wszystkie grają, lecz posiadają jedną wadę która mnie irytuje, jak nic nie leci to z każdego głośnika wydobywa się "szum" nawet jak są wyciszone na 0, wcześniej miałem takie same głośniki tylko w systemie 2.1 i taki szum występował tylko przy rozkręceniu głośników na max, potencjometr od głośności już wyczyściłem i wygląda Ok, otworzyłem też subwoofer'a i wszystkie kondensatory są ok. Dodam że podczas odtwarzania dźwięku też buczą tylko dźwięk to zagłusza. Co może być przyczyną tej "usterki" próbowałem już podłączyć do różnych gniazdek i to samo, przy odłączeniu ich od tv (gdy nie są nigdzie podłączone) też szumią.
  • REKLAMA
  • #2 14483166
    Metalmilk
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam szumieć mogą jak jest sterowanie napieciowe uszkodzone ( pilot w zestawie) może nie uszkodzony ale jak kondensator jest do wymiany lub zimne luty pojawiaja się po jakimś czasie
    , głośniki szumią bo dostają sygnał ze wzmacniacza wysterowany bardzo mocno. Po kombinuj z pilotem może natrafisz na jakiś ślad.
  • REKLAMA
  • #3 14485238
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 859
    Załącz zestaw, a wejście sygnału zewrzyj do masy. Jeśli szumi dalej uszkodzenie w zestawie, jeśli nie szumi zestaw OK a jest źle sterowany. I nie słuchaj tu o szumiących zużytych głośnikach bo to jakaś pomyłka totalna...
  • REKLAMA
  • #4 14490455
    Metalmilk
    Poziom 12  
    Kolega ma racje, zużyty głośnik to chyba ino spalony lub jak cewka się odkleja lub membrana wysiadła ze starości,sprawdź od a do z cały zestaw kable złącza od sterowania na pewno coś znajdziesz, napisz jak coś odkryjesz.
  • REKLAMA
  • #5 14490588
    voltandwatt
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    poprzedni właściciel był nie dbały co do tych głośników
  • #6 14495137
    Metalmilk
    Poziom 12  
    Zawsze możesz sprawdzić każdy głośnik osobno i i będziesz wiedział w jakim paśmie charczy czy szumi i który.
  • #7 14496953
    zdzich42
    Poziom 41  
    Zawsze możesz sprawdzić każdy głośnik osobno i i będziesz wiedział w jakim paśmie charczy czy szumi i który no można ale... w laboratoryjnych warunkach. Nie rozwiążemy problemu dokąd nie zrobisz tego co napisałem Ci wyżej.
  • #8 14507899
    Metalmilk
    Poziom 12  
    Witam, właśnie na telefonie nie da się nic wstawić więc wstawiam teraz ...
    http://www41.zippyshare.com/v/T1Y4KB9w/file.html
    plik do testowania głośników a raczej pasma od 20 khz do 25 khz kolejno w całym paśmie
    z firmy American Audio, jeżeli w którymś paśmie będzie głośnik charczał nie grając czysto znaczy ze jest uszkodzony, nigdy nie miałem problemu z tym testem, trzeba go tylko zrozumieć do tego jest plik textowy.
  • #9 14508010
    zdzich42
    Poziom 41  
    Nawet najlepsze narzędzie będzie bezużyteczne. Ty nie wiesz co jest uszkodzone wzmacniacz, zasilacz, przewód połączeniowy czy głośnik... i dalej nie chcesz zrobić tego co Ci na początku napisałem.
  • #10 14515520
    Metalmilk
    Poziom 12  
    No więc jeszcze hasło do tego testu hasło:pbtaa, zapomniałem więc dopisuje , wybaczcie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z głośnikami Creative P5800, które wydają szum i buczenie nawet przy wyciszeniu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzenia w systemie sterowania napięciowego, takie jak uszkodzony pilot lub kondensatory. Rekomendują również sprawdzenie połączeń oraz testowanie głośników indywidualnie, aby zidentyfikować źródło problemu. Wskazówki obejmują zwarcie wejścia sygnału do masy oraz użycie pliku testowego do analizy pasma dźwiękowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA