logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Inne] Alternatywne przetworniki U/f i f/U do LM331 i TC9401CPD oraz ich historia

master282 26 Lut 2015 22:56 588 2
REKLAMA
  • #1 14481768
    master282
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    cześć wszystkim. Mam pytanie odnośnie przetwornika napięcie częstotliwość i częstotliwość napięcie. Otóż skonstruowałem takowy przetwornik na układzie LM331. Wiem że można to jeszcze zrealizować na kości TC9401CPD. a czy są jeszcze jakieś inne? i moje drugie pytanie jak wykonany był taki przetwornik przed wprowadzeniem układów scalonych?
  • REKLAMA
  • #2 14482180
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6075
    Są też inne układy, Analog Devices ma coś w ofercie, Burr-Brown miał (szukaj u Texas'a)

Cytat:
    moje drugie pytanie jak wykonany był taki przetwornik przed wprowadzeniem układów scalonych?

Poczytaj o zasazie działania, układ składa sie z prostych bloków typu źródło prądowe komparator wzmacniacz , czy przerzutnik monostabilny (zaleznie od zasady działania bo jest kilka odmian), wszystkie układy są mozliwe do zrealizowania na elementach dyskretnych, często nawet z lepszym skutkiem.

Może nie zupełnie na elementach dyskretnych, ale znajdziesz w sieci notę aplikacyjną Jim'a Williams'a o przetwornikach U->F o takich parametrach jakich w żadnym scalaku nie znajdziesz.
  • #3 14482309
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA