logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Curtis 2102 - charcząca fonia i zanik koloru przy białej planszy, jak zestroić?

StynkS 17 Maj 2005 20:08 2006 16
REKLAMA
  • #1 1501554
    StynkS
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Na początku strzelał z trafa co jakiś czas, poza tym reszta była ok. Po wymianie trafa zaczeły się problemy z odstrajaniem od stacji. Wymieniłem rezystor i stabilizator 33V bo pływało napięcie strojenia, kondensatory bo "ident" się kaszanił uspokoił się ale....

Podczas gdy na ekranie TV pojawia sie biała plansza fonia zaczyna charczeć i zanika kolor. Próbowałem delikatnie kręcić obwodami LC w pośredniej ale niewiele to pomaga (wszystkie elki wymienione).
    Co to może być i jak bez generatora TV poprawnie zestroić pośrednią w tym odbiorniku?
  • REKLAMA
  • #2 1506291
    Jurek56
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    To powinno rozwiazac problem. Zaprogamuj TV na kilku stacjach na roznych pasmach nawet wtedy gdy sie przestraja. Wyciagnac filtr L102, wymontuj kondensator, wymien na nowy lub podgrzej go mocno, ponownie wmontuj i zalej woskiem. Wlutuj filtr i dostrajaj na zapamietanych stacjach, az uzyskasz satysfakcjonujaca jakosc obrazu (ostrosc bez odbic i glos)
  • #3 1506397
    jarkuz
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    A elka na 160V wymieniłeś? Też tak potrafią.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 1506822
    adam12
    Poziom 26  
    Ocena: 17
    Ja to stroie na autostore aż mi się poprawnie zatrzyma
  • #5 1507916
    StynkS
    Poziom 21  
    Telewizor dostraja się do kanałów bez problemu tylko ta charcząca fonia i znikanie koloru przy białym tle nie ustępuje. (może rzeczywiście elki na 160V, zobaczę)

Powiedzcie mi jeszcze jedno, dlaczego przed wymianą trafa ten TV chodził dobrze poza tym że lekko strzelał co jakiś czas.
  • #6 1507970
    Top Serwis
    Poziom 24  
    Ocena: 242
    Jakie wstawiłeś trafo? teraz jest tyle bubli.
  • REKLAMA
  • #8 1508504
    Jurek56
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Tak mysle ze masz male doswiadczenie wzrokowe odnosnie rzutu okiem na ekran i oceny gdzie szukac usterki ale przepraszam bo moge sie mylic .Od powstania pierwszego tv CURTIS na polskim rynku i wczesniej serwisuje powyzsze i wierze ze mnie nie zaskocza . W tych typach nie ma przypadkow usterek po przebiciach FBT ale dlaczego trafo padlo w ten sposob w 90 % .
  • REKLAMA
  • #9 1508801
    flashh
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    jak piszą koledzy , usterka jest pochodzenia napięciowego a nie sygnałowego a świadczy o tym przydzwięk jak jest biała plansza( większy pobór prądu jest wtedy) a ja bym sie przyjrzał trafopowielaczowi i jego elementy.
    pozdrawiam
  • #10 1509050
    Wgrobelski
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam
    Wymień z 20 kondensatorów elektolitów, ustaw Arcz i trochę cierpliwości
    przy regulacji Arcz.
  • #11 1509294
    StynkS
    Poziom 21  
    @Jurek56 TV naprawiam powiedzmy okazyjnie od ponad 10 lat głównie specjalizuje się w monitorach i trochę w audio więc pewnie nie wiem którą dokładnie elkę wymienić jak coś szumi, do tego trzeba większego przerobu, dlatego korzystam z pomocy forum TV w zamian pomagając na forum monitorów.

Nadal ciekawi mnie dlaczego na starym trafie wszystko było ok a po wymianie trafa zaczeły się problemy. Nie zatrzymywania się na stacjach (to już naprawiłem) następnie z odstrajaniem od zaprogramowanej stacji tak jakby ARCZ było lekko niezestrojone.
    Co ciekawe pomiar napięć na pcz oscyloskopem nie wykazuje istotniejszych zmian.
    Może źle określiłem zachowanie fonii, przy białym pojawia się charakterystyczny szum i lekkie charczenie jak przy kiepskiej fonii równoległej, ginie też kolor co dla mnie wyglądało na odstrojenie pcz, ale faktycznie bedę musiał wymienić garść elek jak sugerujecie i zobaczymy co dalej.

dzięki za zainteresowanie tematem
  • #12 1509393
    Yellow Tigra
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Witam
    Miałem bardzo podobne objawy w Curtisie (niestety nie pamiętam typu - był to Curtis gdzie 12 V jest uzyskiwane z trafopowielacza)
    Objawy :
    -zanikanie koloru (związane z powolnym odstrajaniem)
    -owo odstrajanie
    -charczenie dźwięku przy białych/ jasnych treściach
    Przyczyna:
    zaniżone i niestabilne napięcie 12 V uzyskiwane z trafopowielacza (ok. 9,5 - 10)
    Z tego TV było wyprowadzone 12 V do zasilania anteny i prawdopodobnie zostało nadmiernie obciążone (przywarte) co spowodowało przegrzanie rezystorów (2 rezystory połączone w szereg zasilane z trafopowielacza)
    Ponieważ nie miałem schematu a rezystory były nieczytelne dobrałem je (obydwa 2,2 oma/2 W).
    12 V wróciło do normy a wraz z nim zniknęły te objawy (które początkowo sugerowały uszkodzenie głowicy (odstrajanie )

Być może masz identyczny/ podobny model Curta i ten sam problem
  • #14 1509864
    StynkS
    Poziom 21  
    C409 wymieniłem zaraz jak nie zatrzymywał się przy programowaniu bo ident był jakiś koślawy i pomogło ale nie na wszystko (przed wymianą trafa nie stroiłem go bo klient to niemal sąsiad i stacje pasowały. Po wymianie trafa zaczą się odstrajać i wtedy odkryłem że nie działa zatrzymywanie.
    Spróbuję zasilić pcz z osobnego zasilacza i zobaczę co to da może rzeczywiście jakiś śmieć lata po zasilaniu przy wiekszym obciążeniu.
  • #15 1509878
    adam12
    Poziom 26  
    Ocena: 17
    Może trafo wadliwe?
  • #17 1510043
    Yellow Tigra
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Zwróć tylko uwagę aby było to możliwie dokładnie 12 V - kłopoty mogą się zacząć już przy spadku poniżej 11,8 V.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Curtis 2102 po wymianie transformatora pojawiły się problemy z odstrajaniem od stacji, charczeniem fonii oraz zanikiem koloru przy białej planszy. Wymieniono rezystor, stabilizator 33V oraz kondensatory elektrolityczne, co poprawiło stabilność napięcia strojenia i częściowo ustabilizowało odbiór. Zalecane jest sprawdzenie i wymiana elektrolitów na 160V, szczególnie kondensatora C409 0,22uF, który ma duży wpływ na dostrajanie i jakość obrazu oraz dźwięku. Problemy mogą wynikać z niestabilnego napięcia 12V z trafopowielacza, które może być obciążone lub uszkodzone, co powoduje zanik koloru i charczenie dźwięku przy jasnych obrazach. Wskazane jest dokładne dostrojenie filtrów LC, wymiana kondensatorów oraz rezystorów w układzie trafopowielacza (np. rezystory 2,2 Ω/2W), a także ewentualne zasilanie pcz z osobnego zasilacza w celu eliminacji zakłóceń. Warto również zwrócić uwagę na stabilizator ZD401 i element C103, które mogą ulec uszkodzeniu. Dokładne strojenie można przeprowadzić programując TV na kilku stacjach i dostrajając filtry na zapamiętanych kanałach, aż do uzyskania stabilnego obrazu i dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA