logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki system wybrać do Acer Aspire 5250 z 2 GB RAM dla lepszej wydajności?

Norbertino029 27 Lut 2015 14:44 1335 5
REKLAMA
  • #1 14483152
    Norbertino029
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam . Mam pytanie jaki system wybrać do laptopa Acer Aspire 5250 i ilu bitową 32 czy 64 bit ?
    Laptop posiada 2 GB ram Procesor AMD-E50 kartę graficzną AMD Radeon 6320
    Zależy mi na jak największej wydajności w grach i zarówno w systemie
    Obecnie na laptopie posiadam Windows 8.1 64 bit i potrafi mi przycinać i to czasami tak bardzo że zostaje mi go tylko zrestartować
    Gdzieś kiedyś w internecie czytałem że wersje 64 bit instaluje się jak się ma 4 GB ram lub więcej a jak się ma 2 GB ram i instaluje się wersję 64 bitową to laptop potrafi zacinać czy to prawda ?
    Proszę o szybką pomoc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14483169
    krzaczor93
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    System 64-bitowy "pożera" trochę więcej zasobów od 32-bitowego, ale zauważalnej różnicy na korzyść tego drugiego nie będzie.
    Komputer zaprojektowano do prostych prac - przeglądania Internetu i prac biurowych - nie grania. Niestety, tego nie przeskoczysz.

Od siebie proponuję jakiegoś lekkiego Linuksa.
  • REKLAMA
  • #4 14483198
    Norbertino029
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Linux odpada
    Jak zainstaluję Windows 7 64 bit to będzie jakaś poprawa ? Czy zainstalować od nowa 8.1 64 bit ?
    Bo teraz na 8.1 coraz bardziej zaczyna mi zacinać nawet system
    Mam 100 % użycia dysku
    Dysk na pewno jest sprawny bo robiłem mu skan w MHDD
  • REKLAMA
  • #5 14483247
    tomiok
    Poziom 33  
    Ocena: 292
    Norbertino029 napisał:
    ...
    Bo teraz na 8.1 coraz bardziej zaczyna mi zacinać nawet system
    Mam 100 % użycia dysku
    Dysk na pewno jest sprawny bo robiłem mu skan w MHDD

Może sprawdzić antywirusem ?
  • #6 14483702
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Dysk się przycina, bo komputer jest nienowy, masz mało RAMu dla wind 8.1. Choć minimalne wymagania dla systemu 8.1 x64 to 2GB RAMu, to jest to mniej niż wystarczające. Otwarcie kilku programów , czy kilku zakładek w Firefox zmusza system do poszukiwania ratunku na dysku twardym. Zapis do pliku stronicowania może właśnie spowodować 100% wykorzystywania dysku i zacinania się systemu.

Linuxa nawet nie sugeruję (zaraz Linuksiarze mnie zjedzą), bo jest to system nawet mniej wydajny niż win 8.1 (jeśli chodzi o podstawowe dystrybucje), a wykorzystanie RAMu w tym systemie oscyluje mniej-więcej na tym samym poziomie, szczególnie, gdy odpali się odpowiedniki windowsowych aplikacji jak Skype, czy też Firefox.

Zainstalowanie Win 8.1 32-bit może znacząco pomóc, szczególnie, że jego wymagania są mniejsze. Jednak twoim problemem nadal będą: używanie nowych aplikacji (są zasobożerne), mechanika zarządzania RAMem w Windowsie (częste wykorzystywanie pagefile) i mała ilość RAMu.

Jeśli jest to możliwe, to spróbuj zainstalować sobie Win 8.1 i używaj aplikacji ze sklepu Microsoftu dla interfejsu Metro.

Jeśli masz legalnego Win 8.1, to niedługo pojawi się aktualizacja do Win 10. Możesz jednak za darmo zainstalować i przetestować Win 10 (wersja do Testów) i zobaczyć, czy on będzie działał u ciebie lepiej.
REKLAMA