logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można bezpiecznie usunąć pliki z folderu c:/windows w Windows 7?

mackac 02 Mar 2015 09:24 978 1
REKLAMA
  • #1 14491948
    mackac
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam. Kilka dni temu instalowałem koleżance windowsa 7. Dysk C był bodajże o pojemności około 20GB. 2 dni po instalacji napisała że nie ma praktycznie juz miejsca na dysku c. Sprawdziłem i tak było (windows zajmował około 16GB). Stwierdziła również że w można usunąć (zbędne) pliki z folderu c:windows i ktoś juz jej to w przeszłości robił. Szczerze mówiąc zdziwiłem się i pierwszy raz o czymś takim słyszałem.... Jest to możliwe ?
  • REKLAMA
  • #2 14491983
    Kroovka
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    W XP system wrzucał wszelkie śmieci instalacyjne związane z instalowanymi łatkami do C:\WINDOWS. Te odleżyny mogły zostać wykorzystane głównie do deinstalacji łatek i można je było bezpiecznie usunąć. Plus wszystkie pobrane łatki były cachowane również w folderze WINDOWS. Można było z tego zaoszczędzić około 1GB, może nieco ponad. Myślę, że w Win7 jest podobnie rozwiązana sprawa.
    Natomiast nigdy nie wpadłbym na pomysł zainstalowania Win7 na 20GB partycji. Nawet jeżeli taka wielkość spełnia minimalne wymagania to w standardzie na tej partycji otrzymujesz w "prezencie" plik wymiany (wirtualna pamięć) oraz plik hibernacji. Na programy nic Ci już nie zostanie. Tak się po prostu nie robi.
REKLAMA