logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire 3000 - Dołożenie karty wifi do laptopa, która pasuje??

poldzer 02 Mar 2015 11:56 1662 12
REKLAMA
  • #1 14492321
    poldzer
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    Witam!
    Chciałbym dołożyć do tego laptopa kartę wifi. I rodzajów tych kart jest tyle, że zgubiłem się i pytam która będzie pasować z tych linków?

Link

Link
  • REKLAMA
  • #2 14492508
    migel
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Fabrycznie była tam montowana karta mini pci na układzie BCM4318. Widzę, że jest coś na allegro.
  • REKLAMA
  • #3 14492546
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 905
    Acer nie jest tak zachłanny na swoje finanse, jak np. HP, czy DELL.
    Poszukaj na Allegro karty G. Każda zadziała.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 14492856
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 905
    Może być ta z linku, który podałeś.
    Te 'kable' to są przewody od anten. Są niezbędne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 14492962
    poldzer
    Poziom 17  
    A czy bez tych kabli będzie łapało zasięg jeśli router będzie zaraz przy laptopie?
  • #8 14493871
    poldzer
    Poziom 17  
    Jak kupiłem tego laptopa to nie miał tych kabli, a ta karta co chcę kupić nie ma ich w komplecie.
  • #9 14494978
    migel
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Sygnał będzie bardzo słaby lub żaden na tej karcie bez anteny. Lepszym rozwiązaniem w takim przypadku będzie zakup adaptera wifi na USB.
  • #10 14495109
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8287
    PRL napisał:
    Acer nie jest tak zachłanny na swoje finanse, jak np. HP, czy DELL.
    Poszukaj na Allegro karty G. Każda zadziała.

Tak, ale nie każda karta będzie mogła być włączana/wyłączana przyciskiem na obudowie. Natomiast zdaje się, że takie karty zostają domyślnie w starszych Acerach włączone.

poldzer napisał:
    jak kupilem tego laptopa to nie mial tych kabli a ta karta co chxe kupic nie ma ich w komplecie

Bo kable te wraz z antenami są wyposażeniem laptopa, a nie karty sieciowej. Karty sieciowej bez anten nie powinno się używać (grozi to jej uszkodzeniem, jak z resztą każdego układu radiowego ze źle dopasowaną anteną lub bez niej). Tak jak zasugerował Kolega @migel - lepiej kupić kartę USB, jeśli za duży zasięg nie jest potrzebny można nawet kupić w wersji nano, żeby nie wystawała za bardzo. Jako efekt uboczny będzie pewnie nowszej generacji i będzie wspierać nowszy standard N.
    Alternatywnie trzeba dokupić anteny i kable dla Twojego modelu laptopa, rozkręcić obudowę matrycy, zamontować to, przeprowadzić przez laptopa te kable do miejsca zamontowania karty MiniPCI. Ciut pracochłonne ale da się to zrobić.

Opcja na łatwiznę (i chyba tańsza) to karta USB Nano.
  • REKLAMA
  • #12 14496203
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8287
    To chyba będzie najprostsze rozwiązanie.
  • #13 14517375
    poldzer
    Poziom 17  
    Dam się na razie na spokój, ale zostanę przy wifi na usb.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje karty Wi-Fi do laptopa Acer Aspire 3000. Odpowiedzi wskazują, że fabrycznie zainstalowana była karta mini PCI BCM4318. Użytkownicy sugerują, że wiele kart będzie działać, a poszukiwania można prowadzić na Allegro. Istotne jest, aby karta była wyposażona w anteny, ponieważ ich brak może prowadzić do słabego sygnału. Alternatywnie, zaleca się zakup adaptera Wi-Fi USB, co jest prostszym rozwiązaniem, zwłaszcza w przypadku braku kabli antenowych. Użytkownik rozważa zakup karty USB nano, co wydaje się być najłatwiejszą opcją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA