logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus F5GL - klawiatura przestała działać po zalaniu herbatą, co robić?

mariuszkd 02 Mar 2015 12:46 1008 7
REKLAMA
  • #1 14492438
    mariuszkd
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Witam. Wylała mi się na laptopa a dokładnie na klawiature herbata od razu odłączyłem od prądu, na drugi dzień włączyłem i klawiatura początkowo działała choć nie wszystkie przyciski a po restarcie przestała w ogóle działać. Co mogło sie stać i co mógłbym zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 14492492
    norek1991
    Poziom 19  
    Ocena: 61
    Wyjąć klawiaturę, sprawdzić czy coś więcej pod nią nie zostało zalane, jeżeli nie to zamówić nową klawiaturę. Jeżeli tak to rozebrać laptopa i wyczyścić płytę np. izopropanolem.
  • REKLAMA
  • #3 14492855
    Adamstar1
    Poziom 25  
    Ocena: 31
    Płyty po zalaniu izopropanolem na pewno nie wyczyścisz. Nawet jak nie widać śladów należałby go dokładnie rozebrać i bardzo uważnie obejrzeć każdy fragment płyty. Klawiatura przy zalaniu to akurat najmniejszy problem.
  • #4 14493045
    mariuszkd
    Poziom 10  
    Jestem w tym trochę zielony mimo to chciałbym wyczyści tą klawiature tylko nie wiem jak ją ściągnąc. Od spodu ją się wykręca czy z góry ją można ściągnąc?
  • REKLAMA
  • #5 14493124
    Adamstar1
    Poziom 25  
    Ocena: 31
    Od góry na zatrzaskach. Miej świadomość że po zalaniu czas działa na Twoją niekorzyść (ewentualne koszty rosną).
  • #6 14493736
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Ocena: 189
    W sieci są dostępne service manuale z dokładną instrukcją rozkręcenia tego laptopa.
  • REKLAMA
  • #7 14494085
    mariuszkd
    Poziom 10  
    Udało mi się zdjąć klawiature i założyłem od drugiego laptopa i śmiga. Myślicie że z tamtą da się jeszcze coś zrobić czy dać sobie spokój i kupić nową?
  • #8 14494250
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Ocena: 189
    Kup nową. Ja na Twoim miejscu bym nie zawracał sobie głowy naprawą klawiatury, którą można kupić w małych pieniądzach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z klawiaturą laptopa Asus F5GL, która przestała działać po zalaniu herbatą. Po początkowym działaniu klawiatury, po restarcie przestała reagować. Użytkownicy sugerowali, aby najpierw zdjąć klawiaturę i sprawdzić, czy nie ma pozostałości płynów. W przypadku zalania, zalecano dokładne rozebranie laptopa i czyszczenie płyty głównej izopropanolem. Użytkownik zdołał zdjąć klawiaturę i podłączyć inną, działającą, co skłoniło go do pytania, czy warto próbować naprawić uszkodzoną klawiaturę, czy lepiej kupić nową. Ostatecznie, większość odpowiedzi sugerowała zakup nowej klawiatury, ze względu na niskie koszty naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA