logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp AR-M205 - Ciemny pas na kopiach po wymianie bębna i developera

pieciag 03 Mar 2015 20:04 1242 3
REKLAMA
  • #1 14497317
    pieciag
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Zwracam się do Was z prośbą o pomoc, ponieważ ręce mi już opadają i pomysły się kończą. Od wielu lat naprawiam Sharpy ale takiej usterki jeszcze nie miałem.
    Kopiarka trafiła na serwis, ponieważ bęben miał zarysowanie i tworzyły się jasne pasy spowodowane przebiciami napięcia. Wymieniony został bęben z listwą i developer. Wymienione koło zębate napędzające bęben. Wszystko złożone prawidłowo, tak jak zawsze z resztą. Po uruchomieniu i skasowaniu liczników bębna i developera niespodzianka w postaci ciemnych pasów 5 cm od początku kopii, bez różnicy czy na papierze A3 czy A4. Reszta kopii względnie czysta. Bęben lekko pokryty tonerem, z tak jakby lekko wyczuwalnym developerem.
    Co ciekawe, przekładając wywoływaczkę i zespół bębna do drugiej kopiarki, kopie są idealne. I odwrotnie, na podzespołach z drugiej sprawnej kopiarki, kopie są z brudnymi pasami. Przekładałem też prawe drzwiczki, ale bez poprawy.
    Sprężynki stykowe elektrody łądującej na tylnej ścianie opiarki przedmuchane.
    Co to może tak bruździć?
    Załączniki:
    • Sharp AR-M205 - Ciemny pas na kopiach po wymianie bębna i developera arm2053.jpg (160.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sharp AR-M205 - Ciemny pas na kopiach po wymianie bębna i developera arm2052.jpg (237.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sharp AR-M205 - Ciemny pas na kopiach po wymianie bębna i developera arm2051.jpg (216.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14500182
    anty35
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Piszesz że wymieniłeś koło napędzające bęben -czemu go wymieniałeś ? Poszukaj tam może brak dobrej masy na trzpieniu bębna.
  • REKLAMA
  • #3 14500210
    pieciag
    Poziom 11  
    Wymieniłem, ponieważ zjechały się zęby. Kopiarka ma ponad 400k. Ale chyba faktycznie zdejmę jeszcze raz cały moduł zębatek. Może nie doszedł do końca i trzpień nie dotyka do blaszki w bębnie.
  • #4 14555628
    pieciag
    Poziom 11  
    Znalazłem przyczynę ciemnych pasów i lekko szarego tła. Okazało się że nie wkręciłem jednej śrubki zespółu zębatek i silnika głównego, przez co nie było dobrej masy. Jest to jedyna śrubka łącząca metalowe elementy. Pozostałe to wkręty w plastik. Sharp AR-M205 - Ciemny pas na kopiach po wymianie bębna i developera
REKLAMA