logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Arduino Leonardo – jak napisać program do robota balansującego z AltIMU-10 v4?

patryk0493 04 Mar 2015 15:43 1443 2
REKLAMA
  • #1 14499495
    patryk0493
    Poziom 8  
    Witam,

przychodzę o kilka porad w pisaniu programu oraz ogólnych porad w budowie robota balansującego.

Opisze jego budowę:
    - silniki Pololu 25D 34:1 165obr/min z enkoderami
    - sterownik silnika Pololu Dual MC33926
    - arduino Leonardo
    - żyroskop + akceerometr - AltIMU-10 v4
    - pakiet 7,4V, 2200mA
    - koła o średnicy

Program dla arduino:

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Co do konstrukcji - ma ona 20cm wysokości, środek ciężkości położony jest w 2/3 wys.

Postanowiłem przefiltrować wstępnie dane z każdej osi, lecz ten pomysł w zamyśle był chybiony.
    Generalnie mam problem z doborem parametrów konstruktora filtra Kalmana. Generalnie nie jestem pewien czy też właściwie obliczam jego prędkość kątową. Czy działanie pętli z częstotliwością 50Hz jest optymalne ?

Miałem też problem z doborem parametrów PID, lecz na razie nie ma raczej sensu tego rozgrzebywać jeśli nie mam prawidłowo innych rzeczy. Zwykle robot oscylował zbyt szybko, nie zdołał utrzymać równowagi dłużej niż 1s.

Z góry dziękuję za wskazówki
  • REKLAMA
  • #2 14508137
    Meh05
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Chcesz filtrować filtrem Kalmana każdą oś osobno? (jak tak to kompletnie bez sensu). Napisz coś więcej o koncepcji użycia filtru Kalmana bo nie znam biblioteki "Kalman.h" (ale sam temat filtracji Kalmana jest mi znany bardzo dobrze)
  • #3 14513119
    patryk0493
    Poziom 8  
    @Meh05

Już zrozumiałem, że to bez sensu. Korzystam z tej biblioteki : https://github.com/TKJElectronics/KalmanFilter

Chcę dobrać parametry do jej działania, domyślnie w bibliotece są takie jak poniżej:

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
REKLAMA