logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor 27 do gier FPS do 850 zł – czy warto, jakie modele polecacie?

loperkos 09 Mar 2015 18:56 1542 8
REKLAMA
  • #1 14514930
    loperkos
    Poziom 9  
    Witam, Chciałbym w niedalekiej przyszłości zakupić sobie nowy monitor, który ma służyć głownie do szybkich gier FPS i nie tylko. Fanie byłoby gdyby miał 27", lecz słyszałem że za te pieniądze nic konkretnego nie dostanę. Proszę mnie poprawić jeśli moje oczekiwania są z duże i ukierunkować mnie z tymi pieniędzmi, ponieważ jestem w tym zielony.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14515139
    loperkos
    Poziom 9  
    Czyli raczej skazany jestem na 24" w takiej cenie.
  • #4 14519821
    loperkos
    Poziom 9  
    A co powiesz o monitorach Samsung S27D390HS oraz LG 27MP65, są to monitor nad którymi warto się zastanowić?
  • REKLAMA
  • #5 14520214
    szwejk11
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    Matryca ips która jest zastosowana w tym LG jest to jak najbardziej dobry wybór do gier, natomiast matryca amva+ które są zastosowane w m.in monitorach iiyamy/asusa oferują zdecydowanie żywsze barwy, kolory bardziej soczyste, czerń która jest prawdziwą czernią a nie popielą która spotyka się w IPS. I tu zależy od ciebie, jak bardzo duze masz wymagania odnośnie monitora do gier, wolisz żywsze barwy, lepsze efekty, czy więcej cali. Jak już kupić to raz a porządnie:)
    Co do tego samsunga, nie wypowiem się zbyt wiele, nie mialem stycznosci z monitorami z matrycą PLS.
  • REKLAMA
  • #6 14520232
    loperkos
    Poziom 9  
    Ja całe życie gram na matrycy TN i nie narzekam na kolory a z inna matrycą nie miałem styczności. Ja raczej chciałbym zapobiec smużeniu, wysokiemu input lag itp, a 27" chciałbym ponieważ trochę daleko siedzę od monitora a do tej pory mam 19".
  • #7 14525194
    cichyp
    Poziom 11  
    Ocena: 28
    Wielkość monitora zależy oczywiście od twoich preferencji i możliwości finansowych. Obecnie najbardziej popularne monitory to 24”. Wiele zależy od tego jak dużą masz odległość oczu od monitora. Moim zdaniem do gier sieciowych nie powinniśmy przesadzać z wielkością monitora. Powinniśmy dobrać go tak, żebyśmy nie musieli poruszać oczami w trakcie gry i ‚szukać’ przeciwników na monitorze. Gdy musimy wodzić oczami po monitorze, to nasz czas reakcji spada i zwiększa się szansa pominięcia szczegółów.

tekst jest fragmentem artykułu (http://ewojownik.pl/monitory-dla-graczy).

nie przesadzaj z wielkością, lepiej grać na porządnym mniejszym, niż na gorszym i większym.
  • #8 14531548
    loperkos
    Poziom 9  
    Moja odległość od monitora to ok 85 cm, to jaka wielkość byłaby lepsza?
  • #9 14533098
    cichyp
    Poziom 11  
    Ocena: 28
    ja mam 1 metr, miałem 22', wymieniłem na 24' FHD i wydaje mi się ze jest optymalnie, kolega ma 27' i jak grałem u niego w CSa to musiałem ruszać głową podczas gry.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje monitora do gier w budżecie do 850 zł, preferując model 27-calowy, głównie do gier FPS. W odpowiedziach zasugerowano, że w tej cenie lepszym wyborem mogą być monitory 24-calowe, takie jak iiyama XB2483HSU-B1 oraz iiyama X2783HSU-B1. Wskazano na różnice między matrycami IPS i AMVA+, gdzie AMVA+ oferuje żywsze kolory, a IPS lepsze kąty widzenia. Użytkownicy podkreślili, że wielkość monitora powinna być dostosowana do odległości od oczu, aby uniknąć problemów z czasem reakcji w grach. Wspomniano również o monitorach Samsung S27D390HS i LG 27MP65 jako potencjalnych opcjach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA