logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon 300D - Koszt wymiany gniazda kart CF po uszkodzeniu pinów?

Maciek1988x 10 Mar 2015 13:17 2460 2
REKLAMA
  • #1 14516998
    Maciek1988x
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Próbując naprawić wygięte piny ułamałem jeden z nich i teraz gniazdo należy wymienić. Na jakie koszty się przygotować? Czy to w ogóle jest opłacalne?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14517442
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Zacznijmy od tego że prostowanie pinów w gnieździe karty CF to nie jest dobry pomysł bo są one wykonane z dosyć kruchego stopu i wyprostowane mogą pęknąć nawet pod niewielkim naciskiem. Po drugie nie wymienia się całej listwy tylko pojedyncze, uszkodzone szpilki chyba że demolka jest całkowita, ale to się rzadko zdarza. Niestety tak do wymiany całej listwy jak i pojedynczych pinów trzeba mieć konkretny sprzęt ( i części !) więc w warunkach amatorskich taka naprawa byłaby trudna, albo wręcz niemożliwa
    Koszt naprawy to już w zależności od serwisu. Przeciętnie w modelu 300D to będzie 50zł za pierwszą sztukę i po 20zł za następne.
  • #3 14518272
    Maciek1988x
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Ech...

Aparat leżał wiele miesięcy w szafie, bo nie miałem sprawnej baterii, obiektywu i karty pamięci. W końcu kupiłem wszystko naraz, a i tak nie mogę korzystać. No nic, dziękuję i jak to jest tutaj w zwyczaju rozdaję punkty i zamykam.
REKLAMA