logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KDC-7070R - programowanie 24C01 bez wylutowywania, czy to bezpieczne?

rafiks 19 Maj 2005 12:54 1125 5
REKLAMA
  • #1 1506512
    rafiks
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Mam zablokowane radio kdc-7070r nie mam typowego programatora do 24C01 ale wiem jak zaprogramować ten układ wystarczy podpiać 3 kabelki i teraz mam pytanie czy musze ten układ wylutować z radia czy moge te 3 kabelki podlutować pod układ właczyć radio aby bylo zasilanie i zaczec programowac? Czy UP w radiu sie nie zepsuje według mnie to I2C wiec nic sie nie powinno stać poprostu wyszukam adres tego układu.
  • REKLAMA
  • #2 1506560
    pietrek_pl
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Nie próbowałem z tym konkretnym radiem, ale z regóły komunikuje się bez problemu (chyba że procek trzyma przez cały czas pamięć w garści). Procka na pewno nie uwalisz. Układ na magistrali będzie najprawdopodobniej pod adresem 0xA0.
  • REKLAMA
  • #3 1506993
    Seba312
    Poziom 20  
    Ocena: 44
    Musisz pilnować ,żeby procesor nie ściągnął Ci SDA i SCL do stanu niskiego a wtedy na pewno się uda "dogadać" z pamięcią .Najlepiej rób to gdy radio jest w st-by,o ile wtedy pamięć jest zasilana.Jeśli nie jest -żaden problem podaj zewnętrzne 5V na 8 nóżkę i po kłopocie.
  • REKLAMA
  • #4 1507305
    rafiks
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Zobacze czy radio w stanie ST-by zasila eeprom SDA i SCL GND podepne bezposrednio pod port LPT programik juz prawie napisałem ale zauwazyłem jeden zonk otóz układ 24C01 aby bylo mozna cos do niego zapisać musi miec podpiete +5V pod nózke WP (write protect) http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/Atmel/doc0180.pdf

Problem w tym ze na schemacie tego radia ta nozka jest na sztywno z masą co oznacza chyba ze dokonywane operacje na eppromie dotycza tylko odczytu, mam racje?
  • REKLAMA
  • #6 1510533
    pietrek_pl
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    A najlepiej wyrwij pamięć i problem z głowy.
REKLAMA