logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba SPA10 - Instalacja systemu windows xp w trudnych warunkach sprzętowych

szymonraszke 27 Mar 2015 10:28 975 7
REKLAMA
  • #1 14565295
    szymonraszke
    Poziom 16  
    Ocena: 65
    Witam, chce zainstalować system widows xp na wiekowym już laptopie Toshiba SPA10, niestety napęd jest już na tyle dojechany, że albo nie botuje z płyty, albo pojawiają się błędy przy kopiowaniu plików. Nie znalazłem nigdzie w biosie opcji bootowania z pendrivea lub napędu zewnętrznego, poza tym bios w tym modelu wygląda co najmniej "dziwnie". Na drugiej partycji na dysku jest instalka windows xp, tylko jak uruchomić wiersz poleceń na komputerze bez systemu i z niesprawnym cd-romem. Dodaje screeny biosu, może ktoś podpowie jak uruchomić bootowanie z pena lub napisze jak uruchomić instalacje która znajduje się na hdd
    Załączniki:
    • Toshiba SPA10 - Instalacja systemu windows xp w trudnych warunkach sprzętowych IMG_0389.JPG (2.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Toshiba SPA10 - Instalacja systemu windows xp w trudnych warunkach sprzętowych IMG_0390.JPG (2.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14565301
    Asisienka23
    Poziom 25  
    Ocena: 120
    Nagraj płytę z dystrybucją np: FreeDOS, to tylko kilka MB jeżeli napęd odczytuje z problemami to na wolnej prędkości i dobrej jakości nośniku. Oczywiście zakładam, że napęd czyściłeś.
  • REKLAMA
  • #3 14565577
    szymonraszke
    Poziom 16  
    No niestety, odpali się instalator freedos, ale przy instalacji i kopiowaniu plików już się zatnie i koniec

Dodano po 14 [minuty]:

Jednak jakoś się udało, mam zainstalowanego freedos-a, tylko teraz nie mogę wejść na drugą partycje, tam gdzie katalog z instalką windowsa. Wrzucam screena z fdisk-a. Czy mam jeszcze coś z partycjami zmienić ?
    Załączniki:
    • Toshiba SPA10 - Instalacja systemu windows xp w trudnych warunkach sprzętowych IMG_0391.JPG (2.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 14565915
    arkadius123
    Poziom 18  
    Ocena: 34
    Nic nie zmieniaj fdisk-iem bo potem nie zobaczysz plików.

szymonraszke napisał:
    Jednak jakoś się udało, mam zainstalowanego freedos-a, tylko teraz nie mogę wejść na drugą partycje, tam gdzie katalog z instalką windowsa.

Napisz co to znaczy, że nie możesz wejść na drugą partycję.
    I daj zrzut ekranu z fdisk-a gdzie są widoczne informację o dysku logicznym.
    Tak jak na tym załączonym ekranie, tylko wybierz Y i ENTER.
  • REKLAMA
  • #5 14565948
    szymonraszke
    Poziom 16  
    No, jak daj D: to mi wyskakuje że nie ma takiej partycji. Myślę że może to być związane z tym sz system plików to ntfs

Dodano po 25 [minuty]:

W załączniku screen
    Załączniki:
    • Toshiba SPA10 - Instalacja systemu windows xp w trudnych warunkach sprzętowych IMG_0392.JPG (1.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 14566229
    szymonraszke
    Poziom 16  
    Ściągnąłem zippa z tym dosem, ale okazuje się że plik obrazu który się tam znajduje jest uszkodzony i nie da się go żadnym programem otworzyć żeby nagrać na cd. Próbowałem power iso oraz ImgBurn
  • #8 14645055
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 611
    Na zdjęciach widać iż komputer posiada boot agenta PXE a pamięci ma 512MB. Jeśli masz drugi komputer to możesz uruchomić sobie serwer PXE i z niego za pomocą agenta zrobić co tylko zechcesz, między innymi odpalić DOS czy nawet zainstalować Windows XP :-). Poszukaj trochę po Internecie informacji na temat PXE server a wszystkiego się dowiesz co i jak. Najlepszy darmowy serwer PXE dla Windows to Tiny PXE Server. Jest prosty, posiada również serwer DHCP, TFTP i HTTP. Naprawdę super sprawa. Można zapomnieć o używaniu wszelkich napędów. Jeśli chodzi o instalację WinXP to musiałbyś najpierw odchudzić obraz ISO do wielkości takiej aby zmieścił się w pamięci RAM z zapasem oraz zintegrować sterownik np. WinVBlock z obrazem ISO. Zrobisz to np. za pomocą nLite. Usuń foldery takie jak: VALUEADD, DOTNETFX, DOCS, SUPPORT z katalogu głównego i WINNTUPG, WIN9XMIG, WIN9XUPG, LANG, DRW, COMPDATA z katalogu i386. Obraz ISO można odchudzić spokojnie do ok 400MB.

Przygotowanie serwera PXE oraz obrazu ISO nie jest wcale skomplikowane ale jak już raz sobie wszystko zrobisz to będziesz miał na zawsze szybki sposób instalacji systemu na komputerach beznapędowych lub w których napędy wymienne są uszkodzone.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbuje zainstalować system Windows XP na laptopie Toshiba SPA10, jednak napęd CD-ROM jest uszkodzony, co uniemożliwia bootowanie z płyty. W BIOSie nie ma opcji bootowania z pendrive'a ani zewnętrznego napędu. Użytkownik zainstalował FreeDOS, ale napotyka problemy z dostępem do partycji NTFS, gdzie znajduje się instalator Windows XP. Użytkownicy sugerują użycie DOS-a z obsługą NTFS oraz uruchomienie serwera PXE na innym komputerze, co pozwoli na instalację systemu bez użycia napędu. Wskazówki obejmują również odchudzenie obrazu ISO Windows XP, aby zmieścił się w pamięci RAM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA