logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani PC do gier z AMD A10-7850K za 1750 zł - opinie i sugestie

Hectorion 30 Mar 2015 01:06 1719 7
REKLAMA
  • #1 14573226
    Hectorion
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam!

W planach mam złożenie na dzień dzisiejszy zestawu do gier za dość niedużą sumę (do 1750 zł) z możliwością późniejszego upgrade.

Procesor AMD A10-7850K (AD785KXBJABOX)
    Płyta Główna Asus A88XM-PLUS
    RAM Kingston HyperX Savage 8GB 2400MHz DDR3 CL11
    Karta Graficzna
    Zasilacz XFX Core 550W 135mm 80+ SLI PSU (P1-550S-XXB9)
    Obudowa ZALMAN ZM-T5 MINI TOWER (USB 3.0, BEZ PSU)
    Cooler do Procesora ZALMAN CNPS5X PERFORMA
    SSD Silicon Power S60 120GB

Zestaw ten (bez SSD, gdyż przełożę go z innego PC) kosztuje ok 1600 zł.

Alternatywny Zestaw na I5
    http://www.net-s.pl/index.php?id=616&ss=7&nrCPCS=5802

Cena ok. 1750zł

- Wybrałem najmocniejsze APU ze stajni AMD.
    - Płyta również wysokiej jakości obsługująca RAM'y do częstotliwościowi 2400 w OC, na których mi bardzo zależy do tego procesora.
    - RAM od Kingstone w jednej kości 8GB, gdyż jest planowany upgrade do 2 x 8GB.
    - Brak karty graficznej, gdyż rozsądne modele kart przebiją mój budżet. Może po premierze Radeon'a 300 coś się zmieni :P. Obecna integra w zupełności do tego czasu mi wystarczy.
    - Tani zasilacz od XFX ze standardem 80+ Bronze, który z dodatkową kartą graficzną powinien dać sobie rade :)
    - Obudowa mała i tania. Bardzo lubię ZALMAN'y.
    - Tani Cooler CPU od Zalmana.
    - SSD dostałem od znajomego, który wygrał go w konkursie, a już SSD posiadał.

Moje pytania.
    1. Jaki jest sens tej konstrukcji? :P
    2. Czy zasilacz 550W wystarczy, gdy później dodam extra 8GB RAM i kartę R9 270X (min. R7 250X) lub GTX 750(min. GTX 660) ?
    3. Czy dla AMD taka obudowa nie będzie za mała? (Temperatury)
    4. Czy Cooler CPU od Zalmana da sobie rade z tym potworkiem?
    5. Czy ktoś dostrzega jakieś błędy w tej konfiguracji, których nie zauważyłem?

Dodam, że nie gram w wymagające tytuły. Bardzo lubię strategie typu Hearts of Iron 3, Civilization V oraz MMO jak EVE ONLINE (głównie na niej mi zależy).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14574834
    mario81
    Poziom 34  
    Ocena: 586
    Chybiłeś trochę zasady doboru APU. Taki sprzęt kupuje się najczęściej po to, aby działał bez osobnej karty graficznej. Ten procesor sam w sobie najczęściej ma wydajność raczej na poziomie Pentium G3250, a zintegrowana grafika jest już odpowiedniej klasy dla tego procesora.
    Więc kupowanie APU po to, aby później połączyć go z jakąś mocną karta graficzną, będzie stratą kasy. Moim zdaniem, APU najlepiej sprawdzają się w laptopach albo jakichś bardzo małych PC, oraz w sytuacjach gdzie rozbudowa nie jest wymogiem. Do okazjonalnego grania w mniej wymagające gierki, często na najniższych detalach. I w takich warunkach potrafią sprawić się bardzo dobrze.

Natomiast jeśli szukasz konfiguracji dla typowego PC, to wydajniejszą opcją będzie coś w tym stylu:
    Płyta główna - ASRock H81M-HDS
    Procesor - Intel Pentium G3258
    Pamięć - GoodRam DDR3 4GB 1600MHz CL9
    Karta graficzna - MSI GTX 750 Ti OC 2GB
    Dysk - Seagate 1TB
    Zasilacz - XFX Core TS 430W
    Obudowa - SilentiumPC Brutus M23
    W sumie 1764 zł: http://www.morele.net/inventory/info/6TNWbx/
  • #4 14575397
    Hectorion
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    A gdybym zwiększył budżet do 2000zł i złożył to na i3 4th z Radeon R7?
  • REKLAMA
  • #5 14576088
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 231
    Hectorion napisał:
    A gdybym zwiększył budżet do 2000zł i złożył to na i3 4th z Radeon R7?
    i to by było dobre rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #7 14577291
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 14579437
    Ationx
    Poziom 35  
    Ocena: 322
    Musisz brać taką małą obudowę? Ja bym bądź co bądź poniżej Zalmana Z1 schodził tylko w ostateczności
    http://www.morele.net/obudowa-zalman-z1-usb-3-0-czarny-zm-z1-626587/

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
    Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
    Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
    chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
    Montaż komponentów (zestaw komputerowy od trzech elementów bez dodatkowego chłodzenia procesora)
    http://www.morele.net/montaz-komponentow-zest...-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
    to ta usługa.
    Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
    chłodzenie na procesor
    Montaż komponentów (zestaw komputerowy od trzech elementów z dodatkowym chłodzeniem procesora)
    http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
    W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
    O44Y129AC8
    i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
    Alternatywnie zamiast montażu możesz wybrać kartę sieciową wi-fi Asus USB N10 Nano
    http://www.morele.net/karta-sieciowa-asus-usb-n10-nano-621331/
    Wtedy przy zamawianiu skorzystaj z kodu
    WP35ZXZG5A
    i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje złożenie zestawu do gier z procesorem AMD A10-7850K, płytą główną Asus A88XM-PLUS, 8GB RAM Kingston HyperX Savage, zasilaczem XFX Core 550W oraz obudową ZALMAN ZM-T5. W dyskusji podkreślono, że APU nie jest najlepszym wyborem do gier, zwłaszcza w kontekście przyszłych upgrade'ów. Użytkownicy sugerują rozważenie alternatywnych konfiguracji z procesorami Intel, takimi jak Pentium G3258 lub i3, oraz lepszymi kartami graficznymi. Wzrost budżetu do 2000 zł umożliwiłby lepsze komponenty, a także zalecano wybór większej obudowy oraz usług montażu w sklepie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA