logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć kurs obsługi Protela 99ES? Szukam materiałów i linków

użytkownik 20 Maj 2005 18:09 1953 22
REKLAMA
  • #1 1510653
    użytkownik
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Szukałem takiego kursu i na forum i w necie i nic ciekawego nie znalazłem.
    Mógłby ktoś wżucic coś takiego na forum albo zarzucic linka!
  • REKLAMA
  • #3 1510769
    użytkownik
    Poziom 11  
    no fajna książka....!
    A macie może coś online, jakoś stronkę w necie albo ebooka do pobrania itp. Poprostu żeby było za free !!!!
  • #4 1512576
    użytkownik
    Poziom 11  
    Jak obrucic element w tym programie o 90 st.
  • Pomocny post
    #5 1512590
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    Zaznaczyc element i za pomacą spacji obracasz.
  • #6 1512688
    użytkownik
    Poziom 11  
    A jak zrobic +zasilania(Vcc) i mase (gnd) ??
  • REKLAMA
  • #7 1512861
    jacur
    Poziom 32  
    Polecenie >> Place >> Power Port lub klawisze [PO]
    nastepnie klikasz na ten element i wybierasz sobie kształt i nazwe.
  • #8 1512916
    użytkownik
    Poziom 11  
    W jakiej bibliotece znajduje sie TDA2030 i w jakiej jest obódowie(footprint)

Dodano po 1 [godziny] 59 [minuty]:

Jednak sam się nie nauczę protela :( jest zatrudny.
    Poratujcie mnie jakimś linkiem albo napiszczie na mila. Mój adres emil: Uzytkownik(_at_)vp.pl
  • #9 1513551
    jacur
    Poziom 32  
    Przeszukajcie sobie posty dotyczące protela w dziale programów EDA powinno sie pare rzeczy rozjasnic ;).
  • #11 1514109
    Gniew_Amo
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    posiadam caly kurs obslugi protela 99 se zeskanowany z ksiazeczki odnich wiec jak ktosby chcial wzuce na torrenta prosze tylko dac znac
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 1514728
    użytkownik
    Poziom 11  
    Mam w Protelu 99SE schemat ideowy, PCB i 3D, jak zrobic mozajkę ścieżek????? Proszę o napisanie mi krok po kroku co mam nacisnąc>
  • #15 1514762
    użytkownik
    Poziom 11  
    Klikasz na CYTUJ i automatycznie przechodzisz do menu odpowiedzi, tam w oknie którym piszesz post jest już wszystko napisane. Jeżeli nie ma autora tego cytatu to napisz go sam!!

Co to znaczy metodą standardową ???????????????
  • #16 1514780
    dgaleza
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Metoda standardowa (dla przeglądarki IE)

1. Klikasz na interesujący cię plik prawym przyciskiem myszy (PPM).

• Z wyświetlonego menu wybierasz: Zapisz element docelowy jako...

• W otwartym oknie kilkasz na: Zapisz (albo Otwórz-jak wolisz).

• Wyświetla się okienko gdzie chcesz zapisać dany plik i ściągasz!!!
  • #18 1515210
    użytkownik
    Poziom 11  
    Spoko !!! Będzie i POMÓGŁ. Bardzo dobry ten opis, tylko mam jeszcze jedno pytanki: Jak zrobic z gotowego PCB(ścieżki i elementy) żeby się wyświetlały same ścieżki????
  • REKLAMA
  • #20 1515221
    użytkownik
    Poziom 11  
    Zapomniałem jeszcze gdzie mogę znaleśc układ TDA 2030. chodzi mi o symbol schematu i fotooprint????

Dodano po 1 [minuty]:

a zkąd wziąłeś craka??? Też by mi się przydał ??
  • #21 1516245
    użytkownik
    Poziom 11  
    Otrzymałem, działa!!!

A wiesz co zrobic z tym TDA 2030 ??

Dodano po 3 [godziny] 5 [minuty]:

Mam schemat ideowy napisane fotooprint-y , chcę zrobic PCB- klikam design->update PCP i obok zaznaczonego rozmiaru płytki sa wszystkie elementy dobrze połączone(zgodnie ze schematem) oprucz diud- "leżo" poprostu na płytce bez żadnych połączeń. Dlaczego tak się dzieje i jak to naprawic?? (diode , diode0.4)
  • #22 1518899
    ziomek11
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    użytkownik napisał:

Dodano po 3 [godziny] 5 [minuty]:

Mam schemat ideowy napisane fotooprint-y , chcę zrobic PCB- klikam design->update PCP i obok zaznaczonego rozmiaru płytki sa wszystkie elementy dobrze połączone(zgodnie ze schematem) oprucz diud- "leżo" po prostu na płytce bez żadnych połączeń. Dlaczego tak się dzieje i jak to naprawic?? (diode , diode0.4)

Pomóżcie ja mam taki sam problem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • #23 1851350
    Tasior
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Ja też miałem taki problem z diodami. rozwiązałem go tak , że zrobiłem swoją obudowę dla diody, i wszystko jest git.
    Najlepiej zrobić swoją bibliotekę z elementami > file>new>pcb libary document>
    tam dajesz ADD i dalej idziesz krokami kreatora

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania kursu obsługi programu Protela 99ES oraz materiałów szkoleniowych, zarówno w formie książkowej, jak i online. Polecono książkę w języku polskim dostępną pod wskazanym linkiem oraz kursy z czasopisma EdW, które oceniono jako wartościowe. Użytkownicy wymieniali się wskazówkami dotyczącymi obsługi programu, m.in. jak obracać elementy (klawisz spacji), jak umieszczać symbole zasilania (Place > Power Port lub skrót PO), oraz jak tworzyć własne biblioteki elementów PCB, np. dla diod, aby rozwiązać problemy z nieprawidłowym wyświetlaniem ścieżek. Poruszono także temat symbolu i obudowy układu TDA2030, którego trudno było znaleźć w standardowych bibliotekach. Wskazano metody pobierania kursów i plików, w tym standardowe zapisywanie plików z przeglądarki oraz możliwość udostępnienia zeskanowanego kursu na torrentach. Pojawiły się pytania o funkcje programu, takie jak tworzenie mozaiki ścieżek oraz aktualizację PCB na podstawie schematu ideowego. Problemy z elementami, np. diodami bez połączeń na PCB, rozwiązano przez tworzenie własnych bibliotek elementów. Dyskusja zawiera praktyczne porady dotyczące obsługi Protela 99ES oraz źródeł materiałów szkoleniowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA