logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić zasilacz ATX, by działał jak AT? Bezpieczeństwo i modyfikacje

20 Maj 2005 20:02 9833 12
REKLAMA
  • #1 1510950
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 1511012
    TABSIOR
    Poziom 24  
    Ocena: 55
    - Poprzekładać kable, tak jak idą napięcia w gnieździe na płycie AT
    - Wyłącznika komputera NIE podłączać do płyty głównej, a bezpośrednio do zielonego i czarnego przewdu zasiłki.
    PS. Chce Ci się kombinować? na Allegro napewno mnóstwo takich zasilaczy czeka na Ciebie... :)
  • #3 1511018
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10444
    Sam kupilem jakis czas temu zasilacz AT na allegro za 3zł ;-)
  • REKLAMA
  • #4 1511019
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3814
    Witam ! ... sądzę że łatwiej będzie Ci naprawić zasilacz AT niż przerabiać zasilacz ATX .
    Zastanów się nad tą propozycją . Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by go przerobić jak i to że będzie to bezpieczne dla płyty jak i dla zasilacza .
    Pytanie tylko czy masz jakieś podstawy w elektronice jak i czy masz miernik i posiadłeś umiejętność lutowania .
    Pozdrawiam brać lutującą!
  • #5 3928075
    krzykr2
    Poziom 2  
    Witam podłączę się do tematu

Czy moglibyście mi pomóc mam zapasowe 4 zasilacze atx, a w jednym starym kompie zepsuł mi się zasilacz At. Nie chciałbym kupować zasilacza At, tylko wykorzystać jeden z zapasowych atx. Niestety nie mam zbyt dużego doświadczenia w elektronice, umiem lutować, miernik prądu (samochodowy) mogę dostać (czy koniecznie go potrzebuje?).

TABSIOR napisał - Poprzekładać kable, tak jak idą napięcia w gnieździe na płycie AT

Jak rozumiem zgodnie ze schematem złącza jak tu do at http://przytom1.w.interia.pl/at.html
    i do atx http://www.hal.trzepak.net/faq/winxp/zlacze-atx.html
    numeracja od góry atx 20 kabli, At 12 kabli.
    Nie wiem który kabel z atx podłączyć do płyty głównej zamiast kabla 12 z zasilacza At oznaczonego (PG).

PS. Aby zasilacz atx działał musze mostkować 14 kabel (Power suplly on) z kablem 15 (Ground) czy też z innym?
  • #6 3928258
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Poprzekładaj po prostu kolorami.
    ATX wstaje jak zewrzesz PS-ON z masą (którykolwiek czarny)
  • REKLAMA
  • #7 3928282
    Jack1973
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    A nie lepiej go naprawic koszt max 8 PLN. Tu masz schemaciki.
    Jak przerobić zasilacz ATX, by działał jak AT? Bezpieczeństwo i modyfikacjeJak przerobić zasilacz ATX, by działał jak AT? Bezpieczeństwo i modyfikacje
  • #8 3928307
    krzykr2
    Poziom 2  
    w takim razie co zrobić z kablem pomarańczowym w moim schemacie na atx jest prąd 3.3v a na at jedynie symbol "PG", mogę je połączyć?
    Jack1973 napisał:
    A nie lepiej go naprawic koszt max 8 PLN. Tu masz schemaciki.

Sam nie naprawie ignorant ze mnie i w dodatku skąpiec a kabelki mogę przełożyć, ps. te zasilacze tylko miejsce zajmują.
  • REKLAMA
  • #10 3928552
    krzykr2
    Poziom 2  
    Rozumiem kabel 12 (orange) czy też (PG-powergood?) pozostawić wolny. Wielkie THX jutro wypróbuje konfiguracje i napisze czy działa, dzięki za pomoc.
  • #11 3928633
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Sądząc po temacie, którego link przytoczyłem jest to kabek sprawdzający, czy podpięta jest płyta główna. Pewnie część zasilaczy AT bez tego nie ruszała... osobiście jeszcze takiego nie spotkałem...
  • #12 3930436
    Phantom69
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    PG - skrót od Power Good jest to kabelek poprzez który płyta główna informuje zasilacz że napięcia są ok i jest prawidłowo zasilana... Większość porządnych zasilaczy bez podłączenia tego kabelka do płyty nawet nie powinna ruszyć... Jeśli zasilacz AT działa bez podpięcia obciążenia oznacza że jest to tani bubel... Cóż kiedyś robili porządnie... dzisiaj tanio ...
  • #13 3931149
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Phantom69 napisał:
    PG - skrót od Power Good jest to kabelek poprzez który płyta główna informuje zasilacz że napięcia są ok i jest prawidłowo zasilana... [...]
    Czy kolega to gdzieś wyczytał, czy może sam doszedł do takiego absurdalnego wniosku?
    Dydzio napisał:
    Sądząc po temacie, którego link przytoczyłem jest to kabek sprawdzający, czy podpięta jest płyta główna. Pewnie część zasilaczy AT bez tego nie ruszała... osobiście jeszcze takiego nie spotkałem...
    To po co ten sam kabelek we wszystkich zasilaczach AT/ATX i dlaczego bez niego też ruszają?

Polecam kolegom przeczytać materiał z poniższego linka, zanim napiszą kolejną bzdurę o sygnale Power Good.
    http://www.pcguide.com/ref/power/sup/funcPowerGood-c.html

:arrow: krzykr2
    Do pinu PG ma kolega podłączyć przewód doprowadzony do pinu 8 we wtyczce ATX czyli sygnał PWR_OK (sugeruję się tu numeracją i oznaczeniem z linku wskazanego przez kolegę).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modyfikacji zasilacza ATX, aby działał jako zasilacz AT. Podstawową metodą jest przełożenie kabli zgodnie z pinoutem złączy AT i ATX, przy czym zasilacz ATX uruchamia się poprzez zwarte złącze PS-ON (zielony przewód) z masą (czarny przewód). Wyłącznik komputera należy podłączyć bezpośrednio do tych przewodów, a nie do płyty głównej. Kabel pomarańczowy (+3,3 V) z ATX, odpowiadający sygnałowi PG (Power Good) w AT, zwykle pozostawia się niepodłączony, gdyż nie jest konieczny do uruchomienia zasilacza. Sygnał PG/PWR_OK informuje płytę główną o stabilności napięć, jednak wiele zasilaczy działa bez jego podłączenia. Zaleca się posiadanie podstawowej wiedzy z elektroniki, miernika i umiejętności lutowania. Alternatywnie sugerowano naprawę oryginalnego zasilacza AT, co jest prostsze i tańsze. W dyskusji pojawiły się linki do schematów złączy AT i ATX oraz do materiałów wyjaśniających funkcję sygnału Power Good.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA