logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unimor Siesta 3A - kineskop działa, brak obrazu i dźwięku, wymieniony kondensator

Zuavirr 03 Kwi 2015 13:30 1407 3
REKLAMA
  • #1 14585774
    Zuavirr
    Poziom 11  
    Ocena: 224
    Witam!
    Mam za zadanie naprawić telewizor Unimor Siesta 3A. Telewizor działa w pewnym stopniu. Po podłączeniu zasilania i włączeniu go głównym włącznikiem, panel przedni, diody i wyświetlacz zapalają się i czekają na dalszą akcje. Po wciśnięciu przycisku AV, następuje włącznie kineskopu (jonizacja,można ja poczuć), ale obraz się nie pojawia. Brak jakiegokolwiek śniegu, czy szumu z głośników. Słychać pracę przetwornicy. Czytając inne tematy wymieniłem kondensator z segmentu wysokiego napięcia, był to chyba C610 1,5nF/1500V(który stracił pojemność - nic nie mogłem na nim zmierzyć), ale dalej bez jakiegokolwiek efektu. Nie zauważyłem na płytkach elementów uszkodzonych (spalonych itp.) Pomysły już mi się wyczerpały, nie mam doświadczenia w naprawie sprzętu elektronicznego, ale chętnie to zmienię. Dysponuję oscyloskopem i miernikami.
    Proszę o pomoc!
    Unimor Siesta 3A - kineskop działa, brak obrazu i dźwięku, wymieniony kondensator Unimor Siesta 3A - kineskop działa, brak obrazu i dźwięku, wymieniony kondensator Unimor Siesta 3A - kineskop działa, brak obrazu i dźwięku, wymieniony kondensator Unimor Siesta 3A - kineskop działa, brak obrazu i dźwięku, wymieniony kondensator Unimor Siesta 3A - kineskop działa, brak obrazu i dźwięku, wymieniony kondensator
  • REKLAMA
  • #2 14585815
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2102
    Kolego, na trafo-powielaczu masz dwa potencjometry. Jeden od ostrości, a drugi od siatki drugiej i tym spróbuj trochę podkręcić. Nie zdziwię się jak ukaże się pozioma linia. (potem powróć na poprzednią pozycję)
  • REKLAMA
  • #3 14585836
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1261
    Skoro załączasz TV przyciskiem AV to treść obrazu w jaki sposób ma się pojawić?
  • #4 14767719
    Zuavirr
    Poziom 11  
    Ocena: 224
    Po kręceniu potencjometrami ukazało się kilka poziomych linii, czy to oznacza, że telewizor działa poprawnie, a problem stanowi kwestia podłączenia go?
REKLAMA