logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rosyjski prostownik uzr-p-12/6-6.3-uhl3.1 Reanimacja.

cinek27 06 Kwi 2015 16:20 4380 6
REKLAMA
  • #1 14594856
    cinek27
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam!
    Nabyłem taki Rosyjski prostownik "uzr-p-12/6-6.3-uhl3.1" z tym że niekompletny.
    Potrzebuje pomocy odnośnie schematu, zdjęć bo nie wiem czego w nim brakuje.
    A chciałbym go zreanimować.
    Znalazłem coś niecoś na elektrodzie, ale nie wiem czy to dobry schemat no i jest on mało czytelny.
    link do forum które znalazłem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1851109.html#8869229

Zamieszczam zdjęcie tego prostownika.

Z góry dziękuję za pomoc.
    Rosyjski prostownik uzr-p-12/6-6.3-uhl3.1 Reanimacja.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14595362
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2992
    Na zdjęciu schemat prostownika. Jeśli będą pytania - ja gotowy dać odpowiedzi. Rosyjski prostownik uzr-p-12/6-6.3-uhl3.1 Reanimacja.
  • #4 14596045
    cinek27
    Poziom 12  
    No to po tym co mi przesłaliście to widzę że trochę roboty mnie czeka, zabieram się za reanimacje.

Jakby ktoś jeszcze miał jakieś materiały to poproszę.
    Myślę że trochę czasu mi to zajmie.

Będę pisał w trakcie o postępach. (nie wiem czy się uda ;) )

pozdrawiam marcin.
  • REKLAMA
  • #5 14596076
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    cinek27 napisał:

Jakby ktoś jeszcze miał jakieś materiały to poproszę.

W sieci jest ich mnóstwo, jednak większość jest po rosyjsku. Wystarczy wrzucić w google fabryczną (rosyjską) nazwę oraz symbol.
  • #6 14596417
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2992
    Wieloletnia praktyka eksploatacji tych prostowników pokazała - najsłabsze elementy - tyrystory КУ202(KU202). Tyrystory należy sprawdzić omomierzem .Opór między bramka i katodą w obu kierunkach powinien być 40-150 Ohm. Opór między anoda - bramka i katoda - nieskończenie duże.Lecz lepiej sprawdzić tyrystory według schematu na zdjęciu. To pozwoli realnie ustalić jego zdatność do użytku.Przy naciśnięciu przycisku żarówka musi zapalić się i przedłużać świecić się po odpuszczaniu przycisku. Jeśli żarówka świeci bez naciśnięcia przycisku czy gaśnie po odpuszczaniu - tyrystor niesprawny. Należy również obowiązkowo zamienić kondensatory elektrolity С2 С3 С5 С8

Dodano po 3 [minuty]:

Na dany moment elektroda nie pozwala wstawić zdjęcie - zrobię to później.

Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:

Przycisk КН1 można nie wykorzystać. Przy napięciu zasilania do 15V R=150-200 Ohm, przy 25V - do 1К. Rosyjski prostownik uzr-p-12/6-6.3-uhl3.1 Reanimacja.
  • REKLAMA
  • #7 14596618
    cinek27
    Poziom 12  
    Dzięki aksakal , z tym że ja muszę płytkę do tego prostownika zrobić samemu. Ktoś kiedyś rozbebeszył prostownik i go zdekompletował.
    I tu mam właśnie problem żeby odtworzyć płytkę sterującą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik nabył niekompletny rosyjski prostownik "uzr-p-12/6-6.3-uhl3.1" i poszukuje schematu oraz zdjęć, aby go zreanimować. Otrzymał kilka linków do zasobów online z informacjami oraz schematem prostownika. Wskazano, że najczęściej awaryjnymi elementami są tyrystory KU202, które należy sprawdzić omomierzem. Użytkownik planuje samodzielnie odtworzyć płytkę sterującą, ponieważ prostownik został zdekompletowany. W trakcie dyskusji podano również, że w sieci dostępne są różne materiały, głównie w języku rosyjskim.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA