logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5102 TE vs 5412 - który model wybrać?

21 Maj 2005 18:28 1713 12
REKLAMA
  • #1 1513423
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 1513470
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    to zalezy 5412 jest mocniejszy i nowszy zalezy do czego to potrzebujesz
    ja polecam 5412 zawsze mozna przerobić koncówke
    pozdrawiam
  • #3 1514064
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 1514115
    Rafał20
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    ja wybrałbym 5412
    POZDRAWIAM!!!
  • REKLAMA
  • #5 1514135
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 82
    Pewnie o to ze kiedys ktos opisal jak przerobic byl dokladny opis jak poszukasz znajdziesz stary radmor to klasyczna sprawdzona konstrukcja tez da sie przerobic :D taki standard dolozyc tranzystory troche pradu i smiga
  • REKLAMA
  • #6 1516771
    bury
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    witam
    zalezy od twoich potrzeb .
    5102 ma mniej mocy ale to klasyk i jest nie do zajezdzenia :)
    mam wiec wiem :) ma ladniutki basik i piekny wyglad :P wogole jest fajny .
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 1518647
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    przerobic a jak myślałeś wywalić calą koncówke i wstawić nowa na lepszych tranzystorach i zasilacz wymienic czyli diody kondzie troche dołożyc pojemności jest co robić przytym wzmacniaczu
  • #8 1518850
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    picia22 napisał:
    przerobic a jak myślałeś wywalić calą koncówke i wstawić nowa na lepszych tranzystorach i zasilacz wymienic czyli diody kondzie troche dołożyc pojemności jest co robić przytym wzmacniaczu

To już może od razu lepiej zbudować od podstaw nowy wzmacniacz... :? ?

Oba modele się zbyt różnią, żeby stwierdzić który z nich jest lepszy. Wszystko zależy od wymagań i warunków w jakich amplituner ma pracować.
    5102 ma mniej mocy (2x25W) niż 5412 (2x35), lecz w przeciwieństwie do 5412 może pracować z kolumnami 4Ω . Lepszy jest też stosunek mocy strat tranzystorów do mocy wyjściowej w 5102 niż w 5412.
    5102 ma mniej wejść niż 5412, dodatkowo niektóre wejścia w 5412 są zdublowane gniazdami Chinch.
    5102 ma więcej "pamięci" tunera - osiem, podczas gdy 5412 ma tylko cztery. Generalnie też wychyłowy wskaźnik dostrojenia, jak w 5102, wydaje się bardziej precyzyjnym rozwiązaniem..
    Wiele wskazuje na to że 5102 jest znacznie bardziej niezawodny niż 5412.
    5102 jest zdecydowanie solidniejszy pod względem konstrukcji mechanicznej.
  • #9 1519256
    xellos
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Jestem posiadaczem obu modeli i szczerze powiem że tylko 5102 a zwłaszcza w wersjii bez dodatkowych oznaczeń. 51xx to Piękny i soczysty dźwięk. Co prawda 5412 jest znacznie głośniejszy ale i tak wybrałbym 5102 tylko nie profanowałbym tak idealnego dzieła prl-u, no chyba że dorwałbym 5100 to musiałbym ostro pomyśleć nad dodaniem konturu.

Pozdrawiam
  • #10 1521481
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Mnie na przykład w 5102 strasznie kręcą wskaźniki :D, bo część techniczna to fenomen. Sam jednak chcę sobie złożyć pelna wieżę 5400, a do 5102 niestety nie ma magnetofonu i CD pasującego stylistycznie,on nawet nie ma wejść na CD tylko uniwersalne>. 5412 jest już "pchnięty do przodu", są już chinche wejście na CD na korektor, choć już nad walorami odsłuchowymi można się spierać. 5102 ma świetną jakość dźwięku. Jeśli nie chcesz full wieży to bież 5102<trzeba pamiętać, że to 4Ω, a to tez jest czasem bariera :) >, jeśli wieza to 5412. Ale i tak RADMOR to RADMOR, czyli super sprzęt, to już zależy od ciebie, może wybierz co Ci się bardziej podoba ;]

-> Wybierz co lubisz<-
  • #11 1522777
    xellos
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    DJ Volt napisał:
    RADMOR to RADMOR, wybierz co Ci się bardziej podoba ;]
    -> Wybierz co lubisz<-

Otóż to: wybierz sam.
    ale co do wieży to musze kontemplować gdyż jak powiedziałeś RADMOR to RADMOR i na upartego można dołożyć cd i mnagnetofon pod warunkiem że kogoś stać, a wizualne dopasowanie to nie problem drewniane boczki zawsze można dołożyć a wtedy to już tak źle nie wygląda, mam nawet na kompie zdjęcie kompletu 5102 + 5122 + 5450 z boczkami i wygląda nawet cool ;) Choć problem z gniazdkami pozostaje to jak kolega DJ Volt stwierdził wskaźniki wychyłowe są miodzio :D

Pozdrawiam
  • #12 1523024
    Placek
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Widzę że już prawie cała ekipa jest :). 5102 jest sprzętem nie do "zajechania" jeżeli sie o nieg dba - dźwięk jak to Radmor - cez większych zastrzeżeń - w sklepie ten dźwiek osiągniesz ( porównywalny) za kilka tysięcy złotych. Jeżeli planujesz sam amplituner - polecam (zresztą sam zbieram na taki kasę - bo nie mam a chciałbyn mieć)
    Mam komplet 54XX - i szczerze mówią nie mogę mu nic zarzucić. Warunek - sprzęt audio odtwarza dźwięk tak dobrze jak jego najsłabszy element. Mam DVD Philipsa - niby lepsze parametry audio od kompaktu radmora - ale to nie jest to . nie ma porównania jakości dźwięku . Jak dołożysz dobre ekranowane kable zamiast śmiesznych chinch na wyposażeniu polskiego na dobre ekranowane, dobre kable do kolumn no i dobre paczki to efekt może przejść twoje oczekiwania. Z tym że z kablami nie ma co przesadzać ( niektórzy w kable inwestują więcej niż sprzęt) dobrej klasy dostaniesz za małe pieniądze ;)
    @D.J. Volt - patrz na licytację - jest komplecik radmorka 54xx - pojedyncze klocki mozna kupić - kompakt też - ale podejrzewam że cena będzie wysoka :)
  • #13 1523907
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    ->Placek

Ja od tego gościa kupiłem rok temu głośniki, byłem u niego w chacie, lecz niestety dopiero to wchodziłem i szukałem mojego ideału wzmacniacza<amplitunera>, więc tylko stwierdziłem, że w każdym koncie stoją głośniki, a w centralnym miejscu pokoju bardzo ładna wieża<po całym domu były rozłożone kable można sie było przewrócić>. Teraz strasznie żałuję bo sobie niedawno kupiłem motorower <350 zł> i mam jeszcze 200zł. Gdyby nie moto rodzice by się dołożyli i stał by u mnie piękny komplecik, a tak d*** ;(;(.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Porównanie modeli amplitunerów Radmor 5102 TE i 5412 wskazuje na różnice w mocy, funkcjonalności i konstrukcji. Model 5412 jest nowszy, mocniejszy (2x35W) i posiada więcej wejść, w tym zdublowane gniazda Chinch oraz wejście na CD i korektor, co czyni go bardziej uniwersalnym do rozbudowy wieży audio. Z kolei 5102 TE oferuje mniejszą moc (2x25W), ale jest bardziej niezawodny, solidniejszy mechanicznie i lepiej sprawdza się z kolumnami 4Ω. Posiada także więcej pamięci tunera (8 stacji) i precyzyjniejszy wskaźnik dostrojenia. Dźwięk 5102 jest ceniony za jakość i charakterystyczny bas, natomiast 5412 jest głośniejszy. Użytkownicy sugerują, że wybór zależy od indywidualnych potrzeb – 5102 dla klasycznego, trwałego sprzętu z doskonałym dźwiękiem, 5412 dla bardziej nowoczesnej funkcjonalności i większej mocy. Wzmiankowano także możliwość modernizacji końcówek mocy w obu modelach poprzez wymianę tranzystorów i zasilacza, choć niektórzy uważają, że lepiej zbudować nowy wzmacniacz od podstaw. Radmor pozostaje marką cenioną za jakość dźwięku i solidność wykonania, a wybór między modelami powinien uwzględniać planowaną konfigurację sprzętową i preferencje odsłuchowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA