logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora WS704 - Wzmacniacz sam się włącza po wyłączeniu, co zrobić?

cienkipyrtol 21 Maj 2005 20:57 1290 4
REKLAMA
  • #1 1513805
    cienkipyrtol
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Witam.Jestem posiadaczem tego wzmacnioacza i jestem z niego zadowolony i to bardzo, ale mam jeden problem.Mianowicie nie mogę go wyłączyć. Po nacisnięciu "power" wyłacza się i po ok.3s znów sie włącza.Tak samo jest jak wyłącze go na pilocie. Co mam zrobić??
  • REKLAMA
  • #2 1514270
    altus1
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Witam
    Przycisk "power" na panelu przednim służy do wyłączania i włączania wzmacniacza, chwilowe lekkie jego naciśnięcie nie wprowadzi urządzenia w standby.Aby wprowadzić wzmacniacz w stan czuwania za pomocą pilota musisz przytrzymać przycisk standby przez ok. 3-5 sek i będzie OK!
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1514380
    cienkipyrtol
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Wielkie dzięki miałeś rację :) a jak wygląda sprawa z wyłączeniem? Czy to jest po prostu uszkodzony wyłącznik??czy tutaj powinien być 2 pozycyjny czy impulsowy(mam nadzieję że zrozumiesz o co mi chodzi) :)
  • REKLAMA
  • #4 1514403
    Patryk.master
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    ten wyłącznik jest podwujny o ile się nie myle impulsowy i zwykły musisz go mocniej wcisnąć i wyłączasz wzmacniacz całkiem.
  • #5 1514582
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    Jest tak:

Przycisk na wzmacniaczu, to wyłącznik fizycznie odłączający wzmacniacz od sieci elektrycznej. Faktycznie wciśnięcie go nie do końca, powoduje na chwilę przejście układu w stan przypominający Standby. Dzieje się tak dlatego, że wbudowany dodatkowy styk pomocniczy jest zwierany zanim zostaną rozwarte styki robocze. Zrobiono tak po to, aby układ sterowania wyłączał przekaźniki na wyjściach wzmacniacza, zanim jeszcze zostanie odcięte zasilanie całego układu.
    Przełączyć wzmacniacz w stan Standby da się jedynie z pilota i można to zrobić albo - jak wspomniał altus1 - trzymając wciśnięty przycisk wyłącznika przez kilka sekund, lub też naciskając (już normalnie, krótko) najpierw jego, a następnie dowolny inny przycisk obsługujący wzmacniacz.
REKLAMA