Jaki tani zestaw płyta główna + procesor Intel będzie pasował do DDR3 1600 i zmieści się w budżecie 350 zł?
Najprościej wziąć płytę na LGA1150 z chipsetem H81 i do niej tani procesor Haswell, np. zestaw za ok. 334 zł: płyta H81 za 166 zł + Intel Celeron G1820 za 168 zł, co mieści się w budżecie i daje gwarancję 3 lata [#14609708] Jeśli możesz dołożyć, lepszym wyborem jest Pentium G3220, bo jest wydajniejszy od Celerona, a nadal pasuje do płyt LGA1150 [#14677433][#14708119] Alternatywnie polecano też MSI B85M-P33 z Pentium G3220 jako sensowny komplet, ale bez podanej ceny zestawu [#14607961] Płyty H81/B85 obsługują procesory Intel Haswell/Haswell Refresh pod LGA1150, a pamięć DDR3 1600 będzie działać bez problemu [#14743016][#14722979]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Piszę tego posta w pewnej sprawie, otóż chciałbym sobie złożyć komputer, lecz nie znam się na tym za bardzo, dlatego piszę tu i proszę was o pomoc.
Czy pomoglibyście mi znaleźć te dwie części (Płyta główna i Procesor)?
Zależałoby mi aby kwota nie przekroczyła 350 zł. Płyta musi obsługiwać RAM DDR3 1600 8GB.
I przydał by się jakiś procesor, najlepiej Intel.
Powiem tak:
boję się troche wziać używana karte ponieważ moze być zepsuta, widzialem tam ze na 7 dni mozna wziac i oddac jednak czesci kupuje na raty (dzisiaj to za tydzien tamto itp)i karta poszła by na ostatni ogien ale wtedy moze juz aukcja sie zakonczyc :C
ps. Czy moj zasilacz ktory podawałem wczesniej uciągnął by ten zestaw(chcialem dodac ze jeszcze dysk bedzie bo zapomnialem wczesniej napisac)
Zamowie czesci z tej strony co podales, wkoncu 15 zl to nie tak duzo a gwarancja sie przyda, polecil bys mi jakąś dobra obudowe? Taka ktora mogla by miec w sobie kilka dodatkowych wiatraczkow,
ps: Bede tu jeszcze pisal jak juz wszystko zamowie i mam pytanie czy pomoglibyscie mi to potem jakos zlozyc w calosc? A, i wiem ze procesor trzeba czyms smarowac czy to bedzie dolaczone do procesora czy to trzeba dokupic?
Do czego m być ten komputer ?
Jak do internetu i filmów to integra wystarczy, jeśli także do gier to weź coś innego niż nVIDIA Quadro bo ta karta do gier się nie nadaje.
Za 170-180zł nie kupisz porządnej karty do gier, a już na pewno nie nowej. W tym budżecie szukałbym używanej HD5770 lub HD6770, w coś tam już da się pograć.
To mniej więcej takiej karty Kolega potrzebuje. Niskie/średnie detale na tej karcie przy rozsądnej rozdzielczości będą właśnie prezentować się w sam raz. To nie jest już bardzo wydajna karta.
Szczerze wątpię, czy do 200 zł znajdziesz płytę z możliwością podłączenia trzech lub więcej wentylatorów, oprócz wyżej wymienionej MSI. Ale jeśli kupisz tą Gigabyte za ~165 zł, to zawsze możesz dokupić kontroler/hub wentylatorów (kilkadziesiąt złotych) lub przejściówki na MOLEX (kilka złotych), co pozwoli ci podłączyć więcej wentylatorów.
Czy pod ta płytę za 208 zl która masz będą pasowały wcześniejsze rzeczy? Zasilacz karta graf. Procek ? I na co powinny być wiqtraczki ustawione? Bo nie wiem czy mi potrzebna lepsza płyta ;/
Najczęściej, optymalnie byłoby mieć dwa wentylatory, jeden z przodu, a drugi z tyłu, choć to zależy od podzespołów. A na co powinny być ustawione, to już czasami trochę zależy od obudowy. Wentylator z przodu wpycha zimne powietrze głównie na dysk oraz ewentualnie kartę graficzną. Wentylator z tyłu ma za zadanie wyciągać ciepłe powietrze głównie z okolic procesora i sekcji zasilania płyty głównej.
Generalnie, póki co, do twojej konfiguracji w zupełności wystarczą dwa wentylatory.
Tylko pamiętaj, że te małe i niedrogie (do 100 zł) obudowy, zazwyczaj mają niewielkie możliwości rozbudowy o kolejne wentylatory (najczęściej po jednym z przodu i z tyłu, czasami dodatkowo dwa na boku). Istnieją też małe obudowy mATX, odrobinę droższe od wyżej wymienionych Zalmanów i SilentiumPC, gdzie możesz władować pięć a nawet sześć wentylatorów, na przykład Xigmatek Spirit M za około 120 zł czy Cooler Master N200 (posiadam taką ) za około 140 zł.
Podłączając wentylatory pod płytę główną, masz możliwość sterowania obrotami (choć np. w tym ASRock H81M-GL jedno gniazdo 3-pin jest fabrycznie bez kontroli obrotów).
W przypadku gdy wykorzystasz wszystkie miejsca na płycie głównej na podłączanie wentylatorów i np. skorzystasz z przejściówki MOLEX -> 3/4-pin aby móc wpiąć kolejne wentylatory, to stracisz dla nich możliwość kontroli obrotów (będziesz mógł jedynie ustawić napięcie "na sztywno" - 5V, 7V lub 12V, w zależności od tego co oferuje przejściówka).
Z kolei jeśli zakupisz kontroler obrotów, to tam zazwyczaj masz możliwość podpięcia kilku wentylatorów i płynnego kontrolowania ich prędkości. Na przykład:
http://allegro.pl/aab-cooling-fc4-regulator-obrotow-wentylatora-i4872693370.html
Z tym hubem to mi się trochę porąbało Myślałem o obudowach. Kilka obudów jest już fabrycznie wyposażone w takie huby (które podłącza się pod wtyczkę MOLEX) dające możliwość dodatkowego podpięcia kilku wentylatorów, jednak nie dają one możliwości kontroli prędkości wentylatorów.
Budżetowe, ale niezłe obudowy, które mają dobre możliwości rozbudowy systemu chłodzenia oraz dodatkowo posiadają kontroler obrotów wentylatorów, kosztują od około 150 zł - na przykład Zalman Z3 czy SilentiumPC Brutus M25. Wtedy jeśli będzie trzeba, to część wentylatorów możesz podłączyć pod płytę główną (np. 2-3), a resztę pod kontroler w obudowie (np. 2-3).
EDIT
Jeszcze ASRock H81M-DGS R2.0 (~170 zł) ma możliwość podpięcia trzech wentylatorów.
Użytkownik poszukiwał płyty głównej z obsługą RAM DDR3 1600 MHz oraz procesora Intel w budżecie do 350 zł. W odpowiedziach zaproponowano kilka zestawów, w tym płyty główne MSI H81M-P33 oraz ASRock H81M, a także procesory Intel Pentium G3220 i Core i3 540. Dyskutowano również o możliwościach rozbudowy, zasilaczach oraz kartach graficznych, sugerując modele takie jak nVIDIA Quadro FX1800 oraz Radeon R7 250X. Użytkownik był zainteresowany również obudową, wentylatorami oraz chłodzeniem procesora. Wskazano na różnice między chipsetami H81 a B85 oraz na znaczenie aktualizacji BIOSu dla kompatybilności z nowszymi procesorami. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.