logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kodak - RVG 5000 nie wykonuje zdjęć -prawdopodobnie kable

mk1234567 11 Kwi 2015 11:56 5166 22
REKLAMA
  • #1 14608071
    mk1234567
    Poziom 10  
    mam RVG 5000 od kodaka i tam prawdopodobnie padły kabelki , bo znając życie lekarze u mnie jak nie ich sprzęt nie za bardzo delikatnie się z nim obsługiwali ...

Problemy z RVG były od ok 6 mies wstecz- jednak wystarczyło zmienić ułożenie przewodu USB i spokojnie zdjęcie było wykonywane. Jednak od ok tygodnia PC nie widzi czujnika i nie mogę wykonać zdjęcia.

Czujnik kupiłem od Optidentu- ale dzwoniąc do mnie Pani mnie wyśmiała i od razu zasugerowała nowy czujnik - mało poważnie mnie z miejsca potraktowała jak na klienta ,który kupił od nich urządzenia za 50k zł...

Mam pytanie - czy ktoś jest w stanie sprawdzić moją RVG pod kątem kabelków ? Albo znałby kogoś kto mógłby się zająć naprawą ?
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 14614623
    PiotrDSerwis
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    To nie urok lekarza tylko urok tych radiowizjografii, nie pierwsza taka usterka i nie ostatnia. Podejście firmy też standardowe...
    W którym miejscu ruszenie kablem poprawiało wcześniej sytuację: przy czujniki czy dalej?
  • REKLAMA
  • #3 14614862
    mk1234567
    Poziom 10  
    Powiedzmy,że wiem,jak lekarze obnoszą się z nieswoim sprzętem..to trochę jak z autem służbowym :) jeżeli chodzi o miejsce mi się wydaje,że był cały czas poprawiany przy wejściu usb , dlatego myślę intensywnie nad obcięciem kabla i zrobieniem końcówki , ale jeszcze na wszelki wypadek się zapytam w jakim miejscu było poprawiany kabel od RVG ,bo był u mnie w 2 gabinecie
  • REKLAMA
  • #4 14616325
    mk1234567
    Poziom 10  
    Podpytałem lekarzy i twierdzą,że manipulacja kablem przy czujniku dawała jakieś rezultaty
  • REKLAMA
  • #5 14617859
    PiotrDSerwis
    Poziom 15  
    Jak przy czujniku kabel jest uszkodzony, to sprawa wygląda kiepsko
  • #6 14617925
    mk1234567
    Poziom 10  
    Jakie prognozy ?
  • #7 14617977
    fernandosucre
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 204
    Kiepskie! Są firmy które to naprawiają nawet optident wysyła takie czujniki do naprawy. Sami tego nie robią. Oczywiście taki czujnik nie wygląda już jak przed naprawą, gdyż jest rozcinany i klejony. Radzę zainwestować w skaner płyt fosforowych. Zalety to różne rozmiary płytek, cienkie i elastyczne jak klisza, nowa płytka w razie uszkodzenia to koszt max 350 zł, mobilność gdyż nie ograniczają nas żadne kabelki, za wadę można uznać brak możliwości powtórki zdjęć, gdyż po ekspozycji płytkę wyjmuje się z ust pacjenta i skanuje w razie błędnie wykonanego zdjęcia trzeba ponownie wykonać wszystkie czynności z pozycjonowaniem pacjenta i rtg. Oczywiście płytki są wielokrotnego użytku.
  • #8 14618050
    mk1234567
    Poziom 10  
    hmm czy ktoś z kolegów ma namiary do firm,które się takimi rzeczami zajmują ? Bo trochę mi szkoda wyrzucić czujnik za 10k do kosza ...

Nie powiem ,zaciekawił mnie temat tych płytek ,ale pierwszy raz się z nimi spotykam, jak to wygląda w praktyce ?
  • #9 14618304
    fernandosucre
    W praktyce wygląda to mniej wiecej tak że rok temu demontowałem skaner z 95 roku w dalszym ciągu sprawny tylko już wygląd zewnętrzny zalatywał poprzednią epoką i tylko z tego powodu dr zdecydowała się na wymianę sprzętu. Czujnik który Pan używa teraz nie wytrzymuje 10 lat. Skaner godny polecenia to vista scan durr dental oraz digora soredexa innych nie polecam. Co do firmy naprawiajacej czujniki dla optident to nie znam nazwy i jakoś mnie to nie interesuje ze względu na wygląd poklejonych czujników po naprawie. Szczerze to wstyd takie coś wkładać pacjentowi do ust. Więcej informacji odnośnie skanera proszę na priv, gdyż nie chce szerzyć reklamy.
  • #10 14619409
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 648
    mk1234567 napisał:
    hmm czy ktoś z kolegów ma namiary do firm,które się takimi rzeczami zajmują ? Bo trochę mi szkoda wyrzucić czujnik za 10k do kosza ...

Nie powiem ,zaciekawił mnie temat tych płytek ,ale pierwszy raz się z nimi spotykam, jak to wygląda w praktyce ?

Wpisać w gogle "skaner płyt obrazowych" lub "płyty obrazowe".
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #11 14619422
    mk1234567
    Poziom 10  
    Wasilkowski napisał:
    Dziękuję za poradę ,sam to już zrobiłem wczoraj ,jak nie zauważył kolega pytam o praktykę ,a nie o teorię ...
  • #12 14619430
    Łukasz_W

mk1234567 napisał:
    Wasilkowski napisał:
    Dziękuję za poradę ,sam to już zrobiłem wczoraj ,jak nie zauważył kolega pytam o praktykę ,a nie o teorię ...

Ale co dokładnie rozumiesz przez praktykę? Bo uważam, że to co na goglach wyczerpuje temat. Mogę co najwyżej odesłać jeszcze na Infodent24 do działu techdent albo youtube, ale nie będę podawał bezpośrednich linków do artykułów.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #13 14619440
    mk1234567
    Poziom 10  
    Wasilkowski napisał:
    Ale co dokładnie rozumiesz przez praktykę?

Chodzi mi głównie o awaryjność , jak już tutaj napisal kolega fernandosucre , jakość zdjęć , oraz przede wszystkim o cenę takiego rowiązania, gdyż nie ukrywajmy cena też trochę odgrywa rolę przy wyborze rozwiązań do ganinetu . Dotychczas cały czas pracuję na RVG od Kodaka i Planmeca - nie narzekam na nie, tylko z tym kodakiem mam problem.

Z tego co widziałem to wadą rozwiązania jest czas wywoływania 10s i jeżeli zdjęcie nie wyjdzie to trzeba jeszcze raz ustawiać pozycjomer. Czy coś z wad jeszcze się znajdzie ?
  • #14 14619470
    Łukasz_W

mk1234567 napisał:
    Wasilkowski napisał:
    Ale co dokładnie rozumiesz przez praktykę?

Chodzi mi głównie o awaryjność , jak już tutaj napisal kolega fernandosucre , jakość zdjęć , oraz przede wszystkim o cenę takiego rowiązania, gdyż nie ukrywajmy cena też trochę odgrywa rolę przy wyborze rozwiązań do ganinetu . Dotychczas cały czas pracuję na RVG od Kodaka i Planmeca - nie narzekam na nie, tylko z tym kodakiem mam problem.

Z tego co widziałem to wadą rozwiązania jest czas wywoływania 10s i jeżeli zdjęcie nie wyjdzie to trzeba jeszcze raz ustawiać pozycjomer. Czy coś z wad jeszcze się znajdzie ?

Mowa o sprzęcie Dürr Dental.
    Ceny skanerów zaczynają się od około 22 tysięcy złotych. Są droższe od czujników, to prawda.
    Skaner jednak nie jest narażony na uszkodzenia jak czujnik.
    Najczęstszą przyczyną uszkodzenia płyt jest rozwarstwienie spowodowane wilgocią bądź niewłaściwym ich używaniem, złamania oraz wytarcia. Przykładowy koszt czterech płyt rozmiaru 2 to około 1100 zł.
    Jeśli chodzi o uszkodzenia sprzętu to ich przyczyną jest używanie nieoryginalnych akcesoriów (folie ochronne), brak regularnej konserwacji polegającej na czyszczeniu ustalacza, oraz, na co użytkownik nie ma za bardzo wpływu, lokatorzy którzy mogą zostawić jakiś ślad po sobie (pajęczyna na szczelnie lasera).
    Czas skanowania na poziomie 10 sekund jest dość mocno zaniżony i dotyczy prawdopodobnie niskich rozdzielczości.
    Dla 25-40 par linii i płyty w rozmiarze 2 wynosi od około 30 do 50 sekund.
    Tak, jeśli zdjęcie nie wyjdzie należy jeszcze raz pozycjonować pacjenta. Tak jak przy analogu.
    Jakość zdjęć? Dla skanera, który radzi sobie z większą niż 20 par linii rozdzielczością oraz wysoką skalą szarości dużo lepsza. Mowa o suchym porównaniu technologii.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #15 14620890
    fernandosucre
    Co do ceny to jak porównamy czujnik z dwoma czujnikami do skanera z dwoma rozmiarami płytek to skaner wychodzi sporo taniej. Co do awaryjności to praktycznie sprzęt bezawaryjny. Kolega Wasilkowski ma sporą wiedzę na temat skanerów wiec pewnie wyczerpie temat do granic możliwości. Wszystkim moim klientom od zawsze polecam skanery i satysfakcja 100 procentowa.
  • #16 14620916
    mk1234567
    Poziom 10  
    Dziękuję Panom za odpowiedź - musiałbym takie rozwiązanie zobaczyć na własne oczy i przetestować osobiście- wiadomo, co innego zobaczyć na yt , przeczytać ,a zobaczyć.

Jedynie co mnie martwi poza wyżsżą , startową ceną jest ten czas "wywoływania" zdjęcia- 30-40s to jest znaczny regres ws. do RVG...
  • #17 14622062
    Łukasz_W

mk1234567 napisał:
    Dziękuję Panom za odpowiedź - musiałbym takie rozwiązanie zobaczyć na własne oczy i przetestować osobiście- wiadomo, co innego zobaczyć na yt , przeczytać ,a zobaczyć.

Jedynie co mnie martwi poza wyżsżą , startową ceną jest ten czas "wywoływania" zdjęcia- 30-40s to jest znaczny regres ws. do RVG...

Ujmę to tak - albo zależy nam na dobrej diagnostyce i poświęcamy czas na prawidłowe ustawienie pacjenta wraz z "odbiornikiem" albo tłuczemy masówkę i robimy pacjentowi 5 ekspozycji pod rząd bo nie trafiliśmy/dobraliśmy złe parametry/lubimy robić dużo zdjęć/zależy nam na czasie.

Prawidłowe przygotowanie płyty obrazowej wygląda tak:
    - wkładamy płytę do osłonki światłochronnej
    - dezynfekujemy osłonkę przed umieszczeniem całości w jamie ustnej pacjenta
    - pozycjonujemy samą płytę, jeśli jesteśmy "pro", albo posiłkujemy się pozycjonerami
    - wykonujemy ekspozycję
    - wyjmujemy płytę w folii z jamy ustnej i dezynfekujemy przed oderwaniem paska zabezpieczającego
    - zrywamy wyżej wymieniony pasek i tak przygotowaną płytę w osłonie dopiero możemy zeskanować

Całość procesu oscyluje, przy odrobienie wprawy, w okolicach 60 sekund (razem ze skanowaniem).

Należy pamiętać, że większość czujników RVG jest sprzedawana w rozmiarze 1 na co mało osób zwraca uwagę. To tak na marginesie.
    Zaawansowany skaner pracuje z formatami od 0 do 4 co może nam zwiększyć pole manewru w trudno dostępnych miejscach, lub rozszerzyć możliwości diagnostyczne.
    Jeśli komuś wystarcza czujnik nie widzę powodu, dla którego miałby z niego rezygnować.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #18 14622884
    PiotrDSerwis
    Poziom 15  
    @fernandosucre skoro chwalisz Soredexa, to powinieneś chwalić jeszcze 2 firmy, bo mają te same skanery, bez wnikania kto jest producentem.
    Durr natomiast sam nie robi rentgenów, wątpię też w samodzielną produkcję skanerów. Na marginesie, nie twierdzę, że to szrot.
    Skanery Soredexa, Instrumentarium czy Gendexa skanują płytkę w czasie 5sek.
    Co do ceny, skanery można dostać już od 19,5 tys zł a nie 22 tys.
  • #19 14622918
    Łukasz_W

PiotrDSerwis napisał:
    Durr natomiast sam nie robi rentgenów, wątpię też w samodzielną produkcję skanerów.

RTG to produkcja Vatech'u na wymaganiach Duerr'a, które i tak są składane w Niemczech.
    Co do skanerów, rozumiem, że odwiedzałeś fabrykę i wszystko wiesz.
    PiotrDSerwis napisał:
    Na marginesie, nie twierdzę, że to szrot.

To miłe.
    PiotrDSerwis napisał:
    Skanery Soredexa, Instrumentarium czy Gendexa skanują płytkę w czasie 5sek.

Przy jakiej rozdzielczości, skali szarości i wielkości płyty?
    PiotrDSerwis napisał:
    Co do ceny, skanery można dostać już od 19,5 tys zł a nie 22 tys.

Mowa była o Duerrze z cztero letnią gwarancją.
    Poza tym chcąc zapewnić właściwą obsługę urządzenia przez serwis nie można się szarpać o każdą złotówkę. Jak ktoś sprzedaje taniej - spoko. Jak później wygląda serwis - widać w pierwszym poście.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #20 14623139
    mk1234567
    Poziom 10  
    Wasilkowski napisał:
    Jak ktoś sprzedaje taniej - spoko. Jak później wygląda serwis - widać w pierwszym poście.

Ja,jak kupowałem RVG to nie przycinałem na kosztach.. ale na Optident nie poradzę

I jak to wygl. w innych firmach czas skanowania na jakość ?
  • #21 14623176
    Łukasz_W

Nie będę robił reklamy ani antyreklamy. Specyfikacja sprzętu też nie jest w stanie oddać jakości zdjęć.
    Najlepiej osobiście porównać urządzenia i efekty uzyskiwane przez lekarzy. I nie oglądać zdjęć pokazowych, bo te zawsze są znakomite.

I nie chodzi mi o ograniczenie kosztów przez kupującego, tylko o zaniżanie marży przez sprzedawców, po czym później widać tego efekty.
    Pytanie, czy oszczędzanie na sprzęcie 2000 zł jest opłacalne na dłuższą metę.
    W RVG Duerr'a przewód czujnika jest wymienny. Urządzenie jest jednak droższe o około 2-3 tysiące od konkurencji.

Zdjęcia z radiowizjografii MyRay:
    Kodak - RVG 5000 nie wykonuje zdjęć -prawdopodobnie kable Kodak - RVG 5000 nie wykonuje zdjęć -prawdopodobnie kable Kodak - RVG 5000 nie wykonuje zdjęć -prawdopodobnie kable

Zdjęcia ze skanera VistaScan Mini i Combi (płyty używane w dużej przychodni, widać ślady zużycia o których mówiłem wcześniej):
    Kodak - RVG 5000 nie wykonuje zdjęć -prawdopodobnie kable Kodak - RVG 5000 nie wykonuje zdjęć -prawdopodobnie kable Kodak - RVG 5000 nie wykonuje zdjęć -prawdopodobnie kable Kodak - RVG 5000 nie wykonuje zdjęć -prawdopodobnie kable Kodak - RVG 5000 nie wykonuje zdjęć -prawdopodobnie kable

Radiowizjografia Gendex GX700:
    Kodak - RVG 5000 nie wykonuje zdjęć -prawdopodobnie kable Kodak - RVG 5000 nie wykonuje zdjęć -prawdopodobnie kable Kodak - RVG 5000 nie wykonuje zdjęć -prawdopodobnie kable Kodak - RVG 5000 nie wykonuje zdjęć -prawdopodobnie kable Kodak - RVG 5000 nie wykonuje zdjęć -prawdopodobnie kable Kodak - RVG 5000 nie wykonuje zdjęć -prawdopodobnie kable

Vatech EzSensor

Digora Optima firmy Soredex:
    Kodak - RVG 5000 nie wykonuje zdjęć -prawdopodobnie kable Kodak - RVG 5000 nie wykonuje zdjęć -prawdopodobnie kable Kodak - RVG 5000 nie wykonuje zdjęć -prawdopodobnie kable Kodak - RVG 5000 nie wykonuje zdjęć -prawdopodobnie kable Kodak - RVG 5000 nie wykonuje zdjęć -prawdopodobnie kable Kodak - RVG 5000 nie wykonuje zdjęć -prawdopodobnie kable Kodak - RVG 5000 nie wykonuje zdjęć -prawdopodobnie kable Kodak - RVG 5000 nie wykonuje zdjęć -prawdopodobnie kable Kodak - RVG 5000 nie wykonuje zdjęć -prawdopodobnie kable Kodak - RVG 5000 nie wykonuje zdjęć -prawdopodobnie kable

Postaram się dodać niebawem zdjęcia z innych czujników i skanerów.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • Pomocny post
    #22 14624394
    PiotrDSerwis
    Poziom 15  
    @Wasilkowski nie nadymaj się tak, w fabryce nie byłem, tylko to żaden argument (pisałem, że domniemuję a nie, że wiem) bo pokażą i powiedzą nam tyle ile chcą. A że składany w Niemczech... tyle wiemy i tyle mamy wiedzieć. Skoro rentgen, jak piszesz, jest Vatechowski to równie dobrze skaner może być robiony przez zewnętrznego producenta i składany w Niemczech (wtedy kraj pochodzenia jest "Niemcy")
    To, że dla Ciebie nie istnieją inne firmy poza Durrem to tajemnica poliszynela. A to taki sam sprzęt jak innych, renomowanych firm. Tylko za Durra zawsze płaciło się więcej. Niewątpliwą zaletą na chwilę obecną jest możliwość skanowania płyt w rozmiarze "4"
    Czas skanowania na poziomie 5 sek. jest podany dla płytki "3", rozdzielczość 60 mikro, skala 16 bit.

Co do reszty, czyli niech obraz świadczy o sprzęcie i zdjęciach demonstracyjnych, zgadzam się z Tobą.

@fernandosucre rozcinanie czujnika i ponowne składanie do tej samej obudowy, tego żaden serwis nie powinien robić. Nawet Optident, z tego co się orientuję nie podejmuje się napraw w obrębie czujnika. W taki wypadku wysyłają do Trophego a lekarzowi "sprzedają" nowy z obniżoną ceną. Ale już z roczną gwarancją a nie dwuletnią (chyba, że coś zmienili)
    Tyle spamowania
  • Pomocny post
    #23 14624440
    Łukasz_W

PiotrDSerwis napisał:
    @Wasilkowski nie nadymaj się tak, w fabryce nie byłem, tylko to żaden argument (pisałem, że domniemuję a nie, że wiem) bo pokażą i powiedzą nam tyle ile chcą. A że składany w Niemczech... tyle wiemy i tyle mamy wiedzieć. Skoro rentgen, jak piszesz, jest Vatechowski to równie dobrze skaner może być robiony przez zewnętrznego producenta i składany w Niemczech (wtedy kraj pochodzenia jest "Niemcy").

Nie nadymam, stwierdzam fakt. Ja nie gadam, że konkurencja robi sprzęt w garażu i chciałbym, aby działało to też w drugą stronę. Duerr'em się zajmuję i o Duerr'ze będę mówił. Dlatego nie kwestionuję innych urządzeń. Elektronika jest robiona na miejscu w fabryce, zaś elementy elektroniczne pochodzą z Taiwanu i okolic co żadną tajemnicą nie jest.
    Lutowane są też w Niemczech.

PiotrDSerwis napisał:
    To, że dla Ciebie nie istnieją inne firmy poza Durrem to tajemnica poliszynela. A to taki sam sprzęt jak innych, renomowanych firm. Tylko za Durra zawsze płaciło się więcej.

Taką sobie wymyśliłem specjalizację.

PiotrDSerwis napisał:
    Czas skanowania na poziomie 5 sek. jest podany dla płytki "3", rozdzielczość 60 mikro, skala 16 bit.

Duerr przy około 30 sekundach skanuje 12,5μm.
    Pokażesz zdjęcia bo ja nie mam dostępu? A chciałbym porównać rzeczywistą jakość.

Czasy skanowania podane zgodnie ze specyfikacją urządzenia:
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS

Podsumowanie tematu

Problem z radiowizjografią Kodak RVG 5000, polegający na braku możliwości wykonania zdjęć, może być spowodowany uszkodzeniem kabli, szczególnie w okolicy złącza USB. Użytkownik zauważył, że wcześniejsze manipulacje kablem przy czujniku przynosiły poprawę, jednak obecnie komputer nie wykrywa czujnika. Wskazano, że uszkodzenia kabli są częstym problemem w tego typu urządzeniach. Sugerowano również, że naprawa czujnika jest możliwa, ale wiąże się z jego rozcinaniem i klejeniem, co może wpływać na estetykę. Alternatywnie, rozważano inwestycję w skanery płyt obrazowych, które oferują większą mobilność i niższe koszty eksploatacji, mimo dłuższego czasu skanowania. Użytkownik poszukiwał informacji o firmach zajmujących się naprawą czujników oraz praktycznych doświadczeń z nowymi rozwiązaniami. Wskazano, że skanery, takie jak Dürr Dental, mogą być bardziej niezawodne, a ich koszt jest wyższy, ale długoterminowo mogą okazać się bardziej opłacalne.

Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA