Witam, telefon zakupiony w UK w sieci 3 na kontrakt. Plan był taki, aparat miał być przeznaczony dla córki mieszkającej w Hiszpanii, karta miała zostać w uk przeznaczona dla młodszego syna który to ma już swój aparat. Wysłałam córce telefon bez karty, nie aktywowałam karty ani IPhona ( kartę dostałam osobno zapakowaną, nigdy jej nawet nie włożyłam do telefonu). Telefon doszedł i zong... próba zapakowania hiszpańskiej karty z sieci Joygo ... niekompatybilna. Zadzwoniłam do 3 aby sie upewnić co do simlocka.... pan powiedział że wszystko co włożę powinno działać. Córka miała kartę Vodafone UK i tu dziwne zadziałalo.... tz dało się aktywować IPhona (ponoć to nie możliwe bez macierzystej karty) ale dzwonić już nie, brak sieci. Uznałyśmy, że potrzebna jest macierzysta karta z 3 wiec wysłałam, dziś doszła i znowu zong.... karta niekompatybilna. Jak to możliwe? Czy możliwe, że ta karta Vodovone coś namieszała, czy może coś innego? Próbowała przywrócić ustawienia fabryczne, instalować jakieś aktualizacje i nic nie pomaga. Myślę, że błędem było to, że nie aktywowałam telefonu tu na miejscu w UK albo cos trefny ten telefon.Bardzo proszę o pomoc jak ewentualnie to odkręcić... dodatkowo trudno bo obie nie znamy się na tym kompletnie. Może ktoś miał podobną sytuację. Będę ogromnie wdzięczna i może przy okazji się czegoś naucze o Iphonie. Pozdrawiam
Dodano po 57 [minuty]:
Małe sprostowanie, właśnie się okazało, że telefon działa na karcie Vodafon UK, ma zasieg i smsy z UK dochodza na ten numer bez problemu. Może się na tym nie znam ale kupiłam go w sieci 3 i pan powiedział, że jest bez simlocka wiec czemu tylko na Vodafonie działa?
Dodano po 57 [minuty]:
Małe sprostowanie, właśnie się okazało, że telefon działa na karcie Vodafon UK, ma zasieg i smsy z UK dochodza na ten numer bez problemu. Może się na tym nie znam ale kupiłam go w sieci 3 i pan powiedział, że jest bez simlocka wiec czemu tylko na Vodafonie działa?