logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować zaawansowane opcje BIOS w Lenovo Y510P (wersja 3.0.8)?

LipnyUser 15 Kwi 2015 14:36 4842 4
REKLAMA
  • #1 14619314
    LipnyUser
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie mam pytanie odnośne bios'u w laptopie Lenovo Y510P. Mianowicie mam podstawowe informacje w biosie i praktycznie nic nie da się w nim skonfigurować - jest podstawowe ( robiłem update - versja 3.0.8). Robił ktoś odblokowanie tego bios'u? Prosiłbym o pomoc w zrobieniu unlocka.
  • REKLAMA
  • #2 14619629
    Kroovka
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    LipnyUser napisał:
    Witam serdecznie mam pytanie odnośne bios'u w laptopie Lenovo Y510P. Mianowicie mam podstawowe informacje w biosie i praktycznie nic nie da się w nim skonfigurować - jest podstawowe ( robiłem update - versja 3.0.8). Robił ktoś odblokowanie tego bios'u? Prosiłbym o pomoc w zrobieniu unlocka.

Masz takie opcje dostępne, jakie przewidział producent tego laptopa. Nie ma raczej czegoś takiego jak unlocker do biosu. Możesz natomiast natknąć się na alternatywny firmware, gdzie ktoś dorobił dodatkowe funkcje, ale w przypadku biosów raczej rzadko spotykam alternatywne wersje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 14621310
    Kroovka
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    LipnyUser napisał:
    przy poszukiwaniach znalazłem taki link oraz film:

To nie jest unlocker tylko alternatywny bios, o którym Ci pisałem "dla tych co nie podoba się polityka Lenovo" (...) For those who don't like the restrictions Lenovo put on their system, here's a BIOS mod that will get you back at least some of the freedom you should have over your own hardware.

Ładujesz to normalnie jako update biosu. A ponieważ nie jest to oryginalny bios producenta to teoretycznie nie przysługuje Ci naprawa w ramach gwarancji gdy coś pójdzie nie tak.
    Update biosu wykonuje się albo z poziomu biosu, albo trzeba stworzyć bootowalną dyskietkę (pendrive) do tego celu. Najlepiej gdybyś pobrał sobie jakiś oficjalny bios producenta do twojego sprzętu - tam będziesz miał dokładną instrukcję co i jak wykonać.
  • #5 14622351
    LipnyUser
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Gdy robiłem update wystarczyło pobrać plik exe na pulpit i go odpalić. Komputer uruchomił się ponownie i bios się updatował.
REKLAMA