logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co to jest i do czego służy śrubka na reduktorze lpg Lovato

pan_kotek 22 Maj 2005 20:40 94235 30
REKLAMA
  • #1 1516259
    pan_kotek
    Poziom 20  
    Ocena: 115
    Witam
    Do czego służy ta mała mosiężna śrubka na reduktorze ,gazownik cos bełkotał na temat ilości dostarczanego gazu,ale gdy go przycisnąłem to się wybronił ,że tego nie wolno dotykać i że on nie ma czasu.

P.S. jak się to reguluję i co dokładnie daje regulacja

Załączam zdjęcie a na nim śrubka jest zaznaczona kółkiem i strzałką
    Załączniki:
    • Co to jest i do czego służy śrubka na reduktorze lpg Lovato 51737536.jpg (46.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1516463
    autoel
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Czułość reduktora, albo jak kto woli wydatek reduktora, gazownik miał o tyle rację że bezmyślne kręcenie tą śróbką może totalnie "rozjechać" instalację.
  • #3 1516527
    pan_kotek
    Poziom 20  
    czyli jak totalnie ją skręcimy to uzyskamy mułowatą reakcję na szybkie naciśnięcie pedału "gazu"?
  • #4 1519284
    autoel
    Poziom 26  
    Jak skręcimy, będzie nie tylko mułowato ale i bardzo gorąco czego nie lubi głowica (a szczegulnie zawory i ich gniazda), a jak odkręcimy zbyt mocno będzie żarł jak hipopotam.
  • #5 1519439
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    nie wiem czy kolega wie co mowi bo to sie w ogole kupy nie trzyma!
    ta srubka jest od ustalania wolnych obrotow, z kolei ta plastikowa do ustalania cisnienia wyjsciowego z parownika na przewod podajacy gaz dalej do mixera a ta plastikowa na dole do spuszczania brudu z parownika. dalej na przewodzie gazowym masz srube ktora regulujesz ilosc gazu do spalania-im mniejsza dawka powoduje ze auto jest mulowate a tym samym tez duzo pali bo musisz bardziej go bujac na biegach nizszych przed wlaczeniem wyzszego, no i glowica wraz z zaworami to odczuje bardziej, z kolei zbyt duze wykrecenie tej sruby powoduje duze spalanie
  • #6 1520617
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Jedno jest pewne ze jak nie masz pojecia to zostaw ja w spokoju jak ci auto jezdzi a jak przestanie to jedz i wyreguluj instalacje u gazownikow, w koncu oni tez musza z czegos zyc.
    Pozdrawiam.
  • #7 1522183
    autoel
    Poziom 26  
    Cytat:
    nie wiem czy kolega wie co mowi bo to się w ogole kupy nie trzyma!
    ta srubka jest od ustalania wolnych obrotow, z kolei ta plastikowa do ustalania cisnienia wyjsciowego z parownika na przewod podajacy gaz dalej

LOVATO z którymi miałem doczynienia do tej pory zawsze miały na mosiężnej wydatek a na plastikowej wolne obr.,na przewodzie śróba -tylko w przypadku I-gen, w II- silniczek krokowy i sterownik który pod dyktando sondy ustala skład mieszanki, więc przy prawidłowym ustawieniu wydatku reduktora ma być zawsze odpowiednia.
  • REKLAMA
  • #8 1535631
    siemka
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    autoel napisał:
    LOVATO z którymi miałem doczynienia do tej pory zawsze miały na mosiężnej wydatek a na plastikowej wolne obr.

Chyba na jamajce :-).
    Od zawsze Lovato miało na mosiężnej śrubie regulację tzw. układu obejściowego czyli wypływu gazu z reduktora bez udziału podciśnienia z przewodu ssącego czyli tzw. wolne obroty a na plastikowej wydatek reduktora czyli stosunek ilości wypływającego gazu do wartości podciśnienia z przewodu ssącego w całym zakresie pracy.
  • #9 1535842
    Radeon 24
    Poziom 24  
    Ocena: 192
    Witam!! Panowie, moze zdecydujcie sie i dajcie konkretna, pewna odpowiedz bo ten temat tez mnie baaardzo ciekawi i interesuje. Pozdrawiam!!
  • #10 1535927
    siemka
    Poziom 12  
    jest tak jak napisałem: mała metalowa śrubka - wolne obroty, plastikowa, większa - wydatek parownika.
    jak nie wierzysz to sprawdź to sam: jak masz parownik tzw. elektronik to jak włączasz zapłon to przez chwile przy parowniku syczy - to wypływa gaz przez układ obejściowy (wolnych obrotów). zakręć metalową śrubkę (licząc obroty abyś mógł powrócic do poprzedniego ustawienia) włącz zapłon i co? i nic - gaz nie syczy, odkręć spowrotem metalową śrubkę i zakręć plastikową. i ponownie włącz zapłon, i co? syczy. to jednoznacznie wskazuje, że metalowa śrubka jest od regulacji układu obejściowego (wolnych obrotów) natomiast plastikowa jest do czego innego, w naszym przypadku do ustalania napięcia wstępnego sprężyny zaworu regulacji przepływu II stopnia reduktora czyli tzw. wydatku reduktora.
  • #11 1536805
    pan_kotek
    Poziom 20  
    Wiecie co , gazownik kręcił tą dużą plastikową śrubką na parowniku ,żeby zwiększyć obroty,sam widziałem,do małej mosiężnej wcale się nie dotykał :).
    Faktycznie mała mosiężna zakończona jest ostrym szpicem i łączy w pewien sposób dwie komory,zaś plastikowa naciąga lekko membranę
  • Pomocny post
    #12 1537619
    siemka
    Poziom 12  
    bo może nawet nie wie dokładnie do czego ta mała metalowa śrubka służy :-) ale gwarantuje, że jest tak jak mówię. przy kręceniu plastikową obroty będa się zmieniać bo przecież zmieniasz wydatek reduktora w całym zakresie jego pracy poczynając od wolnych obrotów.
    regulację powinno przeprowadzić się następująco: zakręcasz plastikową, odpalasz silnik na wolnych obrotach i ustawiasz metalową śrubką skład mieszanki nieco uboższy od docelowego (współczynnik lambda 0,9), następnie odkręcasz plastikową do momentu lekkiego wzbogacenia mieszanki (współczynnik lambda 0,95) i regulacja zakończona. potem jeśli jest to instalacja bez silnika krokowego do gazu należało by jeszcze wyregulować zawór dławiący (ten na przewodzie parownik-mikser) ale to już inna bajka.
  • REKLAMA
  • #13 1587361
    bblo
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witaj napisał:
    potem jeśli jest to instalacja bez silnika krokowego do gazu należało by jeszcze wyregulować zawór dławiący (ten na przewodzie parownik-mikser) ale to już inna bajka.

1. To może będziesz kontynuował temat .........chętnie poznamy dalszą regulację I generacji.
    2. Jak ustawić wydatek bez analizatora spalin ??? tzn. przy braku pomiaru lambdy
  • #14 1588853
    pan_kotek
    Poziom 20  
    co do dalszej regulacji to polecam

"krótki poemat na gazu temat" dostępny na kilku serwerach,wystarczy wpisać w google.

używane sondy lambda są dostępne na allegro w cenie ok 50 zł,
    chyba wszystkie mają jednakowy gwint.
  • #15 2993304
    kazik_
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    jak ustawić LPG z softem LCSE A1-V05-ER , prosiłym o dokładna poradę, gdyż jestem słabym gazownikiem. A moze tak jak radzi siemka ??? Bo nie mam pojęcia
  • #16 9092665
    1qazxc1
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Temat stary.
    Ale tak się składa że walczę aktualnie z reduktorem w mojej omedze a 2.0. Silnik 8 zaworowy.
    Potrzebuję go wyregulować,.
    Dziś reduktor rozebrałem w celu sprawdzenia stanu membran.

Moje pytanie brzmi:
    Czy mosiężna śrubka na pewno jest obejściem, bajbasem ??????
    Z tego co ja zauważyłem jest ona zaworem spustowym. Służy tylko do tego aby spuścić gaz znajdujący się w komorze reduktora.
    Kanał który zamyka owa śrubka nie łączy w żaden sposób komór pierwszego i drugiego stopnia.
    Sprawdzam to dzisiaj cały dzień, badając budowę i drogę tego kanału oraz przepływ powietrza w nim.
    Kanał ten łączy komorę drugiego stopnia z otoczeniem.
    NIE JEST ŻADNYM UKŁADEM OBEJŚCIA.

Jak to w końcu jest?
  • #17 9099104
    piotrek power
    Poziom 27  
    Ocena: 195
    Witam.
    No ja się też podłączę do pytania.

Kilka dni temu kupiłem Punto I i mam reduktor Lovato jak na zdjęciu.

Dość dużo mi pali gazu ok. 10l, dla porównania Uno 1,4 mi paliło ok9,5l na BRC przy mniej więcej tej samej trasie, myślałem że Punto będzie mniej paliło ?

No ale odnośnie regulacji, mosiężną śrubkę miałem wkręconą do końca, na wężu 2 obroty, zaś paltikowa była tak ustawiona że jak ją minimalnie próbowałem przykręcać silnik zaczynał na wolnych obrotach chodzić nierówno.
    Tą na wężu również jak przykręcałem nawet o 1/5 obrotu to też zaczyunał chodzić nierówno. Tak więc aby ustabilizować obroty, trzebabyło przykręcać na wężu i odkręcać platikową, albo na odwrót. A mosiężna cały czas wkręcona do końca.

Która śrubka służy do regulacji skłądu mieszanki ??
    W BRC była taka metalowa, jak się wkręcało labda rosła mniejsze spalanie, zaś przy wykręcaniu lambda malała = dynamiczniej i większe spalanie.

Jak jest przy Lovato ?
    Tą metalową jak kręciłem to przy wykręcaniu w pewnym momencie silnik ustabilizował obroty, wziąłem wówczas i dokręciłem o pół obrotu plastikową i na wężu, jak był ciepły chodził dobrze, jednak na zimnym starcił wolne obroty, wziąłem i wykręciłem jeszcze trochę tę mosiężną było ok, dopóki silnik się nie nagrzał, gdy zrobił się ciepły ponownie starcił wolne obroty, minimalnie dokręciłem mosiężną i chodzi ok, tylko ciekawe jak jutro zimny będzie chodził, jak nie będzie wolnych obrotów to chyba zostawię tak jak było wkręcę ją do końca.

Może ktoś się orientuje jak w praktyce, wyregulować ten parownik ?
    Czy ma być ta mosieżna wkręcona do końca, czy nie ?
  • #18 9102833
    elek1977
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    piotrek power mi tez punto 1,1pali 10-11l a opel astra 1,6 pali 11-12 lpg.
  • #19 9103439
    maszan
    Poziom 25  
    Ocena: 133
    1qazxc1 napisał:
    Temat stary.
    Ale tak się składa że walczę aktualnie z reduktorem w mojej omedze a 2.0. Silnik 8 zaworowy.
    Potrzebuję go wyregulować,.
    Dziś reduktor rozebrałem w celu sprawdzenia stanu membran.

Moje pytanie brzmi:
    Czy mosiężna śrubka na pewno jest obejściem, bajbasem ??????
    Z tego co ja zauważyłem jest ona zaworem spustowym. Służy tylko do tego aby spuścić gaz znajdujący się w komorze reduktora.
    Kanał który zamyka owa śrubka nie łączy w żaden sposób komór pierwszego i drugiego stopnia.
    Sprawdzam to dzisiaj cały dzień, badając budowę i drogę tego kanału oraz przepływ powietrza w nim.
    Kanał ten łączy komorę drugiego stopnia z otoczeniem.

NIE JEST ŻADNYM UKŁADEM OBEJŚCIA.

Jak to w końcu jest?

Sruba mosiezna jest bypassem, a do spuszczania mazutu sluzy zaslepka plastikowa na spodzie reduktora na inbus 8.Mosiezna iglica to obejscie dyszy, ktorą przytyka ramie sterowane membrana 2 st .Co do regulacji to bypass mam wykrecony tylko o 1/2 obr a reszta jest wyregulowana naprezeniem membrany czyli srubka radelkowana plastikowa- zuwazylem ze spalanie jest najmniejsze przy malym wyrekreceniu bypass.Naprezenie zas reguluje wg. poematu dla 1 gen a dla 2 gen. najlepiej sprawdza sie sposob " na bable" opisywany nie raz na forum.

piotrek power mosiezna wkrec do oporu i wykrec o 1/2 max 1 obr.Wkrec nagrzany silnik na 3000 i skrecaj srube na wezu az bedzie moment spadku obr - o d tego momentu odkrec o 1/2 do 3/4 obr i zostaw na razie.Potem wolne obroty wyreguluj sruba z boku reduktora :ta szara plastikowa radelkowana .Skrecasz az obr zaczna spadac (zaznacz sobie w ktorym momencie obr zaczely spadac) , potem zacznij odkrecac obr zaczna rosnac a potem znow spadac(za bogato).Od tego miejsca krec w druga strone aby uzyskac max wolne obr czyli musisz zlapac polowe miedzy tymi 2 skrajnymi momentami.Reszta czyli moc, spalanie regulujesz sruba na wezu krecac o kilka stopni registrem.
  • #20 9126236
    piotrek power
    Poziom 27  
    Dzięki za pomoc.
    Jak wykręce więcej tę mosiężną to cały czas coś szumi.

Obecnie wykręciłem ją 1/2 obrotu, a odnośnie platikowej i na węzu to jest pewna zalezność między nimi, jak za dużo wkręcę tę paltikową to aby ustabilizowały sie wolne obroty muszę odkręcić tę na wężu. Zaś jak więcej odkręcę tę paltikową wówczas kręcąc ta na wężu silnik nie zmienia obrotów.

A i jeszcze jedno, jak wkręcę więcej tą platikową a nie odkręcę tej na wężu to silnik wchodzi na obroty ale po zdjęciu nogi z gazu z 3,5-4,5tys obrotów strzela w tłumik, jak wykręcę więcej tą na wężu bądź palastikową wówczas nie strzela.
  • #21 9155674
    piotrek power
    Poziom 27  
    Po tych regulacjach wyszło mi dość duże zużycie gazu.
    Dzisiaj tankowałem gaz, zrobiłem 150km spodziewałem się że wejdzie 10l a weszło 14,5l. Jechałem na trasie 80-85km/h 5bieg ok 2400-2700obr. Specjalnie nagrzewałem samochód na paliwie, aby sprawdzić ile mi weźmie gazu, i wziął wydaje mi się za dużo. Uno 1,4 (silnik już nie był za dobry) na tej samej trasie, przy większej ilości hamowań i przyspieszeń brało mi ok 8,5l LPG. Najmniej 7,8 LPG. Nigdy nie więcej niż 9l. (oczywiście w zimie)

Wziąłem się ponownie za regulacje, ponownie wykręciłem tę mosiężną o ok. 3obroty, tę na wężu przykręciłem o 1/2 obrotu, i plastikową o 2,5 obrotu.

Wróciłem do tej konkiguracji bo jak miałem mosiężną wykręconą to po mieście mi wyszło 9,7l. Tylko strzela w tłumik, jak dodaję gazu i zwalniam pedał przyspieszenia, to szczela w tłumik. Coś jest chyba nie tak, a jak przykręciłem na registerze i tę plastikową czyli teoretycznie mieszanka bardziej uboga, a silnik lepiej mi przyspiesza, szczególnie w dolnym przedziale obrotów, tylko musi być wykręcona mosiężna o 3 obroty w przeciwnym razie silnik zgaśnie, wystarczy teraz posiężną ustawić w pozycji 2,75 oborotu i silnik zaczyna chodzić nierówno, zaś jak by ją jeszcze więcej wykręcił np. 3,25 obrotu to znowu jak zimny będzie chodził nierówno. Tylko nie wiem co z tym szczelaniem w tłumik, jak go kupiłem to już tak szczelał na gazie, na paliwie chodzi normalnie.
  • #22 9156904
    maszan
    Poziom 25  
    No coz skoro chcesz tak kombinowac to kombinuj...ja ci podalem patent sprawdzony oparty na "Poemacie o regulacji gazu" ,ktory sam stosowalem z powodzeniem u siebie i nie tylko .Register sluzy tylko i wylacznie do obr srednich/max ,a srubki na reduktorze do regulacji skladu na wolnych obrotach.
  • REKLAMA
  • #23 9160623
    piotrek power
    Poziom 27  
    maszan napisał:
    piotrek power mosiezna wkrec do oporu i wykrec o 1/2 max 1 obr.Wkrec nagrzany silnik na 3000 i skrecaj srube na wezu az bedzie moment spadku obr - o d tego momentu odkrec o 1/2 do 3/4 obr i zostaw na razie.Potem wolne obroty wyreguluj sruba z boku reduktora :ta szara plastikowa radelkowana .Skrecasz az obr zaczna spadac (zaznacz sobie w ktorym momencie obr zaczely spadac) , potem zacznij odkrecac obr zaczna rosnac a potem znow spadac(za bogato).Od tego miejsca krec w druga strone aby uzyskac max wolne obr czyli musisz zlapac polowe miedzy tymi 2 skrajnymi momentami.Reszta czyli moc, spalanie regulujesz sruba na wezu krecac o kilka stopni registrem.

Dziękuję za wszelkie porady i wskazówki.

Może przedstawię moje obserwacje.
    Silnik u mnie trzyma obroty 850rpm, jakby nie regulował to większych obrotów nie da się uzyskać, natomiast jak obroty spadają wówczas silnik zaczyna falować.

Jak reaguje na regulacje.
    Mianowicie:
    Register odkręcony o 2 obroty.
    Mosiężna dokręcona do końca.
    Plastikowa o ok. 8 obrotów.

Silnik nagrzany, chodzi równo, przykręcam register o 0,25 obrotu, silnik zaczyna falować, wchodzi normalnie na wysokie obroty ale na wolnych obrotach pracuje nierówno, po większym skręceniu registera o 0,75 obrotu gaśnie.
    Jednak jeżeli skręcam o 0,5 obrotu register i jednocześnie wykręcę o 2 obroty plastikową, silnik chodzi równo, wchodzi dobrze na obroty. W tym momencie mam wykręconą plastikową 10 obrotów, i register 1,5 obrotu. Teraz zostawiam już w spokoju register i kręcę plastikową i mosiężną.
    Efekt jest następujący.
    Przy skręcaniu plastikowej silnik zaczyna chodzić nierówno, wówczas odkręcam mosieżną i obroty się stabilizują, i tak wkręcam o 2 obroty plastikową i aby silnik nadal pracował równo muszę o 2,5 obrotu wykręcić mosiężną. Później mogę skręcić plastkiową o kolejne 2 obroty i aby ustabilizować pracę silnika mosiężną wystarczy odkręcić już tylko o 0,5 obrotu. Tak więc z ustawień jakie miałem wcześneij kiedy mi wyszło spalanie 9,5l tj. register 2 obroty, plastikowa 9 obrotów, mosiężna 0,5 obrotu, ustawiłem register 1,5 obrotu, plastik 6 i mosiężna 3obroty. W tym momencie, jak wystarczy skręcić mosiężną o 0,25 to silnik zaczyna chodzić nierówno, bądź też jak się ją wykręci o 0,5 obrotu to także zaczynają falować obroty. Jednak że przy tym ustawieniu mogę dowolnie kręcić registerem (śrubą na wężu) i silnik nie zmienia obrotów na biegu jałowym, mogę go nawet wkręcić do oporu z wykręceniem 0,5 obrotu i chodzi dobrze tylko po jak dodaje gazu to nie nabiera obrotów. Zrobiłem tak jak mi radziłeś, 0,5 obrotu od momentu jak obroty przy 3tys zaczynają spadać. Jednocześnie warto zwrócić uwagę, że przy wcześniejszym ustawieniu jak skręcałem register to silnik gasł, a teraz nie gaśnie, więc nie mam pojęcia dlaczego.

Miałem reduktor BRC w unie. Tylko tam miałem okazje pokręcić z analizatorem, i póśniej już mogłem kręcić bo wiedziałem ile co wkręcić i jak się zmienia skład mieszanki. A tu nie mam pojęcia i tak kręce dopiero tankuje gaz do pełna i sprawdzam ile mi pali, jeszcze gaz nie zawsze jednakowo odibije na stacji. Jak narazie wyszły mi spalania 10l 70%trasa 30%miasto z trzymającym hamulcem, nastęnie 9,7l 60%trasa 40%miasto w połowie dystansu z trzymającym hamulcem, i ostatnio 9,7l 90%trasa 10%miasto już bez trzymającego hamulca. Dlatego też postanowiłem pokręcić inaczej. Zobaczymy co teraz wyjdzie, tylko teraz chyba z 20min kręciłem tymi śrubkami, sprawdzałęm jakie silnik ma przyspieszenie i głównie po mieście na dodatek zimno -15st.C i dość szybko przełączałem na gaz. Więc gdyby teraz mi wyszło 10l to można uznać to spalanie jak najbardziej za normalne, gożej jak mi wyjdzie 15l :D
  • #24 9180462
    piotrek power
    Poziom 27  
    Coś niebywałego, 100% miasto i spalanie 9,5l :shocked!:
    W tym 15min kręcenia reduktorem, paliłem na benzynie ale jechałem już na gazie, więc na razie, pozytywnie chyba wyszła te ragulacja. Chyba że ten samochód będzie palił po mieście 9,5l i na trasie 9,5l. Teraz jak odkręciłem mosieżną a zakręciłem na registerze silnik jest dużo żywszy, szczególnie w przedziale obrotów od 2 do 3,5tys. Co prawda strzela w tłumik mi teraz, ale narazie tak zostawię, w następnym tygodniu będę miał 2 trasy po 70km więc zobaczymy. Jak mi wyjdzie 9,5l to się załamie, a dzisiaj jestem szczęśliwy, spodziewałem sie że wyjdzie 14l a wyszło 9,5l. Narazie mnie zaskakuje ten silnik i reduktor lovato.
    Obecnie gdybym odkręcił register o 1/2 obrotu przestaje strzelać w tłumik.
  • #25 9237398
    jacko1406
    Poziom 2  
    Witam. Ciekawi mnie kolego jak teraz Ci spala punto i jaki masz wrażenia z jazdy.
  • #26 9250565
    piotrek power
    Poziom 27  
    Spalanie, ustabilizowało się na poziomie ok. 8,1-8,7l LPG w cyklu mieszanym. A to o prawie 1,5l mniej niż przed regulacją, kiedy był i słabszy i więcej palił.

Na trasie jeszcze nie sprawdziłem, tzn. w takie długie trasy to jeżdżę raz może dwa razy do roku, chodzi o takie trasy, co bym długo po mieście się nie kręcił. Po 20/30km.

Próbowałem przyspieszenie, to zarówno na benzynie jak i na gazie wyszło mi coś ok. 14-14,5s do 100km/h na zimowych oponach 165/65 R14. Przy tej regulacji ostatniej, narazie nic więcej nie kręcę bo teraz jestem zadowolony.
    Jeszcze by pasowało zmienić świece i kable WN bo niewiadomo od kiedy nie były zmieniane.
  • #27 9253656
    jacko1406
    Poziom 2  
    Dzięki kolego, ja też spróbuje tak ustawić vw żony bo na trasie w 5 osób to 9 lit. się zadowala ale na krótkich odcinkach (do 10 km) to i do 16 lit. dochodził (co wcześniej w 10 lit. się wyrabiał)
  • #28 10021681
    Morusiević
    Poziom 2  
    panowie ... sprawa ma sie tak.. chcialbym sobie przeregulowac instalke lpg.. tak coby jeszce mu troszki palera dodac... spalanie mnie nie interesuje.. byle nieprzekoczyc 60litrow na 100km.. bo niechce mi sie tankowac czesciej niz co sto.. i tak... jak wiem doladnie jak dziala srobka na przewodzie.. to niewiem dokladnie jak dziala srubka na parowniku... mam ja teraz dosc sporo wkreconą... a na przewodzie odkrecona namaxa.. - aha.. zalezy mi na tym, aby ssanie(gaznik) dzialalo na gazie.. tak jak dziala teraz.. kiedys mialem wyczadziascie wyregulowana mieszanke.. ale zaczolem niwiedziec poco mieszac*( tzn wiem poco.. poto zeby mniej palil.. ale teraz juz bardzo malo tym jezdze i moze palic ile chce) .. i kurde niemoge do tego dosjsc spowrotem...( a w tedy tez sobie sam wyregulowałem)

ps. przeczytałem poemat o gazie - troche mi to rozjasnilo sprawe.. ale.... nie do konca
  • #29 10022171
    Morusiević
    Poziom 2  
    i jeszcze takie pytanie.. jesli po wyciagnieciu ssania obroty rosna to mieszanka jest ustawiona bogato czy ubogo? i analogicznie jesli po wyciagnieciu silnik przygasa to.. jak? mowa cały czas o LPG w gaziku
  • #30 10024144
    maszan
    Poziom 25  
    Morusiević napisał:
    i jeszcze takie pytanie.. jesli po wyciagnieciu ssania obroty rosna to mieszanka jest ustawiona bogato czy ubogo? i analogicznie jesli po wyciagnieciu silnik przygasa to.. jak? mowa cały czas o LPG w gaziku

Ssanie w gazniku otwiera ci przelot poza przepustnica wiec nie wzbogaca skladu mieszanki jak byloby to w przypadku zasilania benzyna- inaczej to samo uzyskasz (podniesienie obrotow) uchylajac przepustnice.Silnik zimny -wieksze opory wiec potrzebuje wiecej obrotow zeby pracowac i nie gasnac.

Podsumowanie tematu

✨ Mosiężna śrubka na reduktorze LPG Lovato służy do regulacji wolnych obrotów silnika poprzez tzw. układ obejściowy (bypass), który pozwala na wypływ gazu bez udziału podciśnienia z przewodu ssącego. Regulacja tej śrubki wpływa na ilość gazu dostarczanego na wolnych obrotach – jej skręcenie powoduje spowolnienie reakcji silnika i może prowadzić do przegrzewania głowicy, natomiast odkręcenie zwiększa zużycie paliwa. Plastikowa śruba natomiast reguluje wydatek reduktora, czyli stosunek ilości gazu do podciśnienia ssącego, wpływając na mieszankę w całym zakresie obrotów. Regulacja powinna być przeprowadzana ostrożnie, najlepiej z użyciem sondy lambda, ustawiając mieszankę nieco ubogą (lambda ok. 0,9) i następnie wzbogacając ją do optymalnej wartości (lambda ok. 0,95). Nieprawidłowa regulacja może powodować nierówną pracę silnika, strzelanie w tłumik oraz zwiększone zużycie gazu. W nowszych instalacjach Lovato stosowany jest silniczek krokowy i sterownik do automatycznej regulacji składu mieszanki. Dodatkowo na przewodzie gazowym może znajdować się śruba regulująca ilość gazu do spalania, a na spodzie reduktora plastikowa zaślepka służy do spuszczania zanieczyszczeń. W dyskusji pojawiły się także wątpliwości co do funkcji mosiężnej śrubki, niektórzy użytkownicy sugerowali, że może ona pełnić funkcję zaworu spustowego, jednak dominująca opinia potwierdza jej rolę w regulacji wolnych obrotów. Regulacja reduktora Lovato wymaga doświadczenia i precyzji, a w przypadku braku wiedzy zaleca się korzystanie z usług profesjonalnych gazowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA